email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal pentru sponsorizarea in natura. Ce prevede Codul fiscal

Tratamentul fiscal pentru sponsorizarea in natura. Ce prevede Codul fiscal
tvabunurisponsorizare

Suma TVA deductibila aferenta achizitiei de bunuri destinate efectuarii sponsorizarii in natura poate fi dedusa numai daca valoarea totala a bunurilor acordate drept sponsorizare in cadrul unui an calendaristic, exclusiv TVA, se incadreaza in limita de 3 la mie din cifra de afaceri calculata la valoarea totala a operatiunilor realizate din sfera de aplicare a TVA. 

Astfel, incadrarea in plafon TVA se determina diferit fata de calcularea depasirii plafonului in cazul impozitului pe profit. In acest caz, sunt aplicabile prevederile pct. 7 alin. (12) lit. b) din Normele de aplicare a art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal: 

(12) In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:  (…) b) bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal. Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv. 

Art. 270 „Livrarea de bunuri” alin. (8) lit. c) din Codul fiscal prevede ca: 

Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): (…) c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice. Asa cum rezulta din textul de lege, la determinarea cifrei de afaceri din punctul de vedere al TVA pentru incadrarea in plafonul de 3 la mie, nu se ia in considerare: 

- sponsorizarea acordata in numerar;
-  valoarea bunurilor pentru care taxa nu a fost dedusa.


 

Consulta Ghidul complet de fiscalitate explicata. Solutii clare pentru 99.99% dintre problemele fiscal-contabile care te framanta. 


Din punctul de vedere al TVA, depasirea plafonului de 3 la mie la cifra de afaceri determinata, care nu are legatura cu rezultatul fiscal realizat, profit sau pierdere, reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri, conform prevederilor art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, daca s-a exercitat dreptul de deducere. Deci, suma reprezentand depasirea plafonului cu sponsorizarea in natura se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care se colecteaza TVA numai daca, pentru acele bunuri, s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei de la furnizori, indiferent de faptul ca acestia sunt stabiliti: 

- pe teritoriul Romaniei, inregistrati in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, conform prevederilor art. 316, caz in care suma TVA deductibila s-a inregistrat prin formula contabila 4426 TVA deductibila = 401 Furnizori/404 Furnizori de investitii, sau prin regimul de taxare inversa 4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata, in cazul achizitiei de console de jocuri, tablete PC si laptopuri, pentru care valoarea facturii, exclusiv TVA, este mai mare sau egala cu 22.500 lei [art. 331 alin. (2) lit. k ), alin. (7) si pct. 109 alin. (19) din norme];

- pe teritoriul unui stat membru, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania pentru care s-a aplicat regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata;

- pe teritoriul unui stat tert, in cazul importurilor de bunuri pentru care TVA datorata s-a achitat in vama, conform declaratiei vamale de import, inregistrata prin formula contabila 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate (analitic TVA) = 5121 Conturi la banci in lei, urmata de exercitarea dreptului de deducere prin formula contabila 4426 TVA deductibila = 446 Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate (analitic TVA).

 Deoarece incadrarea in plafonul sponsorizarilor in natura poate fi determinat doar in ultima perioada de raportare fiscala a unui an calendaristic, este recomandabil ca, la momentul achizitiei unui bun destinat sponsorizarii, sa se exercite dreptul de deducere a sumei TVA deductibile. Daca plafonul este depasit, se colecteaza TVA prin emiterea unei autofacturi a carei valoare se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin:

- decontul de TVA cod 300, in functie de natura bunurilor destinate sponsorizarii in natura, fie la randul 9 alocat pentru „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”, fie la randul 10 alocat pentru „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 9%”;

- declaratia informativa cod 394, in cartusul I „ALTE INFORMATII”, la pct. 2.2 „Numar total de facturi emise, in perioada de raportare”, prin autofacturare si subpunct 2.2.3. „seria si numarul facturilor emise prin autofacturare, inclusiv baza impozabila si TVA aferenta (19%). 

Suma TVA autocolectata prin autofactura emisa se inregistreaza contabil prin formula 635 Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate = 4427 TVA colectata, conform monografiei contabile reglementate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, conform careia, in creditul contului 4427 „Taxa pe valoarea adaugata colectata” se inregistreaza TVA aferenta operatiunilor care sunt asimilate livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii, taxabile potrivit legii, in corespondenta cu debitul contului 635 „Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”, analitic distinct. 

Citeste continuarea in Ghidul complet de fiscalitate explicata. Inainte de a scoate din buzunar tone de bani pentru sfatul unui consultant, pentru rezolvarea unei singure spete, ai la-ndemana solutii practice, imediat implementabile, legale si avantajoase pentru 99.99% dintre problemele tale fiscal-contabile!

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvabunurisponsorizare


Data aparitiei: 07 Aprilie 2023

Votati articolul "Tratamentul fiscal pentru sponsorizarea in natura. Ce prevede Codul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

  • In vederea cresterii operativitatii acordarii creditelor, experienta bancara a condus la dezvoltarea unor metode de incadrare a firmelor solicitante in clase de risc, cu ajutorul unei note medii sau punctaj. In functie de clasa de risc in care este pozitionata, firma solicitanta va primi sau nu creditul cerut. Credit-scoringul poate fi exprimat ca o notatie prin care banca evalueaza performantele economice ale firmei solicitante in vederea acor...» citeste mai departe aici

 • Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023

  • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2023. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili". Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2023, iata, in randurile de mai jos, care sunt princi...» citeste mai departe aici

 • Sistemul fiscal sub semnul intrebarii: Guvernul pregateste terenul pentru schimbari rapide

  • Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal​.  As...» citeste mai departe aici

 • Arhivare documente justificative: 5 conditii care trebuie respectate

  • In lumea moderna, in care tehnologia a devenit o parte esentiala a vietii noastre personale si profesionale, pastrarea documentelor justificative in format electronic a devenit o practica tot mai raspandita si importanta. Aceasta transformare in modul in care gestionam si pastram documentele are un impact semnificativ asupra eficientei, accesibilitatii si sigurantei informatiilor financiare.  Vom afla in cele ce urmeaza daca documentele justificative (regi...» citeste mai departe aici

 • Transporturi rutiere de bunuri: se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile?

  • Conform proiectului pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament, in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu.  e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente de...» citeste mai departe aici

 • De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?

  • In lumea moderna, organizarea si stocarea eficienta a documentelor si obiectelor sunt esentiale atat in mediul de afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune solutii pentru a gestiona cu succes aceasta sarcina este utilizarea cutiilor de arhivare. Acestea sunt disponibile intr-o varietate diversa de materiale, dar in ultimii ani, cutiile de arhivare din carton au castigat popularitate in fata celor din plastic. De ce ar trebui sa alegi variantele din carton in locul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X