email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Statul nu va mai subventiona gigacaloria: Intretinerea la bloc, de 2,5 ori mai scumpa

subventie gigacalorieintretinere

 

 Locatarilor de la bloc li se pregateste o majorare a tarifelor cu 150% la apa calda si caldura. Intentia autoritatilor de a elimina subventia pentru incalzire va creste de 2,5 ori costurile cu intretinerea la bloc, iar numarul restantierilor se va dubla, pana la aproape 70%.

„Numarul debransarilor de la reteaua de termoficare va creste accelerat, mai ales ca un numar mare de proprietari au repartitoare si robinete de inchidere, dupa care ne vom  confrunta cu un val de restantieri care nu vor mai avea posibilitatea sa-si plateasca facturile, daca  subventionarea caldurii va fi eliminata", ne-a declarat Ion Stan, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Prahova. Reprezentantii proprietarilor de apartamente sustin ca locatarii vor utiliza metode alternative de incalzire a locuintei (resouri sau sobe cu gaz), iar pentru incalzirea apei calde, rezistente electrice instant, pentru a evita sa acumuleze la intretinere sume mari care nu pot fi acoperite. In Bucuresti, scoaterea subventiei va insemna plata a 300 lei/gigacaloria, in loc de 119 lei cat platea, pana acum, locatarul de la bloc.

„Vom avea o crestere a intretinerii cu 150%, ceea ce ar insemna o criza sociala si economica fara precedent, pericolul major fiind sistarea caldurii si a apei calde pentru 1,2 milioane de locuitori din Capitala".

Va creste numarul restantierilor

„Daca in prezent numarul restantierilor este de 30-40%, in conditiile anuntate va trebui sa ne asteptam ca numarul acestora sa creasca la 60-70%", a precizat Radu Opaina, reprezentantul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR).

Subventia la caldura si apa calda este formata din doua componente distincte. Pentru toti locatarii care beneficiaza de reteaua centrala de termoficare, Guvernul subventioneaza la furnizor aproape jumatate din cantitatea necesara de combustibil (pacura, gaze sau carbune, in functie de situatie). Apoi, pentru categoriile defavorizate care nu pot acoperi din venituri costurile de intretinere la apa calda si caldura, se mai asigura un ajutor banesc prin consiliile locale. Aproape jumatate din locatarii de la bloc sunt astazi in situatia de a fi sprijiniti de autoritati cu ajutoare pentru incalzire. Radu Opaina sustine insa ca, de la data cand a fost legiferata, subventia a fost acordata furnizorului de energie termica, si nu populatiei.

„Subventia a fost acordata furnizorului in scopul de a fi ajutat de catre stat sa se reformeze, reorganizeze, eficientizeze, timp in care subventia sa fie redusa treptat in ritmul modernizarii si eficientizarii sistemului centralizat de termoficare prin eliminarea pierderilor din sistem (cheltuieli nejustificate, pierderi tehnologice si financiare etc.). Practic, subventia trebuia sa se reduca prin reducerea cheltuielilor furnizorului, implicit a pretului final al gigacaloriei, ca rezultat al eficientizarii sistemului", a mai mentionat Opaina.



Cinci luni din an, in anotimpurile friguroase, cand se livreaza agent termic, costurile cu incalzirea reprezinta circa 80% din factura de intretinere. In perioada calda, cand se livreaza doar apa calda, costurile cu gigacaloria reprezinta 20-25% din factura, insa in cazul eliminarii subventiei vor ajunge la 50%.  In iarna 2009-2010, intretinerea la doua camere in Bucuresti a fost de circa 200 lei, iar la trei camere - 300 lei.  Daca se va elimina subventia, intretinerea la iarna va deveni 500 lei la doua camere, respectiv 750 lei la trei camere.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
subventie gigacalorieintretinere


Data aparitiei: 12 Mai 2010

Votati articolul "Statul nu va mai subventiona gigacaloria: Intretinerea la bloc, de 2,5 ori mai scumpa":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X