email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii declarative si de plata pentru veniturile din contracte civile. Ce contributii datoram?

prestari serviciicontracte civiledeclaratiicodul fiscalcontributiiasigurari sociale de sanatate

In analiza urmatoare, avem ca exemplu societatea X care incheie un contract civil de prestari servicii curatenie cu o persoana fizica neinregistrata fiscal. Contractul este temporar pentru o singura prestatie. Stabilim ce obligatii fiscale are atat societatea X, cat si persoana fizica, precum si ce taxe si impozite trebuie retinute si platite si ce declaratii trebuie depuse.

Incepand cu anul 2016 veniturile din conventii civile pentru activitati ocazionale nerecurente prestate de persoane fizice neinregistrate fiscal, sunt incadrate in codul fiscal la "Venituri din alte surse":

"ART. 114 - Definirea veniturilor din alte surse (1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61.  (2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri: g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;"  Norme CF: 34.   (2) In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal."

Atentie! ANAF poate reconsidera aceste venituri ca provenind fie din salarii, fie din activitati independente daca constata ca activitatea este recurenta (repetititiva)!

Persoana fizica in cazul dvs. nu are nici o obligatie de plata sau declarativa pentru serviciul ocazional prestat.

In schimb obligatii de plata si declarative are societatea dvs., in calitatea sa de platitor de venit:
- trebuie sa retineti la sursa 16% impozit din venitul cuvenit persoanei fizice pentru prestatia efectuata , impozit care este final (art. 115 alin. 1 si 2 din Codul fiscal) si se achita pana la data de 25  a lunii urmatoare celei in care a fost retinut;
- trebuie sa declarati acesti impozit retinut si virat la bugetul de stat in Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat conform OPANAF 587/2016; poz „690--Impozit pe veniturile din alte surse", respectiv obligatia 12 din nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat – anexa nr. 3 la ordin;
- pana in la sfarsitul lunii februarie a anului urmator trebuie sa intocmiti si sa depuneti Declaratia informativa 205 ( art 132 Cod fiscal).

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate ( CASS), aceasta este prevazuta la art. 155:                                         
                                                                                                                                  
"ART. 155 - Categorii de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale de sanatate       


                                       
   (1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153, datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale de sanatate pentru urmatoarele categorii de venituri:                               
  h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117;"             
                                                                        
CASS se calculeaza/se stabileste la nivel ANAF prin decizie de impunere anuala, dupa caz ( daca nu a realizat si venituri din salarii, pensii , activitati independente, etc)  in anul urmator celui in care a obtinut veniturile:                              
                                                                                                             
 ART. 177 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse  
                                                                                                                                
(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din alte surse, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute prevazute la art. 114, 116 si art. 117, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.      
                                                                          
(2) Pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul prevazuta la alin. (1) nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
                                                                                                                      
(3) In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala."
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prestari serviciicontracte civiledeclaratiicodul fiscalcontributiiasigurari sociale de sanatate


Data aparitiei: 31 Martie 2016

Votati articolul "Obligatii declarative si de plata pentru veniturile din contracte civile. Ce contributii datoram?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X