Intrebare:
Care este reglementarea actelor de control emise de controlul financiar de gestiune care functioneaza in baza Legii 31/1990 si HG 720/1991?
Raspuns:
Potrivit Normei nr. 63943/1991 privind modul de organizare si exercitare a controlului financiar propriu la ministere, departamente, alte organe centrale de stat, prefecturi si Primaria municipiului Bucuresti, precum si la regiile autonome, aprobata prin HG 720/1991, controlul financiar propriu se organizeaza si se exercita sub forma controlului financiar preventiv si a controlului financiar de gestiune. Controlul financiar de gestiune verifica respectarea dispozitiilor legale privitoare la gestionarea si gospodarirea mijloacelor materiale si banesti, pe baza documentelor inregistrate in contabilitate si a documentelor din evidenta tehnico-operativa (pct. 1).
Ministerele, departamentele, celelalte organe centrale de stat, prefecturile si Primaria municipiului Bucuresti organizeaza controlul financiar de gestiune pentru patrimoniul propriu, veniturile realizate si cheltuielile efectuate de institutiile de stat subordonate din creditele bugetare alocate, precum si asupra legalitatii si eficientei cheltuielilor fondurilor de catre regiile autonome din profilul lor de activitate. Controlul financiar de gestiune se organizeaza la regii pentru controlul gestiunilor proprii, precum si al uzinelor, fabricilor, atelierelor, serviciilor, sucursalelor si altor subunitati din structura lor organizatorica (pct. 9).
Controlul financiar de gestiune are ca obiective principale respectarea normelor legale cu privire la:

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
a) existenta, integritatea, pastrarea si paza bunurilor si valorilor de orice fel si detinute cu orice titlu:
b) utilizarea valorilor materiale de orice fel, declasarea si casarea de bunuri;
c) efectuarea, in numerar sau prin cont, a incasarilor si platilor, in lei si valuta, de orice natura, inclusiv a salariilor si a retinerilor din acestea si a altor obligatii fata de salariati;
d) intocmirea si circulatia documentelor primare, documentelor tehnic-operativ si contabile (pct. 12).
Organele de control vor consemna constatarile in acte de control bilaterale (procese-verbale sau note de constatare) pe baza propriilor verificari, cu indicarea prevederilor legale incalcate si stabilirea exacta a consecintelor economice, financiare, patrimoniale, a persoanelor vinovate, precum si masurile luate in timpul controlului si cele stabilite a se lua in continuare. Persoanele vinovate de abaterile constatate vor fi ascultate cu privire la faptele retinute in sarcina lor (note explicative scrise) si li se vor verifica apararile formulate. In caz de neascultare a persoanei vinovate se va mentiona cauza neluarii acestei masuri (pct. 17).
Asadar, actele de control sunt documente in care se consemneaza constatarile rezultate din actiunea de control financiar. Acestea sunt acte bilaterale si reprezinta sinteza activitatii organului de control.