Â
Guvernul va cere o derogare de la Consiliul Uniunii Europene pentru a putea majora de la 35.000 de euro la 100.000 de euro pragul cifrei de afaceri sau a veniturilor pentru care devine obligatorie inregistrarea si plata TVA, conform scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de MEDIAFAX.
"Intentionam sa cerem Consiliul de Ministri al UE o schimbare a pragului obligatoriu la 100.000 de euro", se arata in scrisoare.
Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, firmele care au o cifra de afaceri anuala de pana la 35.000 de euro pot alege sa nu plateasca TVA, operatiunea devenind obligatorie peste acest prag.
Potrivit documentului, va fi introdusa si o limita minima pentru inregistrarile voluntare de TVA pentru a elimina cererile frauduloase de rambursare.
Totodata, pragul minim al cifrei de afaceri care defineste firmele mijlocii va fi redus de la nivelul actual, de 6,7 milioane de lei, pentru a creste numarul societatilor monitorizate de ANAF.
Intre timp, societatile cu afaceri de mica anvengura, in special cele care ofera servicii, au inceput sa ceara Finantelor sa nu mai plateasca TVA. Astfel, se reduc costurile cu evidenta si raman cu bani in plus. Dezavantajele constau in faptul ca in cazul investitiilor nu se poate deduce TVA si ca firmele respective nu se pot dezvolta deoarece Codul Fiscal impune un plafon pentru cifra de afaceri.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Potrivit Codului Fiscal, acest regim poate fi aplicat doar persoanelor impozabile stabilite in Romania a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 35.000 de euro pe an, calculat la cursul BNR la data aderarii, respectiv 119.000 de lei. Un agent economic se poate inregistra direct ca neplatitor de TVA la infiintare, iar in cazul in care depaseste pragul stabilit de lege trebuie sa mearga la organul fiscal competent sa-si schimbe statutul. De asemenea, o firma care plateste TVA poate alege ulterior sa nu mai achite aceasta taxa. „Aceasta modalitate este cea mai avantajoasa pentru micii mestesugari care lucreaza cu materialul clientului. Atunci pretul este mai competitiv”, spune avocatul Gabriel Biris, Managing Partner Biris Goran. Acesta nu recomanda totusi neplata TVA, sustinand ca in continuare pentru micii meseriasi desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata este cea mai avantajoasa.
Â