Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Plafonul pentru TVA va creste la 100.000 de euro

Data actualizarii: 05 August 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
plafon TVA

 

Guvernul va cere o derogare de la Consiliul Uniunii Europene pentru a putea majora de la 35.000 de euro la 100.000 de euro pragul cifrei de afaceri sau a veniturilor pentru care devine obligatorie inregistrarea si plata TVA, conform scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de MEDIAFAX.

"Intentionam sa cerem Consiliul de Ministri al UE o schimbare a pragului obligatoriu la 100.000 de euro", se arata in scrisoare.

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, firmele care au o cifra de afaceri anuala de pana la 35.000 de euro pot alege sa nu plateasca TVA, operatiunea devenind obligatorie peste acest prag.

Potrivit documentului, va fi introdusa si o limita minima pentru inregistrarile voluntare de TVA pentru a elimina cererile frauduloase de rambursare.

Totodata, pragul minim al cifrei de afaceri care defineste firmele mijlocii va fi redus de la nivelul actual, de 6,7 milioane de lei, pentru a creste numarul societatilor monitorizate de ANAF.

Intre timp, societatile cu afaceri de mica anvengura, in special cele care ofera servicii, au inceput sa ceara Finantelor sa nu mai plateasca TVA. Astfel, se reduc costurile cu evidenta si raman cu bani in plus. Dezavantajele constau in faptul ca in cazul investitiilor nu se poate deduce TVA si ca firmele respective nu se pot dezvolta deoarece Codul Fiscal impune un plafon pentru cifra de afaceri.

Potrivit Codului Fiscal, acest regim poate fi aplicat doar persoanelor impozabile stabilite in Romania a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 35.000 de euro pe an, calculat la cursul BNR la data aderarii, respectiv 119.000 de lei. Un agent economic se poate inregistra direct ca neplatitor de TVA la infiintare, iar in cazul in care depaseste pragul stabilit de lege trebuie sa mearga la organul fiscal competent sa-si schimbe statutul. De asemenea, o firma care plateste TVA poate alege ulterior sa nu mai achite aceasta taxa. „Aceasta modalitate este cea mai avantajoasa pentru micii mestesugari care lucreaza cu materialul clientului. Atunci pretul este mai competitiv”, spune avocatul Gabriel Biris, Managing Partner Biris Goran. Acesta nu recomanda totusi neplata TVA, sustinand ca in continuare pentru micii meseriasi desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata este cea mai avantajoasa.

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X