Analizam astazi cazul unei societati care a achizitionat un autoturism defect, acest aspect fiind mentionat in contract. Ulterior, autoturismul a fost reparat. Vom stabili in ce masura costurile de reparatie pot mari valoarea mijlocului de transport sau sunt incluse in cheltuieli de intretinere.
Solutia consultantului:
In speta descrisa de dumneavoastra opinia noastra este ca aceste costuri cu reparatiile sunt efectuate in scopul repunerii in functiune a autoturismului. In consecinta acestea trebuie recunoscute in valoarea mijlocului de transport si recuperate pe masura amortizarii.
De regula pentru cheltuielile ulterioare sunt recunoscute doua tratamente contabile:
1. Cheltuieli ale perioadei in care s-au efectuat
De regula, cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizari corporale trebuie recunoscute drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate. Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Cartea Verde a Contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
2. Investitii la imobilizarile corporale
Sunt recunoscute ca o componenta a activului, sub forma cheltuielilor ulterioare, investitiile efectuate la imobilizarile corporale. Sunt considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix.
Obtinerea de beneficii se poate realiza:
- fie direct prin cresterea veniturilor;
- fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.