email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de comodat PFA si impozitul pe venit

cost productiePFAcontract de comodatimpozit pe venit



Un PFA valorifica productia obtinuta la o feerma zootehnica si vinde unele produse en-gros. Incepand cu anul 2012, se iau in exploatare alte animale in baza unui contract de exploatare incheiat cu un producator agricol individual. Vom stabili in ce masura noul contract poate fi incheiat cu titlu gratuit avand in vedere ca producatorul individual este tatal persoanei care are PFA. De asemenea, vom vedea cum se va determina costul de productie si daca acesta poate cuprinde cval contractului cu titlu oneros plus celelalte cheltuieli legate de exploatarea oilor si caprelor.

De asemenea, vom stabili daca, in conditiile in care contractul este cu titlu gratuit, de la data incheierii lui se pot deduce cheltuieli legate de cresterea ovinelor si caprinelor.

Solutia consultantului:

In opinia noastra, sunt posibile ambele situatii, respectiv fie cu titlu gratuit, fie cu plata. Este decizia dvs impreuna cu a proprietarului modul in care agreeati desfasurarea exploatarii, pornind de la considerentul ca ambele persoane au capacitate de exercitiu deplina si nu sunt supuse sub interdictie legala.

In cazul in care forma de exploatare este cu titlu gratuit, consideram ca se va intocmi un contract de comodat, cunoscut ca si contract de imprumut de folosinta, reglementat de art. 2146 - 2157 din Codul civil, adoptat prin Legea 287/2009, republicata cu modificari.

Consideram necesar sa va precizam cateva aspecte pe care ar trebui sa le cuprindeti in contractul de comodat:

-    identificarea corecta si completa a partilor semnatare;
-    obiectele si exploatarea agricola, terenuri, animale, ce fac obiectul contractului de comodat;
-    durata contractului de comodat si modul de incheiere anticipata;
-    clauze cu privire la cine suporta pagubele in cazul disparitiei, distrugerii, degradarii bunurilor, sau in cazul decesului animalelor;
-    clauze cu privire la proprietarul de drept al animalelor nascute ulterior semnarii contractului de comodat;
-    clauze privind suportarea de catre utilizator a cheltuielilor cu intretinerea bunurilor, hrana si medicamentatia animalelor ce au obiect in contractul de comodat;
-    clauze privind succesiunea partilor in cazul de deces al partilor contractante.

Contractul de comodat se poate semna olograf, numai prin decizia partilor, insa avand implicatii si de natura succesorala, va recomandam sa il semnati in forma autentica la un notar.

Folosind linkul urmator veti gasi un Model Contract de comodat  

Daca partile decid stabilirea unui pret, aceasta exploatare poate fi facuta in baza unui contract de fiducie. Contractul de fiducie este reglementat de art. 773 - 791 din Codul civil si se semneaza numai in forma autentica in fata notarului public.

De asemenea, in cadrul acestui contract de fiducie, trebuie sa existe cel putin clauzele amintite mai sus, dar si altele precizate in mod expres de temeiul normativ reglementat de codul civil aminti. Pentru intocmirea acestuia va recomandam sa apelati la serviciile unui avocat sau al unui notar public.

Trebuie retinut si aspectul fiscal ca persoana fizica titulara, ce incaseaza venitul in urma contractului de fiducie, datoreaza impozit pe venit in procent de 16%, conform art. 42^1  din Codul fiscal. Impozitarea este reglementata de art. 78 din Codul fiscal - "venituri din alte surse", este calculat si retinut de catre PFA ce il declara la autoritatea fiscala prin declaratia 100.

Pana pe data de 28 februarie a anului urmator, se va depune si declaratia 205 privind impozitul retinut pe venitul realizat de persoanele fizice.

Mai retinem si faptul ca aceste contracte de fiducie au inceput sa aiba reglementare fiscala din anul 2012, avand in vedere ca noul cod civil a intrat in vigoare la 01 octombrie 2011, iar practica impozitarii si utilizarii acestor tipuri de contracte nu este foarte uzuala, recunoscuta si foarte bine reglementata, fapt pentru care este posibil sa existe dificultati inerente in aplicarea solutiei fiscale.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cost productiePFAcontract de comodatimpozit pe venit


Data aparitiei: 15 Noiembrie 2012

Votati articolul "Contract de comodat PFA si impozitul pe venit":
Rating:

Nota: 2.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X