email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributia pentru concedii si indemnizatii

incapacitate de muncaindemnizatie incapacitate temporaraasigurari sanatatetimp de munca





Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate este conditionat de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate destinata suportarii acestor indemnizatii, denumita, potrivit legii, contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, angajatorii au obligatia de a plati o cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85% aplicata la baza de calcul al contributiilor la asigurari sociale.

Baza lunara de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata.

a. Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca

Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:

- de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
- din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia.

Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile intr-un interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca pentru boala obisnuita se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca determinata de anumite boli (tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infecto-contagioasa din grupa A si de urgențe medico-chirurgicale) se determina prin aplicarea procentului de 100% la baza de calcul.

b. Concediul si indemnizatia pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca

In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de:

- indemnizatie pentru reducerea timpului de munca (se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate);
- concediu si indemnizatie pentru carantina (se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate);
- tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare (se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in conditiile prevazute de Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si de normele metodologice de aplicare a acestuia).

Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilita si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul.

Concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de
calcul.

Asiguratii aflati in incapacitate temporara de munca pe o perioada mai mare de 90 de zile consecutive beneficiaza de tratament balnear si de recuperarea capacitatii de munca, pe baza biletului de trimitere, in conditiile prevazute in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incapacitate de muncaindemnizatie incapacitate temporaraasigurari sanatatetimp de munca


Data aparitiei: 10 Aprilie 2012

Votati articolul "Contributia pentru concedii si indemnizatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X