email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Factura: Sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea termenului legal de transmitere a facturilor

e-Factura: Sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea termenului legal de transmitere a facturilor
e-facturasanctiuni e-facturafacturi electronice

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reaminteste operatorilor economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, ca in perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024 au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B si in relatia cu institutiile publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G , pentru care exista obligatia utilizarii sistemului RO e -Factura incepand cu data de 01 iulie 2022, pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, potrivit prevederilor Titlului VII-TVA din Codul fiscal.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania au obligatia, incepand cu 1 ianuarie 2024, sa raporteze in sistemul national RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, potrivit prevederilor Titlului VII-TVA din Codul fiscal.

In perioada 1 ianuarie 2024-30 iunie 2024, operatorii economici prevazuti mai sus au obligatia sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiei in care atat furnizorul/prestatorul, cat si destinatarul sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Termenul limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, potrivit prevederilor Codului fiscal, in sistemul national RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data - limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin.(16) din Codul Fiscal .

e-Factura: amenzi de la 1 iunie 2024 

De la 1 iunie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea uneia sau mai multor facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice constituie contraventie si se sanctioneaza astfel:
- cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii;
- cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii;
- cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.Nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura, in perioada 1 ianuarie -31 mai 2024, nu se sanctioneaza contraventional.

Nerespectarea prevederilor art. 13^1 alin.(1) din OUG nr.120/2021 , cu modificarile si completarile ulterioare, de catre destinatarul unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania , in relatia B2G, constituie contraventie daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii, infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

De la 1 iulie nu se vor mai putea emite facturi decat prin sistemul e-Factura

Incepand cu data de 01.07.2024, emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand sistemul national RO e-Factura.
Termenul limita pentru transmiterea facturilor emise in sistemul national RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile calendaristice de la data - limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin.(16) din Codul fiscal .

Nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura , in relatia B2B, constituie contraventie si se sanctioneaza, incepand cu 1 iulie 2024 , astfel:
- cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii;
- cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii;
- cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

Totodata, netransmiterea de catre emitent a facturii in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura , precum si primirea si inregistrarea de catre destinatari - persoane impozabile stabilite in Romania, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania , in relatia B2B, fara a fi respectate prevederile art. 10 alin.(1) din OUG nr. 120/2021, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din
valoarea totala a facturii”.

Baza legala:
- OUG nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

NOUTATILE momentului sunt aici:


 E-FACTURA - de la 1 iunie se dau deja amenzi!
- Legislatia explicata + Intrebari si Raspunsuri

E-TRANSPORT - intra in totalitate in vigoare - atentie, amenzi!
- CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege

E-TVA - ultimele noutati, OUG nr. 70

Impozite, Salarii, TVA, Contabilitate, Procedura fiscala, case de marcat - noutati

Dezbatem NOUTATILE la Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - transmisa LIVE in 6 august 2024

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturasanctiuni e-facturafacturi electronice


Data aparitiei: 05 Iunie 2024
Ultima actualizare: 06 Iunie 2024

Votati articolul "e-Factura: Sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea termenului legal de transmitere a facturilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X