email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ariton, scos de sub urmarire in cazul Petrom din lipsa de probe. Dosarul a fost instrumentat de Kovesi

ariton

Noul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost cercetat in 2003 pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual de catre Codruta Kovesi, in cazul unui prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu, fiind insa scos de sub urmarire penala, intrucat nu au fost probe clare de vinovatie.

Dosarul a pornit de la o plangere a Societatii Nationale a Petrolului Petrom, din 2002, impotriva a noua persoane, gestionari, lucratori comerciali si a directorului comercial al Peco Sibiu din acea perioada, Ion Ariton, care avea in subordinea sa pe seful Depozitului, de asemenea cercetat in dosar, potrivit rezolutiei de scoatere de sub urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.

Petrom reclama faptul ca, prin neindeplinirea atributiilor de serviciu, acestia au produs societatii un prejudiciu de 10 miliarde de lei.

Unul dintre gestionari s-a sinucis inainte de finalizarea anchetei.

"In urma verificarii acestor variante, precum si a administrarii tuturor probelor necesare lamuririi cauzei s-a constat ca nu exista indicii clare din care sa rezulte ca exista o paguba reala si totodata, nu exista o legatura de cauzalitate intre modul in care invinuitii si-au desfasurat atributiile de serviciu si paguba produsa", se arata in ordonanta.

De asemenea, procurorii au stabilit ca Petrom a calculat prejudiciul prin adunarea lipsurilor la produsele petroliere constate intre 2000 si 2002, insa calculul nu a fost corect, deoarece nu s-au avut in vedere plusurile de combustibil gasit la inventare.

In acest dosar s-a facut o expertiza contabila care a stabilit cuantumul prejudiciului la doua miliarde de lei vechi, insa doar in cazul in care stocurile din 1999 erau corecte.

"Or, nefiind dovezi clare din care sa rezulte ca, la data de 31 decembrie 1999, nu exista lipsuri de combustibil in depozitul Peco Sibiu, nu se poate retine ca reala paguba calculata. Mai mult, s-a constat ca in perioada 2000- 2002 s-au efectuat peste zece inventare si peste patru controale de fond, ocazie cu care nu s-au semnalat lipsuri semnificative din gestiune, nu s-a sesizat disparitia unor documente fiscale sau contabile si nu s-au sanctionat persoanele care facut corecturi in fisele de magazie, desi erau verificate, semnate si barate de comisia de inventariere", potrivit ordonantei procurorului.

Mai mult, procurorii nu au descoperit dovezi ca exista legatura intre modul in care cei noua si-au indeplinit atributiile de serviciu si lipsa de produse petroliere din gestiunea societatii.

Ariton a avut si sechestru pe bunurile sale, insa a contestat masura in instanta si a castigat. De altfel, toate persoanele cercetate in acest dosar au fost scoase de sub urmarire.

Dosarul a fost instrumentat de Codruta Kovesi, cand era procuror la Parchetul Tribunalului Sibiu, actualul procuror general si confirmata de procurorul ierarhic.

Ion Ariton, ales parlamentar in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala 34 Sibiu, presedinte al Comisiei de buget-finante din Senat, a depus, vineri, juramantul ca ministru al Economiei.

Ariton a fost, din anul 1993 pana in 2003, pe rand, director comercial si director general al sucursalei Petrom Sibiu.

Potrivit presei locale, in urma scandalului legat de prejudiciul de la Petrom, Ariton a primit o sanctiune de reducere cu 10 la suta a salariului.

Potrivit presedintelui organizatiei municipale a PSD Sibiu, Gheorghe Subitu, in perioada 2002-2003, Ion Ariton a semnat o adeziune la PSD, dupa care s-a retras din organizatie.

In 2003, Ariton a plecat de la Petrom si a fost director la Intermedia, iar in perioada 2005-2007 a fost prefect al Sibiului. Mediafax

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ariton


Data aparitiei: 06 Septembrie 2010

Votati articolul "Ariton, scos de sub urmarire in cazul Petrom din lipsa de probe. Dosarul a fost instrumentat de Kovesi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X