Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Monografie contabila leasing financiar. Diferente de curs valutar

Data actualizarii: 08 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografie contabila leasing financiar. Diferente de curs valutar
leasing financiarmonografie contabiladeductibilitate cheltuieli

Leasingul financiar reprezinta o forma de finantare tot mai utilizata de entitatile economice pentru achizitionarea de mijloace fixe, in special atunci cand resursele proprii sunt limitate. 

Intrebare: "Ma ajutati, va rog, cu monografia contabila pentru un contract de leasing financiar? Sunt interesata mai ales de contul contabil folosit pentru diferentele de curs provenite din reevaluarea lunara a contractului de leasing."

Conform OMFP 1802/2014:
 
321. (1) In cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR in ultima zi bancara anterioara acesteia.
 
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.
 
322. (1) Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.
 
323. (1) Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Atunci cand creanta sau datoria este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta rezultata este recunoscuta in acea luna.


 
325. (1) La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de B.N.R. din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
 
(2) Pentru ultima zi a lunii se efectueaza atat contabilizarea tranzactiilor in valuta, cat si evaluarea lunara la cursul B.N.R. utilizandu-se:
a) pentru contabilizarea tranzactiilor efectuate In ultima zi a lunii, cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de B.N.R., din ultima zi bancara anterioara operatiunii;
(3) Prevederile prezentului punct se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
 
Astfel, la sfarsitul lunii, veti reevalua soldul contului 167 la cursul comunicat de BNR pentru ultima zi bancara a lunii.
 
Soldul contului 167 la sfarsitul lunii reprezinta alte imprumuturi si datorii asimilate nerestituite la momentul respectiv.
In functie de moneda in care este inregistrat contractul de leasing veti folosi conturile 665, 668 / 765,768. Mai precis :
- daca imprumutul/datoria sunt exprimate in valuta in contract , veti folosi pentru inregistrarea diferentelor din reevaluare la sfarsitul lunii 665 / 765
- daca imprumutul/datoria sunt exprimate in lei, dar decontarea se face in functie de cursul unei valute , veti folosi pentru inregistrarea diferentelor din reevaluare la sfarsitul lunii 668 / 768
 
Facturile de leasing primite se inregistreaza:
% = 404
167 avans,rata de leasing,valaore reziduala, alte taxe nerecuperabile
666 dobanda
628 comision de gestiune
6xx alte cheltuieli
 
- concomitent se crediteaza contul 8051 cu valoarea dobanzilor facturate:
 
La sfarsitul fiecarei luni se reevalueaza soldul contului 167 cu diferente de curs ce apar intr cursul de schimb de al data acordarii finantarii si cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de B.N.R. din ultima zi bancara a lunii in cauza:
167 = 768
668 = 167
 
Monografia contabila leasing deductibilitate 50%:
2133 = 167 valoarea imprumutata fara TVA (avans,rata de leasing,valaore reziduala, alte taxe nerecuperabile)
 
Factura de avans x %:
167 = 404 avans facturat
4426 = 404 TVA din factura
635 = 4426 limitarea dreptului de deducere 50% x TVA dedusa mai sus
 
Factura de leasing:
% = 404
167 rata de leasing
4426 TVA din factura
666 dobanda
4426 TVA din factura
628 comision
4426 TVA din factura
613 asigurare
 
Limitarea dreptului de deducere a TVA:
635 = 4426 50% x TVA aferenta ratei (167)
666 = 4426 50% x TVA aferenta dobanzii (in calitatea sa de taxa nerecuperabila se incliude in costul dobanzii)
628 = 4426 50% x TVA aferenta comisionului
 
Limitarea cheltuielilor se realizeaza dupa limitarea dreptului de deducere a TVA:
635.nedeductibila = 635 50% x suma din 635 dupa limitarea TVA
666.nedeductibila = 666 50% x suma din 666 dupa limitarea TVA
628.nedeductibila = 628 50% x suma din 628 dupa limitarea TVA
613.nedeductibila = 613 50% x suma din 613
 
Din punctul de vedere al impozitului pe profit in temeiul art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal si pct. 49 2 din Normele metodologice de aplicare, in cazul cheltuielilor aferente unui autoturism achizitionat in sistem de leasing financiar, neutilizat exclusiv in scopul activitatii economice sunt deductibile la utilizator:
50% din cheltuielile cu combustibilii si reparatiile;
50% din cheltuielile facturate de societatea de leasing: dobanzi, comisioane, diferente de curs valutar, impozitul auto, asigurarea RCA etc.;
50% din orice alte cheltuieli care sunt atribuibile autoturismului (asigurare CASCO, inspectii tehnice periodice, rovinieta etc.);
50% din partea nedeductibila de TVA.
 
De asemenea, este limitata deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea pentru mijloacele de transport, la suma de 1.500 lei.

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X