email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza: Modificari aduse Ordinului OMFP 3055 pentru 2013

Ordinul OMFP 3055/2009OMFP 1690/2012reglementarile contabile


In anul 2012 Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, prevazute in anexa la OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene au fost modificate si completate prin urmatoarele acte normative:
- OMFP 1118/2012 privind modificarea si completarea Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , din 22/08/2012
- OMFP 1690/2012 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile, din 12/12/2012

Modificarile vizeaza:

Evidentierea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera

La punctul 117 din reglementari, dupa alineatul (3) s-a introdus un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
 "(4) In categoria altor investitii detinute ca imobilizari se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit pe termen lung."

La punctul 168, dupa alineatul (2) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
 "(3) In categoria altor investitii pe termen scurt se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit in urma vanzarii intr-o perioada scurta de timp."

Aceste prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012

Contabilitatea certificatelor verzi

Dupa punctul 170 din reglementarile contabile s-a introdus o noua subsectiune, subsectiunea 8.3.3 indice 1 "Contabilitatea certificatelor verzi", cuprinzand punctele 1701-1704, cu urmatorul cuprins:

 "8.3.3 indice 1. Contabilitatea certificatelor verzi

 1701. - (1) Producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem, potrivit legii, inregistreaza certificatele primite in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate» analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 «Venituri inregistrate in avans» analitic distinct). Veniturile inregistrate in avans se evidentiaza in contul de profit si pierdere pe masura vanzarii certificatelor verzi. La inregistrarea in contabilitate, certificatele verzi primite se evalueaza la pretul de tranzactionare de la data primirii, publicat de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.).
 (2) La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi evidentiate in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate» analitic distinct se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 «Alte venituri financiare» sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).
 1702. - (1) Furnizorii de energie electrica si producatorii obligati, potrivit legii, sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi inregistreaza contravaloarea certificatelor verzi achizitionate in contul 652 «Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator».
 (2) In situatia in care achizitionarea certificatelor verzi se efectueaza inainte de termenele prevazute de lege, contravaloarea certificatelor verzi se inregistreaza in contul 471 «Cheltuieli inregistrate in avans», urmand ca la termenele legale sa se inregistreze cheltuiala in contul 652 «Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator».

 1703. - (1) In situatia in care alte entitati achizitioneaza certificate verzi in scopul realizarii de profit pe termen scurt, in conditiile prevazute de legislatie, certificatele verzi sunt asimilate investitiilor pe termen scurt, fiind inregistrate in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate»/analitic distinct.

 (2) La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 «Alte venituri financiare» sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).

 1704. - Certificatele verzi anulate, potrivit legii, pentru ca nu au fost utilizate in perioada de valabilitate se evidentiaza pe seama cheltuielilor perioadei (contul 668 «Alte cheltuieli financiare»). Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul anularii certificatelor verzi obtinute necuvenit de un operator economic acreditat, daca acestea nu au fost inca tranzactionate."

Aceste prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012.

Reglementarea modului de inregistrare a ajustarilor pentru deprecierea creantelor preluate prin cesionare

Punctul 190 din reglementari se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 "190. - In cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, articol contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi»".

Aceste prevederi se aplica pentru creantele cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012

Subventii:

Titlul subsectiunii 8.8 "Subventii" s-a modificat si are urmatorul cuprins:

 "Subventii si active primite prin transfer de la clienti"
Dupa punctul 238 s-a introdus un nou punct, punctul 2381, cu urmatorul cuprins:
 "2381. - Entitatile care primesc active de la clientii lor, sub forma de imobilizari corporale sau numerar care are ca destinatie achizitia sau construirea de imobilizari corporale, pentru a-i conecta la o retea de electricitate, gaze, apa sau pentru a le furniza accesul continuu la anumite bunuri sau servicii, potrivit legii, evidentiaza datoria corespunzatoare valorii activelor respective in contul 478 «Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti»".

Aceste prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012

Introducerea unor conturi noi si functiunea acestora

In Planul de conturi general, prevazut la punctul 329, s-a introdus doua noi conturi, respectiv contul 1018 "Patrimoniul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare" (P) si contul 478 "Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti" (P). Soldul acestor conturi se prezinta la elementele corespunzatoare din situatiile financiare anuale ale entitatilor in cauza.

 In capitolul VII "Functiunea conturilor" se introduc functiunile urmatoarelor conturi:

 "Contul 1018 «Patrimoniul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare»
 Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta patrimoniului detinut, potrivit legii, de institutele nationale de cercetaredezvoltare.
 Contul 478 «Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti»
 Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta datoriei corespunzatoare valorii activelor primite de entitate de la clientii sai, sub forma de imobilizari corporale sau numerar care are ca destinatie achizitia ori construirea de imobilizari corporale, pentru a-i conecta la o retea de electricitate, gaze, apa sau pentru a le furniza accesul continuu la anumite bunuri ori servicii, potrivit legii.

 Contul 478 «Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti» este un cont de pasiv.
 In creditul contului 478 «Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti» se inregistreaza:
 - datoria corespunzatoare valorii activelor (imobilizari corporale si/sau numerar) primite de entitate de la clientii sai.
 In debitul contului 478 «Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti» se inregistreaza:
 - cota-parte din valoarea veniturilor in avans aferente activelor primite de entitate de la clientii sai, trecuta la venituri, pe masura amortizarii imobilizarii corporale sau a prestarii serviciului catre clienti, dupa caz (758).
 Soldul contului reprezinta valoarea veniturilor in avans aferente activelor primite de entitate de la clientii sai, netransferata la venituri."

Aceste prevederi se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ordinul OMFP 3055/2009OMFP 1690/2012reglementarile contabile


Data aparitiei: 21 Ianuarie 2013

Votati articolul "Sinteza: Modificari aduse Ordinului OMFP 3055 pentru 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X