Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Potrivit art. 275 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor, ori de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj.
Important! Daca, in cazul unei achizitii fara instalare, locul livrarii ar fi locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert, in cazul unei achizitii fara instalare, locul livrarii din punctul de vedere al TVA va fi in Romania daca bunul este instalat/montat pe teritoriul Romaniei. Acest aspect este deosebit de important, deoarece o achizitie cu instalare nu mai este o achizitie intracomunitara, iar tratamentul declarativ este complet diferit.
Daca locul achizitiei este in Romania, inseamna ca se datoreaza TVA in Romania, conform art. 307 alin. (6) din Codul fiscal, unde se precizeaza ca:
In cazul in care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizata de o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele livrari de bunuri/prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2) si care nu este inregistrata in Romania conform art. 316, persoana obligata la plata taxei este persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania, indiferent daca este sau nu inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, sau persoana nestabilita in Romania, dar inregistrata in Romania conform art. 316, care este beneficiar al unor livrari de bunuri/prestari de servicii care au loc in Romania, conform art. 275 sau 278.
Prin exceptie, persoana impozabila ori persoana juridica neimpozabila, stabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al unor prestari de servicii prevazute la art. 278 alin. (4) si (5) sau al unor vanzari de bunuri la distanta prevazute la art. 275 alin. (2) (4), nu este persoana obligata la plata taxei daca furnizorul/prestatorul aplica unul dintre regimurile speciale prevazute la art. 314, 315 sau 3152.
Societatile neinregistrate in scopuri de TVA platesc efectiv TVA, prin decontul special de TVA, formularul 301.
Societatile inregistrate in scopuri de TVA nu platesc efectiv TVA, ci vor evidentia in decontul prevazut la art. 323 din Codul fiscal, formularul 300, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301 din Codul fiscal, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare, bunurilor si serviciilor achizitionate in beneficiul sau, pentru care respectiva persoana este obligata la plata taxei, in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2)-(6) din Codul fiscal.
Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva.
In formularul 390, la „Achizitii intracomunitare de bunuri” – se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila, care depune declaratia, este obligata la plata taxei conform art. 308 din Codul fiscal.
Achizitiile de bunuri cu instalare nu reprezinta achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, deci nu fac obiectul formularului 390, nici de catre societatile inregistrate in scopuri de TVA, nici de catre societatile neinregistrate in scopuri de TVA.
Furnizorul isi va indeplini obligatiile declarative in conformitate cu legislatia din statul sau, insa reglementarile TVA se aplica in mod similar in toate statele membre, deci cu siguranta nu va declara o livrare intracomunitara, ci o livrare neimpozabila in statul sau.
In decontul de TVA, formularul 300, operatiunea se declara la randurile 7 si 22, fara preluarea la randurile 7.1 si 22.1, potrivit instructiunilor de completare.
Daca operatiunea este taxabila in Romania si nu se declara in formularul 390 inseamna ca se declara in formularul 394. In cartusul E al declaratiei 394 se declara operatiunile desfasurate cu persoane impozabile nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.
Potrivit art. 270 alin. (12) lit. b) din Codul fiscal, nontransferul reprezinta expedierea sau transportul unui bun din Romania in alt stat membru, de persoana impozabila sau de alta persoana in contul sau, pentru a fi utilizat in scopul unei livrari bunului respectiv, realizata de persoana impozabila pe teritoriul statului membru de destinatie a bunului expediat sau transportat, in conditiile prevazute la art. 275 alin. (1) lit. b) privind livrarile cu instalare sau asamblare, efectuate de catre furnizor sau in numele acestuia.
Deci un transfer de bunuri din alt stat membru in Romania nu este considerata achizitie intracomunitara de bunuri, ci nontransfer, iar beneficiarul livrarii din Romania nu are obligatia declararii achizitiei in declaratia recapitulativa, formularul 390.
Te confrunti cu neclaritati fiscal-contabile? Cei mai buni specialisti sunt acum la dispozitia ta, pregatiti sa iti raspunda la intrebari! Descopera serviciile de consultanta super-profesioniste pe care ti le ofera platforma DomeniulContabil.ro!
Societatea AmiProd SRL, platitoare de impozit pe profit si TVA, cu sediul in Romania, achizitioneaza un utilaj industrial, in valoare de 16.000 euro, cu montaj inclus de la o societate platitoare de TVA cu sediul in UE.
Serviciile de montaj sunt evidentiate separat in factura si sunt in valoare de 4.000 euro.
Utilajul este livrat din alt stat membru UE la clientul final din Romania.
In acest context, stabilim care este modalitatea in care va fi facturata, din punctul de vedere al TVA, operatiunea privind achizitia sistemului de parcare de catre societatea din UE, si care este monografia contabila pentru urmatoarele doua situatii:
Sistemul este livrat din UE direct la punctul de lucru din Romania al societatii AmiProd SRL si este montat de catre o alta societate din Romania platitoare de TVA, care are contract direct cu societatea-mama din UE si factureaza direct acesteia.
Sistemul este livrat din UE la o sucursala din Romania a furnizorului din UE si, ulterior, livrat si montat la punctul de lucru din Romania al societatii AmiProd SRL de catre angajatii societatii din UE.
Potrivit Reglementarilor contabile in vigoare, aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, cost de achizitie inseamna pretul datorat si eventualele cheltuieli conexe minus eventualele reduceri ale costului de achizitie.
In acest sens, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.
Astfel, toate costurile suportate de societate pentru achizitia si punerea in functiune a utilajului vor fi evidentiate in contul imobilizarii, chiar daca sumele sunt evidentiate distinct pe factura de achizitie sau pe o factura ulterioara.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
--> Receptia partiala a utilajului, in baza facturii primite, se poate evidentia astfel (20.000 euro x 4,95 lei/euro = 99.000 lei):
223 = 404 99.000 lei
„Instalatii tehnice si mijloace „Furnizori de imobilizari”
de transport in curs de aprovizionare”
-> Concomitent, se aplica taxare inversa la valoarea integrala a facturii:
4426 = 4427 18.810 lei
„TVA deductibila” „TVA colectata”
Factura astfel primita se declara in decontul de TVA, formularul 300, la randurile 7 si 22, fara preluarea la randurile 7.1 si 22.1, potrivit instructiunilor de completare a formularului 300 si, in plus, in formularul 394.
Nota: In mod similar se inregistreaza si alte receptii partiale, daca exista.
La final, in urma montajului, se receptioneaza utilajul:
2131 = 223 99.000 lei
„Echipamente tehnologice „Instalatii tehnice si mijloace de transport in curs de aprovizionare”
(masini, utilaje si instalatii de lucru)”
Totul despre Mijloace fixe. Legislatie explicata si Studii de caz. Descoperiti acum:
- aspecte legislative modificate (imobilizari corporale - alegerea duratei normale de functionare a mijolcului fix nou achizitionat, costurile indatorarii atribuibile activelor cu ciclu lung de fabricatie, regimul fiscal al operatiunilor buy-back, cota redusa de TVA etc.)
- exemple concrete de aplicarea a legii explicate
- modele de inregistrari fiscale perfect legale!
Detalii aici >>
Daca bunul a facut anterior obiectul unui transfer intracomunitar si apoi este vandut din sucursala, inseamna ca achizitia in cauza este o achizitie locala, pentru care furnizorul din UE va emite factura utilizand codul de TVA obtinut in Romania.
Receptia partiala a utilajului, in baza facturii primite, se poate evidentia astfel:
% = 404 „Furnizori de imobilizari” 117.810 lei
223 „Instalatii tehnice si mijloace de 99.000 lei
transport in curs de aprovizionare” 18.810 lei
4426 „TVA deductibila”
Factura astfel primita se declara in decontul de TVA, formularul 300, la randul 24, potrivit instructiunilor de completare a formularului 300 si, de asemenea, in formularul 394.
Nota: In mod similar se inregistreaza si alte receptii partiale, daca exista.
--> La final, in urma montajului, se receptioneaza utilajul:
2131 = 223 99.000 lei
„Echipamente tehnologice „Instalatii tehnice si mijloace de transport in curs de aprovizionare”
(masini, utilaje si instalatii de lucru)”
Amortizarea utilajului
Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare. Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor. Amortizarea se inregistreaza lunar, ca o cheltuiala in contul de profit si pierdere. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.
Duratele de amortizare din contabilitate sunt stabilite potrivit politicilor contabile si pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate pentru scopuri fiscale.
Catalogul cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora, care corespund cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar.
Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal, valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii. In consecinta, durata normala de functionare este mai redusa decat durata de viata fizica a mijlocului fix respectiv.
Din punct de vedere contabil, entitatile amortizeaza imobilizarile corporale utilizand una dintre urmatoarele metode de amortizare:
Metoda de amortizare folosita trebuie sa reflecte modul in care beneficiile economice viitoare ale unui activ se asteapta sa fie consumate de entitate. Metoda de amortizare se aplica de o maniera consecventa pentru toate activele de aceeasi natura si avand conditii de utilizare identice, elemente stabilite in functie de politica contabila adoptata.
Metoda de amortizare se poate modifica doar atunci cand aceasta este determinata de o eroare in estimarea modului de consumare a beneficiilor aferente respectivei imobilizari corporale.
Amortizarea aferenta imobilizarilor corporale se inregistreaza in contabilitate pe seama conturilor de cheltuieli.
Durata de utilizare economica reprezinta perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare. Amortizarea recunoscuta fiscal la determinarea profitului impozabil este cea determinata pe baza duratelor normale de functionare stabilite potrivit legislatiei fiscale in vigoare. Durata de viata utilizata in scop fiscal, pentru calculul amortizarii deductibile fiscal, este cea prevazuta de Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. De multe ori, in contabilitate se utilizeaza o durata de utilizare economica ce se incadreaza in intervalul specificat de hotararea mentionata, pentru a nu se crea diferente intre amortizarea contabila si cea fiscala.
Daca din punct de vedere contabil se poate opta pentru oricare din cele patru metode de amortizare, din punct de vedere fiscal sunt impuse reguli clare, pentru fiecare tip de imobilizare.
Astfel, din punct de vedere fiscal, regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune, prin aplicarea regimului de amortizare prevazut la art. 28 alin. (5) din Codul fiscal.
Utilajul in cauza se amortizeaza pe o durata de 12 ani, inregistrandu-se lunar:
6811 = 2813 687,50 lei
„Cheltuieli de exploatare „Amortizarea instalatiilor si mijloacelor de transport”
privind amortizarea imobilizarilor”
NOU! A fost lansata platforma digitala DomeniulContabil.ro, o adevarata enciclopedie contabila, dedicata profesionistilor care au nevoie de claritate, corectitudine si rapiditate in decizii. Si, ca orice enciclopedie, si aceasta platforma contine TOT!
Gasesti aici atat informatii complete si permanent actualizate despre orice subiect fiscal-contabil, cat si servicii prompte de consultanta, care iti ofera posibilitatea de a discuta telefonic in detaliu spetele tale cu specialisti de top si de a primi pe loc raspunsurile optime, excelent argumentate cu temeiuri legale. Click aici >>
Redactia Contabilul este formata dintr-un colectiv de 7 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!