Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Achizitia intracomunitara de bunuri (Platitor si neplatitor de TVA): Plafon, exemple practice si atentionari

Data actualizarii: 06 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizitia intracomunitara de bunuri (Platitor si neplatitor de TVA): Plafon, exemple practice si atentionari
achizitia intracomunitara de bunurimonografie achizitii intracomunitare

Asa cum este reglementata prin art. 273 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, achizitia intracomunitara de bunuri reprezinta obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Conform prevederilor art. 276 alin. (1) din Codul fiscal, locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. Astfel, daca bunurile livrate de catre un furnizor intracomunitar ajung si raman pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania.

Conform prevederilor art. 268 alin. (3) din Codul fiscal, aceasta operatiune este impozabila in Romania, motiv pentru care cumparatorul din Romania datoreaza TVA autoritatii fiscale din Romania.

Achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania

Obligatia de plata TVA pentru o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania este reglementata prin art. 308 alin. (1) din Codul fiscal. Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei.

Suma TVA datorata pentru o achizitie intracomunitara de bunuri care are locul in Romania, impozabila/taxabila in Romania, se determina prin aplicarea cotei de TVA asupra bazei de impozitare facturate de furnizor in valuta, calculate in lei de catre cumparator prin aplicarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor, ca data a exigibilitatii TVA.

Prin art. 284 alin. (2) din Codul fiscal se reglementeaza in mod expres faptul ca, in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Te confrunti cu neclaritati fiscal-contabile? Cei mai buni specialisti sunt acum la dispozitia ta, pregatiti sa iti raspunda la intrebari!
Descopera serviciile de consultanta super-profesioniste pe care ti le ofera platforma DomeniulContabil.ro!

Achizitii care nu sunt impozabile in Romania

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Achizitii care nu sunt impozabile in Romania

Nu sunt impozabile in Romania urmatoarele achizitii intracomunitare de bunuri efectuate de persoane impozabile din Romania:

  • achizitiile de bunuri expediate sau transportate de catre un furnizorul considerat intreprindere mica in statul sau membru, similar prevederilor art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil in Romania. Acest aspect este reglementat prin art. 268 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal;
     
  • achizitiile de bunuri care nu mai sunt noi si pentru care revanzatorul persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal in statul sau membru sau vanzatorul organizator de vanzari prin licitatie publica aplica regimul special second-hand. Acest aspect este reglementat prin art. 268 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal. Prin regimul second hand, revanzatorul si/sau casa de licitatie colecteaza TVA asupra marjei profitului aferent tranzactiei, utilizand cota de TVA din statul membru de pe teritoriul caruia are loc expedierea sau transportul bunurilor respective;
     
  • achizitiile de bunuri care nu sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in Romania, fiind cumparate direct de pe teritoriul unui stat membru, de la un magazin care efectueaza livrari la pret cu amanuntul. In acest caz, achizitia este taxabila in acel stat membru, cumparatorul din Romania avand dreptul sa solicite restituirea sumei TVA platite in acel stat membru, doar in anumite conditii prevazute in Directiva CEE nr. 9 din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoarea adaugata, prevazuta in Directiva 2006/112/CE, catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare;
     
  • achizitiile de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru, efectuate de catre persoane impozabile din Romania care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania in regim normal conform prevederilor art. 316 si care nu au depasit plafonul de 10.000 euro/an calendaristic format din achizitii intracomunitare impozabile in Romania. In acest caz, furnizorul intracomunitar taxeaza livrarea in statul membru din care incepe expedierea/transportul bunurilor.

Plafonul de 10.000 euro

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Plafonul de 10.000 euro

Plafonul pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (4) lit. b) este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza ori se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau bunuri supuse accizelor.

Retineti! La determinarea plafonului de 10.000 euro nu se ia in calcul suma TVA colectata de catre furnizorul intracomunitar, fiind luata in calcul doar baza de impozitare a TVA.

Echivalentul in lei al plafonului de 10.000 euro, exclusiv suma TVA facturata de catre furnizorul intracomunitar, este de 34.000 lei, conform prevederilor pct. 3 alin. (5) din Normele de aplicare a art. 268 din Codul fiscal.

La depasirea plafonului de 10.000 euro/an calendaristic, cu un echivalent de 34.000 lei, persoana impozabila din Romania care nu este deja inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal este obligata sa obtina un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare conform prevederilor art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Atentie! La calcularea plafonului de 34.000 lei se ia in considerare si valoarea achizitiei care urmeaza a fi efectuata, inainte de inregistrarea in scopuri de TVA.

Important! Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, cumparatorul din Romania este obligat sa comunice furnizorului sau codul de TVA obtinut de la autoritatea fiscala din Romania, caz in care furnizorul intracomunitar considera ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in statul sau membru, dar impozabila in Romania, la cumparatorul care i-a comunicat un cod valid de TVA. Din momentul comunicarii unui cod valid de TVA, cumparatorul din Romania isi asuma responsabilitatea platii TVA la autoritatea fiscala din Romania.

Raportarea fiscala a achizitiilor intracomunitare de bunuri

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Raportarea fiscala a achizitiilor intracomunitare de bunuri

In functie de modul de inregistrare in scopuri de TVA a persoanei impozabile, achizitia intracomunitara de bunuri impozabila in Romania se raporteaza prin:

  • decontul de TVA cod 300, daca persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA in Romania in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal;
  • decontul special de TVA cod 301, daca persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA in Romania in regim special conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal.

Raportarea informativa a achizitiilor intracomunitare de bunuri

Specific achizitiilor intracomunitare de bunuri impozabile in Romania este faptul ca, in calitate de cumparator, persoana impozabila din Romania obligata la plata taxei in Romania trebuie sa raporteze valoarea achizitieI efectuate prin declaratia informativa cod 390 VIES „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare“, cu simbolul A. Obligatia de raportare este reglementata prin art. 325 ,,Declaratia recapitulativa“, alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.

Atentie! Valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri neimpozabile in Romania nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 390 VIES.

Monografia contabila a achizitiilor intracomunitare de bunuri

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Monografia contabila a achizitiilor intracomunitare de bunuri

Inregistrarile contabile care trebuie efectuate in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri impozabile/taxabile in Romania sunt diferite, in functie de calitatea cumparatorului persoana impozabila din Romania. Astfel, cumparatorul din Romania poate fi:

− persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, fie conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) prin care se reglementeaza inregistrarea la depasirea plafonului de scutire de 300.000 lei/an calendaristic, fie conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. c) prin care se reglementeaza inregistrarea prin optiune, indiferent de cifra de afaceri realizata/an calendaristic. In acest caz, pentru inregistrarea sumei TVA datorate de plata, datorate, persoana impozabila utilizeaza conturile de TVA reglementate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, din grupa 442 „Taxa pe valoarea adaugata”.

Obligatia de plata se considera indeplinita prin aplicarea regimului de taxare inversa reglementat prin art. 326 „Plata taxei la buget” alin. (2) din Codul fiscal.

In functie de destinatia bunului achizitionat, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, exercita dreptul de deducere conform prevederilor art. 297 alin. (4) de la lit. a) la lit. e) completat prin normele de aplicare a acestui articol, la pct. 67.

Suma TVA deductibila inregistrata in debitul contului 4426 „TVA deductibila” care nu poate fi dedusa, reintregeste costul de achizitie al bunului cumparat;

− persoana obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 din Codul fiscal. In acest caz, pentru inregistrarea sumei TVA datorate, efectiv, la plata, pentru achizitia intracomunitara impozabila efectuata, persoana impozabila nu trebuie sa:

✘ utilizeze conturile specifice de TVA;

✘ inregistreze suma TVA datorata in debitul contului 635 „Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”.

Astfel, obligatia de plata TVA se inregistreaza in creditul contului 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”/analitic distinct „TVA pentru A.I.C.” in corespondenta cu debitul contului de active din patrimoniu, in functie de natura bunului cumparat care poate fi:

--> Un mijloc fix (bun mobil), de exemplu, un echipament tehnologic, caz in care se efectueaza inregistrarea contabila:

                                          2131 = 446                                                  
„Echipamente tehnologice              „Alte impozite,taxe si varsaminte asimilate”
(masini, utilaje si instalatii de lucru)”

--> O marfa, caz in care se efectueaza inregistrarea contabila:
                                        371    =   446
                                 „Marfuri”            „Alte impozite,
                                                 taxe si varsaminte asimilate”

--> Un obiect de inventar, caz in care se efectueaza inregistrarea contabila:

                                       303   =   446
      „Materiale de natura     „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”
      obiectelor de inventar” 

Suma TVA datorata bugetului de stat reintregeste costul de achizitie al bunurilor cumparate conform prevederilor O.M.F.P. nr. 1.802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, sectiunea 1.2, pct. 8, subpunctul 6 „cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie”.

NOU! A fost lansata platforma digitala DomeniulContabil.ro, o adevarata enciclopedie contabila, dedicata profesionistilor care au nevoie de claritate, corectitudine si rapiditate in decizii. Si, ca orice enciclopedie, si aceasta platforma contine TOT!
Gasesti aici atat informatii complete si permanent actualizate despre orice subiect fiscal-contabil, cat si servicii prompte de consultanta, care iti ofera posibilitatea de a discuta telefonic in detaliu spetele tale cu specialisti de top si de a primi pe loc raspunsurile optime, excelent argumentate cu temeiuri legale. Click aici >>

Achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania - Exemple practice

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania - Exemple practice

I.I. Achizitii efectuate de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal:

In practica, in functie de momentul emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar, se regasesc doua situatii posibile care se contabilizeaza si se raporteaza diferit:

  • factura este emisa de furnizor la data la care bunurile sunt expediate sau predate transportatorului. In aceasta situatie, factura insoteste transportul bunurilor, pe langa orice alte documente (aviz de insotire, liste de ambalare, CMR, certificat de calitate etc.), operatiunea fiind tratata drept achizitie intracomunitara realizata;
  • factura este emisa de furnizor anterior datei la care bunurile sunt expediate/transportate, operatiunea fiind tratata drept achizitie intracomunitara in curs de realizare.

In acest caz, inregistrarea contabila a achizitiei intracomunitare efectuate, inclusiv a obligatiei de plata a TVA, se efectueaza la data exigibilitatii TVA, indiferent de data primirii/receptiei bunurilor, astfel:

a.1) Achizitie intracomunitara realizata:

Exemplu:

Societatea Rombcontur, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316, cu perioada fiscala de raportare luna calendaristica, avand drept obiect de activitate confectii metalice, comanda furnizorului Ubersetzte din Germania cantitatea de 10 buc. echipamente industriale pentru debitat metale, cu un pret unitar de 820 euro/buc.

Expedierea bunurilor are loc in data de 4 mai anul N, transportul fiind insotit de factura emisa de catre furnizor in aceeasi zi.

Operatiunea reprezinta pentru furnizorul din Germania o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA in Germania deoarece cumparatorul din Romania i-a comunicat un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din Romania. Pentru cumparatorul din Romania, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa.

Pentru indeplinirea obligatiilor contabile, fiscale si informative, societatea Rombcontur efectueaza urmatoarele:

Inregistrari contabile, in luna emiterii facturii de catre furnizor (ianuarie anul N):

Achizitia echipamentelor tehnologice in valoare totala de 8.200 euro (820 euro x 10 buc. = 8.200 euro), avand drept document justificativ factura emisa de catre furnizor:

                        2131 = 404   40.590 lei
„Echipamente tehnologice „Furnizori de imobilizari” 
(masini, utilaje si instalatii de lucru)”

Pentru determinarea valorii in lei a echipamentelor, cumparatorul Rombcontur utilizeaza cursul valutar al BNR din data de 16 ianuarie anul N de 4,95 lei/euro (data emiterii facturii de catre furnizori): 8.200 euro x 4,95 lei/euro = 40.590 lei

Concomitent, pentru achizitia efectuata, taxabila in Romania, persoana impozabila aplica regimul de taxare inversa, utilizand cota standard TVA 19%, la baza de impozitare a TVA determinata in lei, in suma de 40.590 lei. Astfel, cumparatorul Rombcontur datoreaza TVA de plata in suma de 7.712,10 lei (40.590 lei x 19% = 7.712,10 lei). Obligatia de plata se considera indeplinita prin aplicarea regimului de taxare inversa:

                 4426    = 4427   7.712,10 lei
     „TVA deductibila” „TVA colectata”

Dupa efectuarea inregistrarilor contabile, intocmeste evidenta fiscala a achizitiei efectuate, organizata in baza jurnalului pentru cumparari.

➱ Raportari in luna imediat urmatoare (februarie anul N) celei in care factura a fost emisa de catre furnizor (ianuarie anul N):

− raportarea fiscala prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 „Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” si la randul 20, cu report la randurile 5.1 si 20.1 „Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara”;

− raportarea informativa prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.

Avand in vedere ca echipamentele achizitionate sunt de natura bunurilor de capital, persoana impozabila intocmeste si Registrul bunurilor de capital in care evidentiaza, atat valoarea bunurilor de capital, corespunzator rulajului debitor al contului 2131 „Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)”, cat si suma TVA deductibila, dedusa corespunzator rulajului debitor al contului 4426 „TVA deductibila”.

a.2) Achizitie intracomunitara in curs de realizare, bunuri facturate, dar neexpediate:

In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cumparatorul din Romania poate primi facturara emisa de catre furnizorul intracomunitar, chiar daca marfa nu a fost livrata/expediata/transportata. Desi nu a primit bunurile si nu a efectuat receptia acestora, cumparatorul din Romania care a comandat bunuri furnizorului sau si i-a comunicat un cod valid de TVA emis de de autoritatea fiscala din Romania, este obligat la plata TVA in Romania corespunzator valorii bunurilor care urmeaza a fi livrate/expediate/transportate.

Exemplu:

In data de 6 ianuarie anul N, furnizorul Italsofa din Italia emite pe numele cumpararorului Ziroom din Romania o factura in valoare de 12.000 euro reprezentand contravaloarea a 10 canapele care urmeaza a fi expediate in data de 6 februarie anul N in depozitul cumparatorului din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal, avand drept perioada fiscala de raportare luna calendaristica. In acest caz, data exigibilitatii TVA este in luna ianuarie anul N, la data emiterii facturii de catre furnizor, fara a fi in luna februarie anul N, la data primirii efective a bunurilor. Din acest motiv, cumparatorul Ziroom din Romania taxeaza achizitia intracomunitara de bunuri in luna ianuarie anul N.

In acest caz, pentru indeplinirea obligatiilor contabile, fiscale si informative, societatea Rombcontur efectueaza urmatoarele:

➱ Inregistrari contabile, in luna emiterii facturii de catre furnizor (ianuarie anul N):

Valoarea bunurilor care urmeaza a fi achizitionate, avand drept document justificativ factura emisa de catre furnizor in data de 6 ianuarie anul N:

                    327  = 401  59.400 lei
„Marfuri in curs de aprovizionare” „Furnizori” (analitic distinct)

Pentru inregistrarea in lei a contravalorii marfurilor facturate de catre furnizorul din Italia, cumparatorul din Romania utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor, respectiv in data de 6 ianuarie anul N, rezultand o baza de impozitare in suma de 59.400 lei: 12.000 euro x 4,95 lei/euro = 59.400 lei.

Concomitent, cumparatorul din Romania indeplineste obligatia de plata TVA pentru achizitia intracomunitara impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa, utilizand cota standard 19%: 59.400 lei x 19% = 11.286 lei.

               4426 = 4427  11.286 lei
„TVA deductibila” „TVA colectata”

Atentie! Pentru efectuarea inregistrarilor contabile si fiscale se utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor, fara a tine cont de cursul valutar care va fi in vigoare la data receptiei bunurilor. Avand in vedere ca factura este emisa inainte de receptia bunurilor, la receptie se utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar.

➱Raportari in luna imediat urmatoare (februarie anul N): celei in care factura a fost emisa de catre furnizor (ianuarie anul N):

− raportarea fiscala efectuata prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 „Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)” si la randul 20, cu report la randurile 5.1 si 20.1 „Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara”;

− raportarea informativa efectuata prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.

Important!

Desi in luna ianuarie anul N nu a avut loc primirea si receptia bunurilor, achizitia intracomunitara de bunuri se considera efectuata in luna ianuarie anul N, motiv pentru care raportarea fiscala a operatiunii prin declaratia recapitulativa cod 390 si decontul de TVA cod 300 intocmit pentru luna ianuarie anul N trebuie efectuata pana pe data de 25 februarie anul N, inclusiv.

In luna februarie anul N, in baza notei de intrare-receptie ca document justificativ, se efectueaza doar inregistrarea contabila a contravalorii marfurilor primite, fara a se mai aplica regimul de taxare inversa:

        371 = 327 59.400 lei
„Marfuri” „Marfuri in curs de aprovizionare”

Astfel, in luna februarie anul N, receptia marfurilor se inregistreaza doar din punct de vedere contabil, fara a fi afectata evidenta si raportarea fiscala si informativa a operatiunii a carei exigibilitate a intervenit in luna ianuarie anul N, cu raportarea fiscala si informativa cel mai tarziu in data de 25 februarie anul N, inclusiv.

a.3) Reduceri comerciale primite ulterior achizitiei (ajustarea negativa a bazei de impozitare a TVA)

Exemplu:

Ulterior achizitiei celor 10 buc. canapele achizitionate si vandute in luna februarie anul N, societatea Ziroom primeste in luna martie anul N o reducere comerciala de 10% din partea furnizorului Italsofa din Italia care emite documentul credit-note in valoare de 1.200 euro. In acest caz, cumparatorul este obligat sa ajusteze negativ, in luna martie anul N, baza de impozitare a achizitiei intracomunitare de bunuri impozabile in Romania, efectuate in luna ianuarie anul N.

Pentru reducerea comerciala primita, la data primirii documentului credit-note emis in data de 10 martie anul N, cumparatorul Zimroom trebuie sa aplice urmatorul rationament:

  • fiscal, din punctul de vedere al TVA: sa aplice un tratament fiscal identic, aplicat operatiunii economice initiale care a generat-o, caz in care aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 „TVA deductibila” = 4427 „TVA colectata”, dar care se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari deoarece are loc diminuarea bazei de impozitare facturate initial de catre partenerul extern, conform art. 287 lit. c) Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
     
  • contabil: conform prevederilor pct. 76 alin. (2) din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, daca stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt in gestiune, acestea se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 „Reduceri comerciale primite“), pe seama conturilor de terti.

Dupa aplicarea acestui rationament fiscal si contabil, societatea Ziroom efectueaza urmatoarele:

➱ Inregistrari contabile, in luna emiterii de catre furnizor a documentului credit-note (martie anul N):

Pentru conversia in lei a bazei de impozitare a TVA in valuta aferente reducerii comerciale primite de la furnizor, cumparatorul din Romania trebuie sa utilizeze acelasi curs valutar aplicat la momentul taxarii operatiunii initiale privind achizitia intracomunitara de bunuri efectuata, fara a utiliza cursul valutar in vigoare la data emiterii documentului „credit-note” in luna martie anul N, respectand prevederile art. 282 alin. (9) din Codul fiscal.

In acest caz, rezulta urmatoarele sume pentru efectuarea inregistrarilor contabile aferente documentului justificativ ,,credit-note” a carui exigibilitate TVA intervine in luna martie anul N:

- baza de impozitare a TVA: 1.200 euro x 4,95 lei/euro = 5.940 lei

- TVA aferenta bazei de impozitare: 5.940 lei x 19% = 1.128,60 lei

Inregistrarile contabile care se efectueaza sunt:

           401  = 609 5.940 lei
„Furnizori” „Reduceri comerciale primite”

Concomitent:

           4426 = 4427  - 1.128,60 lei
„TVA deductibila” „TVA colectata”

➱ Raportari in luna imediat urmatoare (25 aprilie anul N) celei in care documentul credit-note a fost emis de catre furnizor (10 martie anul N):

− raportarea fiscala efectuata prin decontul de TVA cod 300, cu semnul minus, la urmatoarele randuri:

✔ la randul 5 „Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”, iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara”, cu preluare la randul 5.1.

✔ la randul 20, cu preluare la randul 20.1;

− raportarea informativa efectuata cu semnul minus prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.

I.II. Achizitii efectuate de persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, dar care au obtinut un cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare:

Exemplu:

In data de 28 ianuarie anul N, furnizorul Technik Maschinenbau GMBH din Austria emite pe numele cumpararorului Electrorec din Romania o factura in valoare de 15.000 euro reprezentand contravaloarea a 15 sisteme digitale de deschidere a usilor livrate de pe teritoriul Austriei pe teritoriul Romaniei. Usile respective urmeaza a fi instalate de catre cumparatorul Electrorec intr-un complex imobiliar din Romania. Electrorec din Romania este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317 deoarece a depasit plafonul de scutire de 10.000 euro reprezentand achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania, fara a fi persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal deoarece nu a depasit cifra de afaceri de 300.000 lei/an calendaristic.

Exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara efectuata intervine in data de 28 ianuarie anul N, la data emiterii facturii de catre furnizorul din Austria care trateaza operatiunea drept o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA in Austria, dar impozabila in Romania, la cumparatorul care i-a comunicat un cod valid de TVA in sistemul VIES, emis de catre autoritatea fiscala din Romania.

Pentru indeplinirea obligatiilor contabile, fiscale si informative, societatea Electrorec efectueaza urmatoarele:

➱ Inregistrari contabile, in luna emiterii facturii de catre furnizor (28 ianuarie anul N):

Valoarea materialelor achizitionate, avand drept document justificativ factura emisa de catre furnizor:

       3021   =  401  74.250 lei
„Materiale auxiliare” „Furnizori” (analitic distinct)

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a materialelor cumparate pentru executarea unor lucrari legate direct de un bun imobil din Romania, cumparatorul din Romania utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor, respectiv cursul BNR din data de 28 ianuarie anul N, rezultand o baza de impozitare in suma de 74.250 lei: 15.000 euro x 4,95 lei/euro = 74.250 lei

Concomitent, cumparatorul din Romania indeplineste obligatia de plata TVA pentru achizitia intracomunitara impozabila in Romania, taxand operatiunea prin aplicarea cotei standard TVA 19% asupra bazei de impozitare determinate in lei: 74.250 lei x 19% = 14.107,50 lei

Includerea costul de achizitie al materialelor a sumei TVA datorate bugetului de stat pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata, impozabila in Romania:

Fiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim special conform prevederilor art. 317, cumpararorului Electrorec din Romania reintregeste costul de achizitie al materialelor cu suma TVA datorata bugetului de stat:

                3021  = 446  14.107,50 lei
„Materiale auxiliare” „Alte impozite si taxe si varsaminte asimilate” (analitic distinct)

Vireaza suma TVA datorata bugetului de stat, inclusa in costul de achizitie al materialelor:

                    446  = 5121  14.107,50 lei
„Alte impozite si taxe   „Conturi la banci in lei”
si varsaminte asimilate“ (analitic distinct)

➱ Raportari in luna imediat urmatoare (25 februarie anul N) celei in care factura a fost emisa de catre furnizor (28 ianuarie anul N):

− raportarea fiscala efectuata prin decontul de TVA cod 301 la sectiunea 1 „Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile – altele decat mijloacele de transport noi si produsele accizabile” care cuprinde urmatoarele coloane:

  • numar document/data. In aceasta coloana se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
  • valoarea in valuta: 15.000 euro. In aceasta coloana se inscrie valoarea facturii emise de catre furnizor;
  • tipul valutei (euro);
  • cursul de schimb valutar utilizat: 4,95 lei/euro;
  • baza de impozitare a TVA: 74.250 lei. In aceasta coloana se inscrie suma in lei rezultata din aplicarea cursului valutar asupra valorii in valuta facturate de furnizor.
  • TVA datorata: 14.107,50 lei;

− raportarea informativa efectuata prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.

Atentie! La intocmirea declaratiilor 301, 390 si a ordinului de plata se va folosi codul valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare si nu CUI-ul firmei.

Achizitii intracomunitare de bunuri neimpozabile in Romania - Exemplu util

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Achizitii intracomunitare de bunuri neimpozabile in Romania - Exemplu util

a) achizitii efectuate de la un furnizor care nu este inregistrat TVA in statul sau membru:

Pentru achizitii intracomunitare de bunuri neimpozabile in Romania, nu se datoreaza TVA in Romania, nici de catre persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316, dar nici de catre persoana impozabila inregistrata in regim special in scopuri de TVA conform prevederilor art. 317.

Exemplu:

In data de 6 februarie anul N, societatea Comfortlocal din Romania, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal achizitioneaza pentru sediul social din Slobozia 8 aparate de dezumidificare spatii industriale de la furnizorul Luftentfeucher cu sediul activitatii economice in Germania, cu statut de intreprindere mica. Pentru bunurile livrate si facturate in data de 6 februarie anul N, furnizorul Luftentfeucher emite factura in care inscrie valoarea bunurilor vandute de 2.400 euro si mentiunea ,,mica intreprindere“,.

Pentru indeplinirea obligatiilor contabile de inregistrare si a obligatiilor fiscale de raportare, societatea Comfortlocal efectueaza urmatoarele:

inregistrari contabile, in luna emiterii facturii de catre furnizor (6 februarie anul N):

Valoarea materialelor achizitionate, avand drept document justificativ factura emisa de catre furnizor:

                 303  = 401  11.880 lei
„Materiale de natura     „Furnizori” (analitic distinct)
obiectelor de inventar”

Pentru inregistrarea in evidenta contabila a obiectelor de inventar cumparate si receptionate, societatea Comfortlocal utilizeaza cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor, respectiv in data de 6 februarie anul N, rezultand o baza de impozitare in suma de 11.880 lei: 2.400 euro x 4,95 lei/euro = 11.880 lei.

Concomitent:

Cumparatorul inregistreaza pe cheltuieli de exploatare, uzura obiectelor de inventar predate spre utilizare in fiecare birou din sediul sau social:

                          603 = 303    11.880 lei
„Cheltuieli privind materialele   „Materiale de natura obiectelor de inventar”
de natura obiectelor de inventar”

Pentru fiecare persoana care primeste obiectul de inventar, deschide „Fisa de evidenta a materialelor de natura obiectelor de inventar in folosinta“ cod 14-3-9, formular reglementat prin O.M.F.P. nr. 2.634 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile.

De retinut! Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, achizitia intracomunitara efectuata de catre un furnizor care este o intreprindere mica in statul sau membru nu este impozabila in Romania, motiv pentru care cumparatorul din Romania nu trebuie:

− sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila;

− sa raporteaze valoarea achizitiei intracomunitare de bunuri prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES, achizitia fiind raportata doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 30 alocat pentru „Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile …“ , fara report la randul 30.1.

Usor de utilizat si cu acces imediat la subiectul care te intereseaza, DomeniulContabil.ro iti ofera intotdeauna, garantat, solutia optima pentru a iesi dintr-o situatie dificila.
Continutul platformei DomeniulContabil.ro este structurat logic pe 27 de domenii, cu sute de spete rezolvate, astfel incat sa gasesti rapid exact ce iti trebuie, cand ai nevoie – de la e-Factura, e-Transport si e-TVA, pana la imobilizari, trezorerie, salarii, asociere in participatie, productie, servicii, agricultura, leasing, IFN, PFA, HORECA si multe altele. Practic, fiecare activitate economica e tratata distinct si detaliat. Detalii aici >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X