Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Pornim de la situatia in care, in urma unui control fiscal, a fost stabilita o suma suplimentara de plata aferenta TVA nedeductibila pentru anul 2021, precum si accesorii (penalitati de nedeclarare si dobanzi). Comunicarea raportului de inspectie fiscala si plata acestor sume au avut loc in luna aprilie 2025.
Retinem faptul ca inregistrarile contabile se efectueaza la data comunicarii deciziei, conform prevederilor punctelor 66 si 67 din OMFP nr. 1802/2014.
Studiu de caz:
"In urma unui control fiscal pentru anul 2021, s-a stabilit o suma suplimentara de plata pentru tva la care nu aveam drept de deducere, penalitati de nedeclarare si dobanzi pentru aceasta suma. Raportul de inspectie a fost comunicat in luna aprilie 2025 iar suma stabilita suplimentar a fost achitata tot in luna aprilie 2025.
Societatea are de recuperat tva.
Va rog sa imi spuneti daca pentru acest tva stabilit suplimentar in Raportul de inspectie fiscala este necesar sa completez ceva in decontul de tva aferent lunii aprilie 2025 sau este suficient sa inregistrez in contabilitate cheltuiala (635=4423) si daca aceasta cheltuiala este deductibila sau nu, tinand cont ca in perioada pentru care sau stabilit sumele de plata pentru tva, societatea a fost platitoare de impozit pe venit (acum este platitoare de impozit pe profit)!"
Pentru ca se refera la o perioada anterioara si daca este o valoare semnificativa, aceste sume se vor inregistra in contabilitate astfel:
1174 Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile = 4423 TVA de plata
Cu ocazia inregistrarii actului de control, va aparea in balanta inca o pozitie, cea a contului 1174 Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile cu soldul debitor, care se va credita ulterior, cu profitul net realizat in exercitiile financiare viitoare (121).
Observatie: Daca suma nu este semnificativa si se inregistreaza pe cheltuieli in anul curent (635 = 4423) aceasta suma este cheltuiala nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit, deoarece reprezinta TVA aferenta unor achizitii pentru care nu s-a acordat drept de deducere deci nu au fost in scopul desfasurarii activitatii economice (art. 25 alin. (1) din Codul fiscal).
Cartea Neagra a Controlului Fiscal te transforma intr-un contabil informat, gata oricand sa se apere oricand in fata autoritatilor. Afla totul despre verificarile prioritare ale inspectorilor, dar si solutii specifice pentru pregatirea exemplara, aspecte importante cu caracter exploziv si modul corect in care trebuie sa le abordezi etc. Totul pentru a face fata perfect inspectiei fiscale! Detalii aici >>
Daca aceste sume sunt semnificative ca valoare, se vor inregistra tot pe seama rezultatului reportat:
1174 Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile = 4481 Alte datorii fata de bugetul statului
Ulterior, la plata:
4481 = 5121
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- Nu se inscriu aceste sume in decontul de TVA (D300) aferent lunii aprilie 2025.
- Sumele se inregistreaza doar evidenta contabila.
Sumele suplimentare stabilite prin inspectia fiscala pentru anul 2021 se inregistreaza in contabilitate in luna aprilie 2025, pe seama rezultatului reportat (1174) daca valorile sunt semnificative, sau pe cheltuieli - nedeductibile fiscal (daca valorile nu sunt semnificative ca valoare).
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014
Parte integranta din Ordin 1802/2014
2.5.2. Corectarea erorilor contabile
65. -
(1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
66. -
(1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
67. -
(1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.
Legea 227/2015 pivind Codul fiscal
Art. 25. Cheltuieli
(1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice
(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
b) dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati;
Cartea Neagra a Controlului Fiscal pune pe tapet aspecte confidentiale care explica metodele ANAF si ofera solutii pentru depasirea cu bine a oricarei inspectii fiscale. Daca vrei sa intelegi rapid:
- care sunt factorii de risc care-ti atrag controale repetate
- ce trebuie sa faci pentru inlaturarea riscurilor care te situeaza frecvent in vizorul ANAF
...comanda acum lucrarea: Cartea Neagra a Controlului Fiscal! Face lumina in cele mai intunecate zone ale inspectiei fiscale si te ajuta sa te prezinti perfect la orice control ANAF!
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
CONTROL FISCAL: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentarControl ANAF: Inregistrari contabile pentru diferentele de obligatii fiscale aferente anilor anterioriCum se declara serviciile intracomunitare in D406: Codificarile din SAF-TManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaSAF-T: Sanctiuni in legatura cu fisierul standard de control operativUltimele articole
Termen depunere declaratia SAF-T pentru contribuabilii mici, neplatitori de TVASAF-T: 28 februarie, primul termen-limita de depunere care vizeaza si firmele miciCum sa gestionezi eficient obligatiile fiscale ale afacerii taleBani lipsa din casierie: Monografia contabila si ce sanctiuni risca societateaSAF-T: Primul termen de raportare pentru contribuabilii mici care NU sunt inregistrati in scopuri de TVAArticole similare
Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentarAchizitie si amortizare autoturism SH: Documente, monografie contabila si baza legala pentru DEDUCERE TVAFacturi primite cu intarziere: Ce trebuie sa stiti despre deducerea TVA si D394Cum sa actionezi in cazul unei decizii abuzive a Fiscului privind TVADeducerea TVA pe baza bonurilor fiscale: In ce conditii este permisa?Ultimele articole
DEDUCERE TVA: Prevederi actuale si un exemplu practic pentru o mai buna intelegereReparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabilaAtentie la decontarea bonurilor de combustibil pentru salariati: Doua aspecte importante pentru contabiliFacturi pentru care s-a dedus eronat TVA: Cum se poate remedia situatiaRegimul special de scutire TVA pentru intreprinderile mici: Aspecte importante de retinutArticole similare
Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentarPersoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia UnicaPrecizari ANAF privind Formularul 311Anulare obligatii de plata accesorii: cum procedam?Ce este fisa sintetica pe platitor si la ce foloseste?Ultimele articole
Regimul de reducere a penalitatii de nedeclarare. MFP confirma ca prevederile sunt aplicate gresit de ANAFANAF ar putea plati contribuabililor dobanzi si penalitati de intarziere pentru neachitarea la timp a sumelor datorateGHID ANAF: Obligatii de plata datorate pentru neplata la termen, nedeclararea sau declararea incorecta a obligatiilor fiscaleFormulare ANAF 2025: Toate Formularele cu ExplicatiiProcedura de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata, a fost oficializataArticole similare
Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentarImpozite si taxe suplimentare stabilite de organele de control: monografie contabilaCorectare erori contabile: 3 lucruri importante pe care orice contabil trebuie sa le stieControl ANAF. Model de contestatie impotriva unei decizii de impunere4 lucruri bine de stiut despre inspectia fiscalaUltimele articole
Ordinul 1189/2021 - inspectia fiscala. Modelul de instiintare pentru discutia finalaProcedura ANAF aplicata la constatarea unor fapte cu raspundere penalaModificari privind rezultatul inspectiei fiscale. ANAF a intocmit procedura de aplicareNoua procedura pe care o aplica inspectorii ANAF pentru intocmirea raportului de inspectie fiscalaTotul despre Legea nr. 295/2020 care a modificat Codul de procedura fiscala