Costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei si prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc.
Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor cuprinde:
- cheltuielile directe aferente productiei, si anume:
a) materiale directe,
b) energie consumata in scopuri tehnologice,
c) manopera directa
- costul proiectarii produselor,
Manual de politici contabile - Stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
Costul productiei de servicii cuprinde:
- manopera si alte cheltuieli legate de personalul direct angajat in furnizarea serviciilor, inclusiv personalul insarcinat cu supravegherea,
- regiile corespunzatoare.
Urmatoarele costuri nu se recunosc in costul de productie, ci sunt recunoscute drept cheltuieli ale perioadei in care au survenit:
- pierderile de materiale, manopera sau alte costuri de productie inregistrate peste limitele normal admise, inclusiv pierderile datorate risipei;
- cheltuielile de depozitare, cu exceptia cazurilor in care aceste costuri sunt necesare in procesul de productie, anterior trecerii intr-o noua faza de fabricatie. Cheltuielile de depozitare se includ in costul de productie atunci cand sunt necesare pentru a aduce stocurile in locul si in starea in care se gasesc;
- regiile (cheltuielile) generale de administratie care nu participa la aducerea stocurilor in forma si locul final;
- costurile de desfacere;
- regia fixa nealocata costului, care se recunoaste drept cheltuiala in perioada in care a aparut.
- costurile indatorarii daca acest lucru este stabilit prin politica contabila a societatii
Inregistrarea in contabilitate a stocurilor obtinute din productie proprie in cazul activitatilor de productie este necesar sa fie organizata si contabilitatea de gestiune a societatii.
Daca exista mai multe feluri de produse, pentru fiecare produs se stabileste reteta. Pe baza de retetar se stabileste consumul din fiecare categorie de materie prima, necesar pentru obtinerea unui produs.
Pe baza consumului specific din retetar se determina costul de productie al fiecarui produs obtinut.
Consumurile se inregistreaza pe baza bonurilor de consum intocmite.