email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontul precompletat RO e-TVA: 6 pasi pe care trebuie sa-i parcurgem

Decontul precompletat RO e-TVA: 6 pasi pe care trebuie sa-i parcurgem
decont precompletat e-tvaro e-tvadiferente semnificative e-tvad300

In Monitorul Oficial nr. 726 din 24 iulie 2024 a fost publicat OPANAF nr. 3.775/2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Decont precompletat RO e-TVA"si care a intrat in vigoare de la data publicarii in Monitor. Prin acest ordin se aproba modelul si continutul formularului „Decont precompletat RO e-TVA“.

Dupa identificarea diferentelor semnificative se va transmite formularul electronic de notificare „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA”in SPV, iar contribuabilul are obligatia transmiterii formularului electronic denumit „Nota justificativa privind diferente RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate”.

Suplimentar, prin acelasi act normativ se reglementeaza faptul ca nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor solicitate prinNota justificativa privind diferente RO e-TVAreprezintaindicator de risc fiscalprivind nivelul de declarare al taxei pe valoare adaugata. In functie de nivelul riscului fiscal al persoanei impozabile, stabilit pe baza analizei de risc, aceasta poate face obiectul inspectiei fiscale sau controlului antifrauda.

Sistemul e-TVA explicat impecabil! Solutii clare pentru toate neclaritatile contabililor! Click aici >>


Bine de stiut! Decontul precompletat RO e-TVA NU constituie titlu de creanta in sensul Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si NU genereaza obligatii fiscale in sarcina persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA (in continuare vom avea in vedere informatiile prezentate in declaratia D300 cand raportam TVA-ul de plata/de recuperat).

Decontul precompletat RO e-TVA: studiu de caz

Intrebare: "Incepand cu 1 august vom primi decontul de TVA in spatiul virtual ANAF. As dori sa stiu la ce data ar trebui sa primesc decontul, cand trebuie sa fac plata si ce trebuie sa platesc conform contabilitatii, precum si daca trebuie sa depun o nota explicativa pentru diferente si care este termenul pentru depunerea acestei note.

Plata se va face pana la 25.05.2024 pentru TVA aferenta lunii iulie 2024? Societatea nu mai depune declaratia 300? Am nelamuriri legate de declaratia de TVA incepand cu luna august 2024, avand in vedere ca societatea este inregistrata cu TVA la incasare." 

Decontul precompletat RO e-TVA: pasii pe care trebuie sa-i parcurgem

1. Persoana impozabila va depune decontul de TVA pana la termenul legal – in cazul nostru, prima luna de raportare pentru care exista obligatia verificarii Decontului precompletat este iulie 2024, asa vom depune D300 pana pe data de 26.08.2024 (25.08.2024 este intr-o zi de duminica).

2. Decontul precompletat RO e-TVA se transmite contribuabilului (de catre ANAF) prin mijloace electronice pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA – mai exact, vom primi de la ANAF primul Decont precompletat pana pe data de 05.09.2024 inclusiv.

3. In cazul in care se identifica diferente semnificative (minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei) intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si decontul de TVA (formular 300), atunci ANAF notifica persoana impozabila;

4. ”Notificarea de conformare RO e-TVA” se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA – din aceste 2 prevederi inteleg ca pana pe data de 05.09.2024 inclusiv, noi vom primi din partea ANAF:Decontul precompletatsidaca este cazul, vom primi si “Notificarea de conformare RO e-TVA”.

5. Raspunsul privind rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor se transmite in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii – astfel, daca s-au identificat diferente intre D300 siDecontul precompletat, atunci se va emite “Notificarea de conformare RO e-TVA”,iar noi vom avea obligatia sa transmitem raspuns pana pe data de25.09.2024(20 de zile de la data primirii notificarii). Nu se mentioneaza ca e obligatoriusa anexam anumite documente justificative la Notificare, insa cel mai probabil o sa fie necesar pentru a justifica diferentele.

6. ANAF analizeaza raspunsul persoanei impozabile la Notificarea de conformare RO e-TVA si dispune masurile legale.

Nu am intalnit inca un model al acestei Notificari, insa ma astept sa fie pus la dispozitie in SPV pe masura ce ne apropiem de inchiderea fiscala a lunii iulie 2024.

Atentie! Nefurnizarea informatiilor pentru clarificarea diferentelor intre decontul precompletat si decontul de TVA se sanctioneaza cu amenda incepand cu data de 1 ianuarie 2025, iar pentru persoanele care aplica TVA la incasare, de la 1 august 2025.Astfel, avem o perioada de gratie pentru care scapam de grija amendei, pana cand ne obisnuim cu aceasta procedura.


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
decont precompletat e-tvaro e-tvadiferente semnificative e-tvad300


Data aparitiei: 19 August 2024
Ultima actualizare: 20 August 2024

Votati articolul "Decontul precompletat RO e-TVA: 6 pasi pe care trebuie sa-i parcurgem":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Specialistul clarifica: Factura proforma NU se inregistreaza in contabilitate

    • Factura proforma este un document utilizat in principal pentru a detalia o oferta comerciala, in care sunt specificate bunurile sau serviciile ce urmeaza a fi livrate, impreuna cu pretul acestora. Factura proforma nu reprezinta o factura fiscala si, prin urmare, nu este un document contabil in sensul traditional al termenului. Factura proforma nu este recunoscuta ca document contabil oficial conform legislatiei contabile si fiscale din Romania. Ea nu poate fi...» citeste mai departe aici

  • Cum scoatem din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie

    • Pentru a scoate din evidenta contabila sumele neincasate care au depasit termenul de prescriptie, trebuie sa urmati pasii de mai jos, respectand baza legala aplicabila in Romania. Intrebare: "O societate platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA are in evidenta contabila 2 clienti cu sume neincasate ce au depasit termenul de prescriptie, fiind neincasate conform scadentelor acestora din aprilie 2019, respectiv decembrie ...» citeste mai departe aici

  • Calendar ANAF septembrie 2024 - termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista care cuprinde termenele pentru depunerea declaratiilor fiscale in septembrie 2024. Zilele de 2, 6, 10, 16, 20, 25 si 30 septembrie sunt considerate termene importante pentru depunerea documentelor fiscale la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). In calendarul ANAF mai sunt prezentate informatii despre contribuabilii vizati si baza legala pentru fiecare obligatie fiscala in parte. ...» citeste mai departe aici

  • Bilant semestrial nedepus la timp: ce amenzi se aplica?

    • In contextul obligatiilor fiscale si contabile ale societatilor comerciale din Romania, respectarea termenelor pentru depunerea raportarilor financiare este esentiala pentru a evita sanctiunile prevazute de lege. Un exemplu relevant in acest sens este situatia in care o societate nu a depus la timp raportarea semestriala la 30 iunie 2024, termenul legal pentru aceasta fiind stabilit la 19 august 2024. Acest studiu de caz analizeaza consecintele omiterii depuner...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X