email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie servicii publicitate. TVA. Inregistrari contabile

TVAinregistrari contabileOANAF 2245/2010
de Irina Dumitrescu, valabil la 05-Oct-2010

Intrebare:

Societatea noastra a efectuat in luna septembrie o companie de promovare a site-ului firmei pe reteaua:

- Facebook Irlanda
- Facebook SUA

Societatea este platitoare de TVA, inregistrata in Registrul de Achizitii Intracomunitare si a comunicat nr. de inregistrare in scopuri de TVA celor doua partenere. De la Facebook Irlanda am putut lista un Invoice unde sunt toate datele tranzactiei: datele de identificare prestator cu nr. VAT, date de identificare client cu nr. VAT, explicatia si valoarea tranzactie, modalitatea de plata, TVA - 0% etc.
De la Facebook SUA avem un documnet cu toate datele tranzactiei dar pe care nu scrie Invoice. As dori sa stiu cum incadrez cele doua tranzactii, ce inregistari contabile trebuie sa fac si in ce documente trebuie raportate catre Administratia Financiara.

Raspuns:

Astfel cum prevede art. 155 alin. (11) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal Romania va accepta documentele sau mesajele pe suport hartie ori in forma electronica drept facturi, daca acestea indeplinesc conditiile prevazute de prezentul articol.
 
Astfel, documentele primite pentru aceste tranzactii reprezinta echivalentul unor facturi daca acestea indeplinesc conditiile prevazute de art. 155 din legea mentionata.
 
In conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Aceasta este regula generala. Exceptiile sunt reglementate prin alin. (4) si (7) ale acestui articol.
 
Serviciilor de publicitate la care faceti referire li se aplica regula generala intrucat nu se incadreaza la niciuna dintre exceptii.
 
Punctul 13 alin. (13) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal. Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 1564 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. in situatia in care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania nu este inregistrat in scopuri de taxa, trebuie sa indeplineasca obligatiile specifice de inregistrare pentru achizitii intracomunitare de servicii prevazute la art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.
 
Potrivit art. 150 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 1251 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 153 alin. (4) sau (5).
 
Prin urmare, pentru aceste servicii achizitionate societatea dvs este obligata la plata taxei pe valoare adaugata in Romania, daca acesta sunt prestate catre sediul activitatii economice sau catre sediul/sediile fixe din Romania ale societatii dvs., iar furnizorul nu este stabilit pe teritoriul Romaniei sau nu este considerat a fi stabilit pentru aceste prestari de servicii pe teritoriul Romaniei.
 
In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art.157 alin. (2), veti  evidentia in decontul de taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471, taxa aferenta acestor servicii achizitionate.
 
In Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobat prin OANAF 2245/2010 operatiunile se raporteaza la randurile 7 si 19. Pentru serviciile achizitionate de la societatea din Irlanda sumele se vor prelua si la Randul 7.1 si, daca este cazul la Randul 7.1.1 si Randurile 19 si, daca este cazul 19.1.
 
Potrivit dispozitiilor art. 1564 alin. (1) lit. e) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 1531 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza  achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
 
Prin urmare, serviciile achizitionate de la societatea din Irlanda se vor declara in declaratia recapitulativa, respectiv formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", cod MFP 14.13.01.02/r  aprobat prin OANAF 76/2010.
 
Serviciile achizitionate de la societatea din SUA nu se vor declara in formularul 390 VIES nefiind prestate de o persoana impozabila stabilita in Comunitate.
 
Inregistrari contabile:
 
623 = 401
       „Cheltuieli de protocol,    „Furnizori”
        reclama si publicitate”
 
4426 = 4427
          „TVA deductibila”   „TVA colectata”

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAinregistrari contabileOANAF 2245/2010


Data aparitiei: 06 Octombrie 2010

Votati articolul "Achizitie servicii publicitate. TVA. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X