In analiza urmatoare, avem ca exemplu societatea X care incheie un contract civil de prestari servicii curatenie cu o persoana fizica neinregistrata fiscal. Contractul este temporar pentru o singura prestatie. Stabilim ce obligatii fiscale are atat societatea X, cat si persoana fizica, precum si ce taxe si impozite trebuie retinute si platite si ce declaratii trebuie depuse.
Incepand cu anul 2016 veniturile din conventii civile pentru activitati ocazionale nerecurente prestate de persoane fizice neinregistrate fiscal, sunt incadrate in codul fiscal la "Venituri din alte surse":
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
"ART. 114 - Definirea veniturilor din alte surse (1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61. (2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri: g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;" Norme CF: 34. (2) In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal."
Atentie! ANAF poate reconsidera aceste venituri ca provenind fie din salarii, fie din activitati independente daca constata ca activitatea este recurenta (repetititiva)!
Persoana fizica in cazul dvs. nu are nici o obligatie de plata sau declarativa pentru serviciul ocazional prestat.
In schimb obligatii de plata si declarative are societatea dvs., in calitatea sa de platitor de venit:
- trebuie sa retineti la sursa 16% impozit din venitul cuvenit persoanei fizice pentru prestatia efectuata , impozit care este final (art. 115 alin. 1 si 2 din Codul fiscal) si se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut;
- trebuie sa declarati acesti impozit retinut si virat la bugetul de stat in Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat conform OPANAF 587/2016; poz „690--Impozit pe veniturile din alte surse", respectiv obligatia 12 din nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat – anexa nr. 3 la ordin;
- pana in la sfarsitul lunii februarie a anului urmator trebuie sa intocmiti si sa depuneti Declaratia informativa 205 ( art 132 Cod fiscal).
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate ( CASS), aceasta este prevazuta la art. 155:
"ART. 155 - Categorii de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale de sanatate
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
(1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153, datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale de sanatate pentru urmatoarele categorii de venituri:
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117;"
CASS se calculeaza/se stabileste la nivel ANAF prin decizie de impunere anuala, dupa caz ( daca nu a realizat si venituri din salarii, pensii , activitati independente, etc) in anul urmator celui in care a obtinut veniturile:
ART. 177 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse
(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute prevazute la art. 114, 116 si art. 117, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
(2) Pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul prevazuta la alin. (1) nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
(3) In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala."
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.