email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avans achitat pentru o achizitie intracomunitara de bunuri. Autofactura. Declaratii

achizitie intracomunitaraautofacturaTVAOANAF 3665/2011


Vom stabili mai jos care este solutia pentru situatia in care o societate a platit un avans la 25 decembrie catre un furnizor din UE pentru care nu este emisa factura de avans de 30% de catre furnizor pana in data de 15 ianuarie. Vom stabili astfel daca societatea trebuie sa emita factura, precizand ca in data de 1 februarie este emisa factura pentru 100% (fara sa se prezinte pe o linie separata avansul), si este receptionata marfa. Astfel, urmeaza sa explicam modul in care vom declara in D390.


Solutia expertului:

Art. 1551 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal prevede urmatoarele:

" (1) Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 151, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.
 (2) Persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6), trebuie sa autofactureze suma avansurilor platite in legatura cu operatiunile respective cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a platit avansurile, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator, cu exceptia situatiei in care faptul generator de taxa a intervenit in aceeasi luna, caz in care sunt aplicabile prevederile alin. (1).

  (3) La primirea facturii privind operatiunile prevazute la alin. (1) si (2), persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila va inscrie pe factura o referire la autofacturare, iar pe autofactura, o referire la factura."
 
Astfel, obligatia autofacturarii avansurilor platite revine persoanelor obligate la plata TVA in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal nu si celor obligate la plata TVA conform art.151 din Codul fiscal pentru achizitiile intracomunitare taxabile.
Exista, insa, si opinia potrivit careia persoanele obligate la plata TVA in conditiile art. 151 din Codul fiscal trebuie sa autofactureze suma avansurilor platite in legatura cu achizitiile intracomunitare efectuate, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a platit avansurile, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor.
 
Aceasta opinie nu o imbratisez intrucat art. 155 prim alin. (2) nu prevede aceasta obligatie pentru avansurile achitate de catre persoanele obligate la plata TVA in conditiile art. 151 din Codul fiscal ci doar pentru persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6). Totodata, conform Instructiunilor pentru completarea formularului (300) "Decont de TVA" aprobate prin OANAF 3665/2011, la Randul 5 al acestui formular se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, precum si baza de impozitare pentru achizitiile de bunuri efectuate de catre beneficiarul unei livrari ulterioare efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare, pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (4) din Codul fiscal , si TVA aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Se inscriu si ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal .
 
De asemenea, in Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", conform instructiunilor de completare a formularului, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila care depune declaratia este obligata la plata taxei conform art. 151 din Codul fiscal , si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.
 
In baza celor prezentate apreciem ca societatea nu are obligatia de a emite o autofactura pentru avansul achitat in legatura cu achizitia intracomunitara efectuata. Aceasta va raporta achizitia intracomunitara efectuata prin formularele 300 si 390 aferente lunii februarie 2012, luna in care intervine exigibilitatea TVA.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitie intracomunitaraautofacturaTVAOANAF 3665/2011


Data aparitiei: 24 Octombrie 2012

Votati articolul "Avans achitat pentru o achizitie intracomunitara de bunuri. Autofactura. Declaratii":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X