Asigurarile voluntare de sanatate se regasesc tot mai mult in pachetele salariale oferite de angajatori.
Asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati expusi la producerea riscului de imbolnavire, si ii indemnizeaza, in conformitate cu clauzele stipulate in contractul de asigurare, pe cei care sufera un prejudiciu, din fondul alcatuit din primele incasate, precum si din celelalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate de asigurator si fac parte din gama asigurarilor facultative conform Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asiguratii pot primi indemnizatii atat pentru acea parte a cheltuielilor cu serviciile medicale care excedeaza pachetului de servicii medicale de baza acoperite de sistemul de asigurari sociale de sanatate, cat si pentru coplati, daca acest lucru este prevazut in contractul de asigurare voluntara de sanatate.
Asigurarile voluntare de sanatate pot fi:
- asigurari de tip complementar si
- asigurari de tip suplimentar.
Asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar suporta coplata datorata de asigurat, in conditiile legii.
Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii necuprinse in pachetul de servicii medicale de baza, optiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, conditii hoteliere superioare, alte servicii medicale specificate in polita de asigurare.
Vom vedea in continuare care este regimul fiscal al asigurarilor voluntare de sanatate conform Legii 95/2006 suportate de angajator atat pentru angajatii proprii cat si pentru membrii familiei angajatilor.
Asigurari voluntare suportate de angajator pentru angajatii proprii
Primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca 400 euro anual nu intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii conform art. 76 alin. (4) lit. t) si art. 142 lit.s) din Codul fiscal.
Astfel, pentru fiecare salariat se tine o evidenta a primelor de asigurare astfel incat sa se urmareasca incadrarea in plafonul de 400 de euro. Pana la atingerea plafomului aceste sume nu se iau in calcul la determinarea impozitului pe salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Din momentul in care plafonul este atins sumele care depasesc limita de 400 de euro reprezinta avantaje de natura salariala si se includ in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Aceste sume nu se inregistreaza distinct in contabilitate, ci se includ in statul de salarii in vederea impunerii.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Asigurari voluntare suportate de angajator pentru membrii familiei angajatilor
Asigurarile facultative de sanatate pentru membrii familiei salariatilor nu se incadreaza in prevederile de mai sus, fiind considerate avantaje in natura si supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii.
Indiferent de valoarea primelor de asigurare cheltuielile sunt deductibile la determinarea impozitului pe profit conform art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.
Asigurari voluntare suportate de angajati
In situatia in care salariatii suporta o parte din primele de asigurare, aceste prime de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajati se deduc din venitul brut din salarii la locul unde se afla functia de baza, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.
Incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017, pe langa asigurarile voluntare de sanatate, persoanele fizice care obtin venituri din salarii la locul unde se afla functia de baza vor putea sa deduca la plata impozitului pe salarii si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de acestia, astfel incat la nivelul anului, impreuna cu valoarea primeloe de asigurare sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Atentie! Doar pentru serviciile medicale suportate de angajati se aplica deducerea la determinarea impozitului pe salarii. In situatia in care angajatorul suporta contravaloarea serviciilor medicale pentru salariatii sai aceasta reprezinta avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii.