Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite

Conventii civile. Cumul cu venituri din salarii. VIDEO

Data aparitiei: 24 Aprilie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
conventii civilecumul de venituri
In luna martie societatea noastra a incheiat o conventie civila de prestari servicii cu o persoana fizica, persoana ce are contract individual de munca pe perioada nedeterminata la o alta societate, deci isi plateste toate datoriile la bugetul consolidat de stat (impozit salarii, asigurari sociale, somaj).

Societatea noastra a retinut si a virat impozitul pe venit 16% aferent contractului incheiat.

Intrebarea mea este daca trebuie sa retin si sa virez contributia de asigurari sociale si ajutorul de somaj pentru valoarea conventiei civile.

Potrivit alin.5 al art III din OUG 58/2010 daca persoana este asigurat in sistemul public de pensii nu datoreaza contributii individuale la sistemul de asigurari sociale si la sistemul asigurarilor de somaj, dar vrea sa fiu sigura sa nu ma trezesc ca nu am retinut si virat datorii catre buget.

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Solutia oferita de specialistii www.portalcontabiltiate.ro

Alin. (5) al art. III din OUG 58/2010 prevede intr-adevar exceptii de la plata contributiilor individuale de asigurare sociala si pentru somaj pentru anumite categorii de persoane.

Astfel, sunt scutite de la plata acestor contributii persoanele asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (cum este cazul avocatilor), si persoanele care au calitatea de pensionari.

De asemenea, potrivit alin. (15) al art. III din OUG 58/2010 astfel cum a fost modificata de OUG 82/2010, platitorii de venit nu au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale platite persoanelor prevazute la alin. (5) al art. III din OUG 58/2010.

Astfel, numai in situatia in care aceste persoane au calitatea de pensionari sau sunt asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu li se vor aplica prevederile art. III din OUG 58/2010, platitorul neavand obligatia privind retinerea si plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj.

In cazul in care persoanele realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , acestea datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala, platitorul avand obligatia de a calcula, retine, vira si declara aceste contributii in temeiul alin. (15).  
 
Exceptii sunt prevazute doar in cazul cumulului de venituri din drepturi de autor relizate in mod ocazional cu venituri din salarii. Astfel, persoanele care, in mod ocazional, realizeaza, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri de natura profesionala definite la art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Codul fiscal , nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.

Insa si in acest caz platitorul va fi supus obligatiilor prevazute la alin. (15) din art. III din OUG 58/2010, urmand ca eventualele regularizari sa fie efectuate de administratia fiscala in raport cu persoana fizica. Alin. (27) din OUG 58/2011 prevede ca sumele reprezentand contributii achitate in plus fata de obligatia fiscala, cele platite ca urmare a unei erori de calcul, precum si cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale sa se restituie sau compenseze, la cererea asiguratului, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala .
 
Prin urmare indiferent de calitatea de salariat al persoanei fizice care realizeaza si venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , platitorul va fi supus obligatiei privind calculul, retinerea si virarea celor doua contributii individuale, numai daca persoana nu are si calitatea de pensionar sau de asigurat in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii.
 
Totodata reamintim faptul ca potrivit OMFP 247/2012, persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, precum si persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr-o forma de asociere, au obligatia sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit stabilite de organul fiscal competent, conform art. 82 din Codul fiscal , in timp ce in cazul incheierii de contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractelor/conventiilor civile, care atat inainte, cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica, platitorii de venit vor avea obligatia retinerii la sursa a impozitului conform optiunii persoanei fizice.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X