Suma TVA deductibila aferenta achizitiei de bunuri destinate efectuarii sponsorizarii in natura poate fi dedusa numai daca valoarea totala a bunurilor acordate drept sponsorizare in cadrul unui an calendaristic, exclusiv TVA, se incadreaza in limita de 3 la mie din cifra de afaceri calculata la valoarea totala a operatiunilor realizate din sfera de aplicare a TVA.
Astfel, incadrarea in plafon TVA se determina diferit fata de calcularea depasirii plafonului in cazul impozitului pe profit. In acest caz, sunt aplicabile prevederile pct. 7 alin. (12) lit. b) din Normele de aplicare a art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:
(12) In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal: (…) b) bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal. Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.
Art. 270 „Livrarea de bunuri” alin. (8) lit. c) din Codul fiscal prevede ca:
Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): (…) c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice. Asa cum rezulta din textul de lege, la determinarea cifrei de afaceri din punctul de vedere al TVA pentru incadrarea in plafonul de 3 la mie, nu se ia in considerare:
- sponsorizarea acordata in numerar;
- valoarea bunurilor pentru care taxa nu a fost dedusa.
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Din punctul de vedere al TVA, depasirea plafonului de 3 la mie la cifra de afaceri determinata, care nu are legatura cu rezultatul fiscal realizat, profit sau pierdere, reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri, conform prevederilor art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, daca s-a exercitat dreptul de deducere. Deci, suma reprezentand depasirea plafonului cu sponsorizarea in natura se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care se colecteaza TVA numai daca, pentru acele bunuri, s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei de la furnizori, indiferent de faptul ca acestia sunt stabiliti:
- pe teritoriul Romaniei, inregistrati in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, conform prevederilor art. 316, caz in care suma TVA deductibila s-a inregistrat prin formula contabila 4426 TVA deductibila = 401 Furnizori/404 Furnizori de investitii, sau prin regimul de taxare inversa 4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata, in cazul achizitiei de console de jocuri, tablete PC si laptopuri, pentru care valoarea facturii, exclusiv TVA, este mai mare sau egala cu 22.500 lei [art. 331 alin. (2) lit. k ), alin. (7) si pct. 109 alin. (19) din norme];
- pe teritoriul unui stat membru, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania pentru care s-a aplicat regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata;
- pe teritoriul unui stat tert, in cazul importurilor de bunuri pentru care TVA datorata s-a achitat in vama, conform declaratiei vamale de import, inregistrata prin formula contabila 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate (analitic TVA) = 5121 Conturi la banci in lei, urmata de exercitarea dreptului de deducere prin formula contabila 4426 TVA deductibila = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate (analitic TVA).
Deoarece incadrarea in plafonul sponsorizarilor in natura poate fi determinat doar in ultima perioada de raportare fiscala a unui an calendaristic, este recomandabil ca, la momentul achizitiei unui bun destinat sponsorizarii, sa se exercite dreptul de deducere a sumei TVA deductibile. Daca plafonul este depasit, se colecteaza TVA prin emiterea unei autofacturi a carei valoare se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin:
- decontul de TVA cod 300, in functie de natura bunurilor destinate sponsorizarii in natura, fie la randul 9 alocat pentru „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”, fie la randul 10 alocat pentru „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 9%”;
- declaratia informativa cod 394, in cartusul I „ALTE INFORMATII”, la pct. 2.2 „Numar total de facturi emise, in perioada de raportare”, prin autofacturare si subpunct 2.2.3. „seria si numarul facturilor emise prin autofacturare, inclusiv baza impozabila si TVA aferenta (19%).
Suma TVA autocolectata prin autofactura emisa se inregistreaza contabil prin formula 635 Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 4427 TVA colectata, conform monografiei contabile reglementate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, conform careia, in creditul contului 4427 „Taxa pe valoarea adaugata colectata” se inregistreaza TVA aferenta operatiunilor care sunt asimilate livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii, taxabile potrivit legii, in corespondenta cu debitul contului 635 „Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”, analitic distinct.