Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Reducerea timpului de munca a salariatilor. Ce inregistrari trebuie efectuate in REVISAL?

Data aparitiei: 01 Septembrie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reducerea timpului de munca a salariatilor. Ce inregistrari trebuie efectuate in REVISAL?
OUG 132/2020revisalreducerea timpului de munca

Conform Ordonantei 132/2020, angajatorii care intrunesc conditiile, pot reduce timpul de lucru al angajatilor cu maxim 50%, urmand ca 75% din salariul nerealizat sa fie decontat de la buget.

Legea spune ca se inregistreaza in Revisal decizia angajatorului care priveste: reducerea timpului de lucru, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente. Expertul nostru explica pas cu pas ce modificari trebuie efectuate in Registrul de evidenta al salariatilor.
 

Citeste si: Programul de munca redusa Kurzarbeit aplicat in Romania: beneficii si conditii
 

Reducerea timpului de munca – inregistrari Revisal: raspunsul specialistului

Potrivit art. 1 alin. (1) - (4) din OUG nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, “(1) Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
 
(2) Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.
 
(3) Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii si se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii acesteia.


 
(4) Pe durata reducerii timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.”
 
Prevederile sus-mentionate arata ca se inregistreaza in Revisal decizia angajatorului care priveste: reducerea timpului de lucru, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente.
 
Prin urmare, modificarile prevederilor din CIM se fac prin Decizie individuala emisa de angajator pentru fiecare salariat, privind:

- modificarea tipului de norma si reducerea duratei muncii in cazul salariatilor incadrati cu norma intreaga anterior reducerii timpului de lucru precum si repartizarea timpului de lucru daca se modifica din egal in inegal sau invers.

- modificarea salariului de baza;

- indemnizatia privind reducerea timpului de lucru in cuantum de 75%.
 
Astfel, in Revisal trebuie inregistrate, anterior producerii modificarii, urmatoarele:

    • Modificarea tipului de norma si durata muncii (conform art. 3 lit. g) din HG nr. 905/2017, angajatorii completeaza in REGISTRU durata timpului de munca si repartizarea acestuia, in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial);
    •  Modificarea salariului de baza si mentionarea indemnizatiei de 75% (conform art. 3 lit. h) din HG nr. 905/2017, angajatorii completeaza in REGISTRU salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca).

Intrucat in Revisal nu este predefinit acest tip de indemnizatie, acest tip trebuie configurat, iar setarile sunt urmatoarele: Categoria ANGAJATOR → ADAUGARE → Spor/indemnizatie/alt adaos salarial

→ Nume : se completeaza “INDEMNIZATIE TIMP DE MUNCA”,
→ Descriere : se completeaza “INDEMNIZATIE TIMP DE MUNCA CONFORM OUG NR. 132/2020”.
Apoi se selecteaza butonul “SALVARE”.
 
In acest moment este definit in Revisal tipul de indemnizatie.
 
Urmeaza sa se modifice tipul de norma, salariul si sa introducem indemnizatia de 75% pentru fiecare salariat afectat de masura.
 
In aplicatia Revisal, Categoria CONTRACTE → MODIFICARE CONTRACT, se parcurg urmatorii pasi:  
 
Subcategoria TIP CONTRACT:
Tip norma : Cu timp partial
Durata timp munca : Cu timp partial
Repartizare timp munca : Inegal
Timp interval repartizate: ore/saptamana
Timp munca : 30 (in cazul in care se reduce durata muncii de la 40 ore la 30 de ore pe saptamana)
 
Subcategoria SALARIU → Salariu brut : se modifica salariul de baza aferent timpului de munca
 
Subcategoria SPORURI, INDEMNIZATII SI ALTE ADAOSURI SALARIALE →
ADAUGA → Selectare spor/indenizatie/alt adaos salarial :
Tip: INDEMNIZATIE TIMP DE MUNCA
Valoare: 75 %
Procent: se bifeaza optiunea.
 
Apoi, se salveaza modificarile realizate.
 
La final din aplicatie → GENERARE REGISTRU, se salveaza fisierul .RVS apoi se  transmite registrul la ITM pe portalul https://reges.inspectiamuncii.ro/, cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarilor.

 

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X