email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectul Legii educatiei: mai putine ore de scoala pe saptamana

legea invatamantului

 

Proiectul de lege privind educatia nationala a fost discutat si avizat de Guvern, intr-o prima lectura, urmand sa fie prezentat in dezbatere publica pentru o perioada de doua saptamani, la finalul careia acesta va reveni la Guvern, pentru aprobare, Executivul urmand sa-l trimita apoi la Parlament, in vederea dezbaterii si adoptarii, a anuntat premierul Emil Boc.

Numarul orelor de studiu se va reduce, la fel si curicula scolara
In invatamantul preuniversitar, volumul de informatii va fi redus cu 25%, astfel incat profesorii vor avea mai mult timp pentru a adapta predarea la caracteristicile elevilor, a afirmat premierul Emil Boc miercuri, la Iasi, unde Guvernul a dezbatut, in prima lectura, proiectul Legii educatiei nationale.

"Actuala programa este supraincarcata, iar copiii alearga ca niste robotei. Prin noua lege va fi redusa cu aproximativ 25%, prin eliminarea datelor care nu sunt necesare, iar profesorii vor avea la dispozitie 25% din timp pentru a adapta predarea in functie de caracteristicile elevului - cu cei mai buni sa profeseze un nivel avansat, cu ceilalti un nivel adecvat", a precizat premierul, potrivit Mediafax.

De asemenea, proiectul propune reducerea numarului maxim de ore de curs pe saptamana, de la 25 la 20 la scoala primara si de la 30 la 25 la gimnaziu si liceu.

Invatamantul obligatoriu va fi de zece clase.

"In privinta invatamantului preuniversitar, grupa pregatitoare devine obligatorie si va purta denumirea de clasa pregatitoare. In acest context, invatamantul obligatoriu este de zece clase: clasa pregatitoare plus noua clase. Acest invatamant obligatoriu se incheie cu o evaluare nationala transcurriculara" - a explicat premierul, potrivit Agerpres.

Programul «scoala dupa scoala» pentru profesorii disponibilizati
Seful Executivului a mentionat ca, prin viitoarea lege, se vor introduce si ore de 'scoala dupa scoala', in care elevii sunt indrumati de profesori la efectuarea temelor, acest concept conducand si la diminuarea somajului in sector.

"Pentru cadrele didactice nu inseamna ca ele automat pleaca in somaj. Ele vor fi prinse in programul de pregatire 'scoala dupa scoala'. Domnul ministru (Daniel Funeriu - n.r.) a avut grija ca in cadrul normei didactice, in cadrul orelor obligatorii pe care trebuie sa le presteze profesorul pe saptamana sa se poata norma si ore din programul 'scoala dupa scoala''" - a spus Boc.

Un sfert din senatele universitatilor va fi reprezentat de studenti

"Senatul universitar este ales prin vot direct si secret de catre toate cadrele didactice si cercetatorii din universitate, iar studentii isi aleg proprii reprezentanti. Ponderea studentilor in senat este de minimum 25% din totalul membrilor senatului, realizand un echilibru intre cadrele didactice si studenti", a spus Boc, potrivit Agerpres.

De asemenea, proiectul de lege propune clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii. "De asemenea sporeste autonomia universitara, concomitent cu intarirea raspunderii publice", a mentionat premierul.

Proiectul Legii educatiei urmeaza sa fie supus dezbaterii publice, dupa care Executivul il va adopta si il va inainta Parlamentului spre dezbatere si aprobare.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea invatamantului


Data aparitiei: 18 Martie 2010

Votati articolul "Proiectul Legii educatiei: mai putine ore de scoala pe saptamana":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X