email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuiala cu polita de asigurare privata

Intrebare:

Asociatul unic al unei microintreprinderi are o polita de asigurare privata de sanatate incheiata cu firma ING. Cheltuiala cu aceasta polita poate fi dedusa din impozitul pe profit? Asociatul unic are dreptul sa o includa pe cheltuiala firmei?

Raspuns: (dat in august 2005)

In conformitate cu prevederile Titlului IV din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, contribuabilii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 103 si au optat pentru aplicarea acestui sistem de impunere, platesc impozit pe veniturile microintreprinderilor, prin aplicarea unei cote de impozit de 3% asupra veniturilor obtinute din orice sursa, cu exceptia celor mentionate la art. 108 din acelasi act normativ, fara a se mai lua in calcul cheltuielile inregistrate in evidenta contabila de catre microintreprinderi.

In aceste conditii, cheltuielile cu primele de asigurare privata de sanatate efectuate in favoarea asociatului unic, nu pot fi scazute din impozitul datorat.

Mentionam faptul ca, deducerea cheltuielilor cu primele de asigurare privata de sanatate este permisa numai pentru persoanele juridice platitoare de impozit pe profit, in conformitate cu prevederile Titlului II din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, dar numai in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant si in conditiile prevazute de Legea nr. 212/2004 privind asugurarile private de sanatate.

Precizam, de asemenea faptul ca, in ceea ce priveste cheltuielile efectuate in favoarea unui asociat sau actionar, exista unele restrictii prevazute la art. 7 pct. 12 din Legea nr. 571/2003.

In conformitate cu prevederile art.7 pct.12 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate catre un participant la persoana juridica depaseste pretul pietei pentru astfel de bunuri sau servicii, atunci diferenta se trateaza drept dividend. De asemenea, daca suma platita de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate in favoarea unui actionar sau asociat al persoanei juridice este efectuata in scopul personal al acestuia, atunci suma respectiva este tratata ca dividend.

In acest context, in cazul prezentat de dvs., cheltuielile cu primele de asigurare privata de sanatate pot fi considerate servicii prestate si suportate de societate in favoarea asociatului unic.

Astfel, in situatia in care se presteaza servicii in favoarea unui actionar, in evidenta contabila, cheltuielile respective se inregistreaza in functie de natura lor potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in baza documentelor justificative. Din punct de vedere fiscal, avand in vedere faptul ca societatea aplica sistemul de impunere prevazut la Titlul IV din Codul fiscal, potrivit art.7 pct.12, aceste cheltuieli sunt tratate, numai din punct de vedere fiscal, ca dividende, si prin urmare, exista obligatia platii unui impozit de 10% aplicat asupra acestor sume.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Vreti sa treceti pe ZERO factura de energie electrica?


Descoperiti lucrarea "Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale"!

Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:

❱❱ definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la
❱❱ inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
❱❱ declaratiile fiscale
❱❱ facilitatile permise

Profitati de FACILITATILE LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 02 Martie 2006

Votati articolul "Cheltuiala cu polita de asigurare privata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X