Potrivit prevederilor din Codului de Procedura Fiscala, in interiorul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, contribuabilii pot proceda la corectarea declaratiilor fiscale.
Termenul general de prescriptie este de 5 ani calculat incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala.
Spre exemplu, pentru obligatiile fiscale datorate de catre societate a caror scadenta s-a implinit oricand in cursul anului 2006, termenul de prescriptie a dreptului organelor fiscale de a rectifica obligatia fiscala incepe sa curga la 1 ianuarie 2007 si se implineste la data de 1 ianuarie 2012.
In cazul in care obligatiile fiscale sunt generate de savarsirea unei fapte prevazute de legea penala termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale este de 10 ani. Acest termen se calculeaza de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune in conditiile in care fapta penala a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Sub aspectul termenului de prescriptie la stabilirea obligatiilor fiscale de 5 ani o prevedere speciala este precizata la art. 98 alin. (3) din Codul de procedura fiscala care permite limitarea perioadei cuprinse in inspectia fiscala si sub termenul de prescriptie. Astfel pentru majoritatea contribuabililor, respectiv pentru toti acei contribuabili care nu au calitatea de mari contribuabili, inspectia fiscala vizeaza, ca regula generala, numai creantele nascute in ultimii 3 ani fiscali pentru care exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale.
Mai jos puteti asculta inregistrarea emisiunii din 4.07.2012:

Manual de politici contabile - Stick USB

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025