Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Acordare imprumut administrator: Atentie la plafonul de 5.000 euro prevazut de Legea nr. 31/1990!

Data aparitiei: 04 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Acordare imprumut administrator: Atentie la plafonul de 5.000 euro prevazut de Legea nr. 31/1990!
imprumut administratorimprumut asociatplafon 5000 euroimprumut societate

In cazul in care o persoana detine simultan calitatea de administrator si de salariat al unei societati comerciale, acordarea unui imprumut din partea societatii ridica mai multe aspecte de ordin legal si fiscal.

In ce conditii firma poate imprumuta administratorul?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: In ce conditii firma poate imprumuta administratorul?

Din punct de vedere juridic, legislatia muncii nu interzice acordarea unui imprumut unui salariat de catre angajatorul sau. Cu toate acestea, trebuie sa existe un temei contractual clar, de exemplu, un contract de imprumut semnat de ambele parti, care sa stabileasca suma, perioada de rambursare si eventualele costuri aferente (dobanda, penalitati pentru intarziere etc.).
 
In plus, daca societatea are o politica interna privind acordarea de imprumuturi salariatilor, aceasta trebuie sa fie respectata in mod uniform pentru toti angajatii, pentru a evita orice posibila discriminare sau tratament preferential.

Conform art. 144 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, este interzisa creditarea administratorilor de catre societate, inclusiv prin:
 
- acordarea de imprumuturi administratorilor;
 
- garantarea imprumuturilor contractate de acestia;
 
- acoperirea unor datorii personale ale administratorilor.
 
Exista, totusi, doua exceptii de la aceasta interdictie:
 
a) Daca valoarea cumulata a imprumuturilor acordate administratorului nu depaseste echivalentul in lei a 5.000 de euro.
b) Daca imprumutul este acordat in conditii identice cu cele aplicabile altor persoane si face parte din activitatea curenta a societatii.

Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Studiu de caz

Intrebare: O persoana are calitatea de administrator si salariat al unei societati comerciale. In calitate de salariat, solicita companiei un imprumut ocazional pentru o problema personala, in valoare de 40.000 lei. Imprumutul urmeaza a fi rambursat in termen de 2 ani, conform unui grafic stabilit intre el si societate.

1. Este permis imprumutul in calitatea lui de salariat?

2. In ce masura intra sub incidenta imprumutului acordat administratorului, conform Legii societatilor comerciale?

3. Imprumutul este obligatoriu a fi purtator de dobanda? Daca da, care este cuantumul acesteia?""

In cazul de fata, valoarea imprumutului solicitat este 40.000 lei, ceea ce depaseste plafonul de 5.000 euro (aproximativ 25.000 lei, la un curs estimativ de 5 lei/euro). Prin urmare, aceasta operatiune ar fi interzisa conform prevederilor Legii nr. 31/1990.
 
Daca administratorul ramburseaza o parte din imprumut si, la un moment dat, soldul datoriei scade sub 5.000 euro, acesta poate solicita un nou imprumut, cu conditia ca valoarea cumulata existenta sa nu depaseasca acest prag.
 
Legislatia nu impune in mod expres ca un imprumut acordat de societate salariatilor sa fie purtator de dobanda. Totusi, din perspectiva fiscala, este recomandat ca imprumutul sa fie acordat in conditii de piata, adica sa aiba o dobanda similara cu cea practicata de institutiile financiare pentru imprumuturi similare.
 
Daca imprumutul este acordat fara dobanda sau cu o dobanda mai mica decat cea a pietei, exista riscul ca autoritatile fiscale sa considere diferenta dintre dobanda pietei si dobanda efectiva perceputa de societate drept un beneficiu salarial impozabil pentru beneficiar.
 


In stabilirea nivelului dobanzii se poate lua ca referinta dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sau dobanzile medii practicate de institutiile financiare pentru credite similare.
 
De retinut! Potrivit art. 4 din Legea nr. 70/2015, orice imprumut intre o persoana juridica si o persoana fizica trebuie efectuat exclusiv prin instrumente de plata fara numerar (transfer bancar, ordin de plata etc.). Aceasta regula se aplica atat la acordarea imprumutului, cat si la rambursarea acestuia, indiferent de valoare.
 
Astfel, nu este permisa acordarea sau restituirea imprumutului in numerar.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

In cazul de fata, acordarea unui imprumut de 40.000 lei unui administrator care este si salariat al societatii nu este posibila, deoarece depaseste limita de 5.000 euro prevazuta de Legea nr. 31/1990.
 
Daca suma solicitata ar fi mai mica decat acest plafon sau daca ar fi fragmentata in transe astfel incat la un moment dat soldul datoriei sa nu depaseasca 5.000 euro, imprumutul ar putea fi acordat.
 
In plus, pentru a evita riscuri fiscale, este recomandat ca imprumutul sa fie purtator de dobanda, la un nivel comparabil cu cel practicat pe piata, si sa fie derulat exclusiv prin transfer bancar.


Raspuns oferit in luna aprilie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X