email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Reducerea timpului de munca a salariatilor. Ce inregistrari trebuie efectuate in REVISAL?

Reducerea timpului de munca a salariatilor. Ce inregistrari trebuie efectuate in REVISAL?
OUG 132/2020revisalreducerea timpului de munca

Conform Ordonantei 132/2020, angajatorii care intrunesc conditiile, pot reduce timpul de lucru al angajatilor cu maxim 50%, urmand ca 75% din salariul nerealizat sa fie decontat de la buget.

Legea spune ca se inregistreaza in Revisal decizia angajatorului care priveste: reducerea timpului de lucru, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente. Expertul nostru explica pas cu pas ce modificari trebuie efectuate in Registrul de evidenta al salariatilor.
 

Citeste si: Programul de munca redusa Kurzarbeit aplicat in Romania: beneficii si conditii
 

Reducerea timpului de munca – inregistrari Revisal: raspunsul specialistului

Potrivit art. 1 alin. (1) - (4) din OUG nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, “(1) Prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
 
(2) Reducerea timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) se stabileste prin decizia angajatorului, pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive, angajatorul avand obligatia de stabilire a programului de munca pentru intreaga luna. Reducerea timpului de munca se aplica si in cazul programului de munca in ture, precum si in cazul programului de munca inegal.
 
(3) Decizia angajatorului privind reducerea timpului de munca, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente se comunica salariatului cu cel putin 5 zile inainte de aplicarea efectiva a masurii si se transmite in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii acesteia.


 
(4) Pe durata reducerii timpului de munca in conditiile prevazute la alin. (1) salariatii afectati de masura beneficiaza de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca si salariul de baza brut aferent orelor de munca efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de munca, in completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.”
 
Prevederile sus-mentionate arata ca se inregistreaza in Revisal decizia angajatorului care priveste: reducerea timpului de lucru, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile si drepturile salariale aferente.
 
Prin urmare, modificarile prevederilor din CIM se fac prin Decizie individuala emisa de angajator pentru fiecare salariat, privind:

- modificarea tipului de norma si reducerea duratei muncii in cazul salariatilor incadrati cu norma intreaga anterior reducerii timpului de lucru precum si repartizarea timpului de lucru daca se modifica din egal in inegal sau invers.

- modificarea salariului de baza;

- indemnizatia privind reducerea timpului de lucru in cuantum de 75%.
 
Astfel, in Revisal trebuie inregistrate, anterior producerii modificarii, urmatoarele:

    • Modificarea tipului de norma si durata muncii (conform art. 3 lit. g) din HG nr. 905/2017, angajatorii completeaza in REGISTRU durata timpului de munca si repartizarea acestuia, in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial);
    •  Modificarea salariului de baza si mentionarea indemnizatiei de 75% (conform art. 3 lit. h) din HG nr. 905/2017, angajatorii completeaza in REGISTRU salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca).

Intrucat in Revisal nu este predefinit acest tip de indemnizatie, acest tip trebuie configurat, iar setarile sunt urmatoarele: Categoria ANGAJATOR → ADAUGARE → Spor/indemnizatie/alt adaos salarial

→ Nume : se completeaza “INDEMNIZATIE TIMP DE MUNCA”,
→ Descriere : se completeaza “INDEMNIZATIE TIMP DE MUNCA CONFORM OUG NR. 132/2020”.
Apoi se selecteaza butonul “SALVARE”.
 
In acest moment este definit in Revisal tipul de indemnizatie.
 
Urmeaza sa se modifice tipul de norma, salariul si sa introducem indemnizatia de 75% pentru fiecare salariat afectat de masura.
 
In aplicatia Revisal, Categoria CONTRACTE → MODIFICARE CONTRACT, se parcurg urmatorii pasi:  
 
Subcategoria TIP CONTRACT:
Tip norma : Cu timp partial
Durata timp munca : Cu timp partial
Repartizare timp munca : Inegal
Timp interval repartizate: ore/saptamana
Timp munca : 30 (in cazul in care se reduce durata muncii de la 40 ore la 30 de ore pe saptamana)
 
Subcategoria SALARIU → Salariu brut : se modifica salariul de baza aferent timpului de munca
 
Subcategoria SPORURI, INDEMNIZATII SI ALTE ADAOSURI SALARIALE →
ADAUGA → Selectare spor/indenizatie/alt adaos salarial :
Tip: INDEMNIZATIE TIMP DE MUNCA
Valoare: 75 %
Procent: se bifeaza optiunea.
 
Apoi, se salveaza modificarile realizate.
 
La final din aplicatie → GENERARE REGISTRU, se salveaza fisierul .RVS apoi se  transmite registrul la ITM pe portalul https://reges.inspectiamuncii.ro/, cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarilor.

 

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 132/2020revisalreducerea timpului de munca

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 01 Septembrie 2020


Votati articolul "Reducerea timpului de munca a salariatilor. Ce inregistrari trebuie efectuate in REVISAL?":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 11 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Salariati

Intrebare: Cun se procedeaza cu salariatii unei societati pe care administratorul doreste sa o inchida?

Raspuns: Vezi Codul Muncii- Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului Art. 65. - "1...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 01 Septembrie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X