La inceputul saptamanii in curs a fost adoptat de catre Senat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prin care se modifica taxa de prima inmatriculare, schimbare care a primit critici din partea Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Proiectul a fost adoptat cu 57 de voturi "pentru", 51 de voturi "impotriva" si patru "abtineri". Oficialii si-au insusit raportul favorabil propus plenului de Comisia pentru administratie, raport care prevede o noua forma de calcul a taxei pentru emisii poluante in functie de tipul monitorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare.
Prin votul de la inceputul saptamanii se modifica taxa pe poluare pentru autovehicule prevazuta de Ordonanta de urgenta 50/2008, criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Una dintre cele mai importante modificari se refera la reducerea acestei taxe cu pana la 25%, precum si la plata acesteia in cazul masinilor inmatriculate inainte de 2007 si pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.
Aceasta se plateste o singura data pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, precum si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.
"Acest proiect de lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand importurile de autovehicule" a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, intr-un comunicat de presa.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale