Conventiile civile pot fi incheiate de persoane fizice autorizate (PFA) si numai in mod exceptional de persoane fizice neautorizate, pentru activitati care nu au caracter de continuitate.
In cazul conventiilor civile incheiate cu persoane fizice autorizate platitorul de venit nu are nicio obligatie fiscala privind retinerile la sursa. Persoana fizica autorizata isi indeplineste obligatiile fiscale, declarative si de plata, conform prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente" din titlul IV al Codului fiscal.
Daca sunt incheiate de persoane fizice neautorizate veniturile din conventii civile se incadreaza din punct de vedere fiscal in venituri din alte surse, conform art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. Potrivit acestuia sunt venituri din alte surse, veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
In cadrul acestor venituri sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal.
Astfel, activitatea in baza unei conventii civile prestata de o persoana fizica neautorizata nu poate avea caracter de continuitate. Prin urmare, incheierea de conventii civile cu persoane fizice neautorizate este posbil pentru activitati ocazionale si care nu sunt prestate cu titlu profesional.
Pentru veniturile din conventii civile incheiate cu persoane fizice neautorizate se datoreaza impozit pe venit prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului.Impozitul pe venit se retine de societate.
De asemenea, asupra acestor venituri se datoreaza contributie individuala la sistemul de sanatate daca persoana care le realizeaza nu realizeaza urmatoarele venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati independente;
- venituri din asocierea cu o persoana juridica;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- indemnizatii de somaj;
- indemnizatii pentru cresterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
Daca beneficiarul venitului realizeaza unul dintre aceste venituri, contributia la sistemul de sanatate nu se datoreaza.
In cazul in care datoreaza contributie individuala la sistemul de sanatate mentionam ca aceasta nu se retine de catre platitorul de venit.