Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Corectarea erorilor contabile aferente exercitiilor precedente

Data actualizarii: 15 Ianuarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
factura de combustibilincheierea situatiei financiarecorectarea erorilor contabileerori contabilesituatii financiare anuale

Consultant fiscal Mariana Toma

Rolul situatiilor financiare anuale este acela de a furniza utilizatorilor informatii care sa fie utile acestora in procesul de adoptare a unor decizii.

Ca urmare, informatia cuprinsa in situatiile financiare anuale trebuie sa fie inteligibila, relevanta, credibila si comparabila. Informatia este credibila atunci cand nu contine erori semnificative, nu este partinitoare, iar utilizatorii pot avea incredere ca reprezinta corect ceea ce si-a propus sa reprezinte sau ceea ce se asteapta sa reprezinte.

Astfel ca situatiile financiare anuale care au la baza erori privind inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni, furnizeaza la randul lor o informatie care genereaza anumite asteptari nerealiste (primirea unui anumit dividend, o cifra de afaceri care sa sugereze un anumit trend, cheltuieli de personal).

Important!

Societatile pot primi amenzi pentru prezentarea de informatii eronate in situatiile financiare anuale.

Fapte si amenzi care pot fi primite de societati ca urmare a existentei erorilor in situatiile financiare anuale potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

- detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei;
- nerespectarea reglementarilor referitoare la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 4.000 lei;
- prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 lei.

In functie de intentia cu care sunt comise erorile, acestea pot atrage si pedeapsa cu inchisoarea. Astfel, potrivit prevederilor art. 271 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care prezinta cu rea-credinta, actionarilor/asociatilor o situatie financiara inexacta sau cu date inexacte asupra conditiilor economice ale societatii, in vederea ascunderii situatiei ei reale.

Erorile sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale societatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:

a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor. in cazul producerii unor erori la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor desfasurate de catre societati, acestea se
corecteaza la momentul descoperirii lor.

In situatia in care depistarea erorilor se realizeaza in acelasi an in care s-a inregistrat eroarea, corectarea se face fie prin stornarea operatiunii initiale eronate si inregistrarea operatiunii corecte, fie prin inregistrarea directa a operatiunii in situatia in care aceasta nu a fost deloc inregistrata.
Erorile contabile pot afecta atat bilantul, cat si contul de profit si pierdere sau numai una din aceste doua componente ale situatiilor financiare anuale.

Erorile contabile care afecteaza numai conturile bilantiere (nu influenteaza conturile de venituri si cheltuieli) se datoreaza in principal: utilizarii unor conturi neadecvate operatiunii, omiterea inregistrarii unor bunuri materiale sau inregistrarea unor sume eronate in conturile contabile.

Corectarea acestor erori nu produce modificari ale veniturilor și cheltuielilor, precum si ale rezultatelor inregistrate de societate.

Erorile contabile care afecteaza conturile de venituri si cheltuieli sau atat conturile de venituri si cheltuieli, cat si elementele bilantiere sunt cele mai grave erori intrucat acestea distorsioneaza rezultatele societatii din perioadele anterioare sau curente, influenteaza calculul profitului impozabil al altor taxe si impozite, ceea ce poate conduce la plata unor penalizari, majorari de intarziere sau amenzi, precum si marimea dividendelor.


IMPORTANT!

Erorile se corecteaza intotdeauna la momentul constatarii lor!

Erorile sunt semnificative atunci cand acestea ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Erorile sunt nesemnificative atunci cand nu influenteaza informatiile financiar-contabile. Analiza unei erori daca aceasta este semnificativa sau nu se efectueaza in contextul dat, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

Pragurile de semnificatie pot fi stabilite in cadrul politicilor contabile ale societatilor. Acestea se exprima sub forma unor procente prin raportarea elementului afectat de eroare (cheltuiala materiala, cheltuiala salariala, cheltuiala cu dobanda, venitul din vanzari, venitul din diferentele de curs valutar) la categoria din care face parte (total cheltuieli salariale, materiale, financiare, venituri din vanzari sau cifra de afaceri, venituri financiare etc.).

In functie de momentul descoperirii lor, erorile se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent
Se efectueaza intotdeauna pe seama contului de profit si pierdere:
* prin stornare in rosu, corectarea aceleiasi operatiuni cu semnul minus, sau
* prin stornare in negru si inregistrarea inversa a acesteia.

Modalitatea de a corecta erorile prin stornare in negru sau in rosu se stabileste prin politicile contabile ale societatii.

Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente

Erorile semnificative se corecteaza numai pe seama rezultatului reportat.

Erorile nesemnificative se corecteaza:
- pe seama rezultatului reportat; sau
- pe seama contului de profit si pierdere.

Optiunea de a corecta erorile nesemnificative pe seama rezultatului curent sau a rezultatului reportat este a societatii. Modalitatea aleasa constituie un element al politicilor contabile alese si aplicate de catre societate. In cazul corectarii unor erori, notele la situatiile financiare anuale trebuie sa cuprinda informatii detaliate cu privire la erorile constatate.

Ca urmare a corectarii erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu se modifica situatiile financiare aferente acelor exercitii, nici informatiile comparative prezentate in situatiile financiare pe coloana anului precedent. In acest fel se asigura respectarea principiului intangibilitatii conform caruia bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent. Informatiile comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

EXEMPLU

Inregistrarea eronata a sumelor lasate la dispozitia societatii

In cadrul societatii Flora SRL se efectueaza plati catre furnizori, in cursul lunii decembrie, direct de catre un asociat, precum si de catre un salariat ce nu are calitatea de asociat, din banii proprii ai acestora. Platile efectuate de asociat cuprind achizitia de combustibil 150 lei si plata unei asigurari auto in suma de 350 lei.

Platile efectuate de salariat reprezinta plata unei facturi de prestari servicii in suma de 220 lei. Nici salariatul, nici asociatul nu solicita si nu primesc bani la depunerea documentelor justificative, urmand a solicita sumele de bani, ulterior.

In contabilitate, platile efectuate au fost inregistrate astfel:

Factura de combustibil:

%                        =            401                          150
6022                              "Furnizori"
"Cheltuieli privind combustibilii"
4426
"TVA deductibila"
401                      =           542/analitic                  150
"Furnizori"                    "Avansuri de trezorerie"



Prima de asigurare:

613                      =                        401                        350
"Cheltuieli cu primele de asigurare"           "Furnizori"

401                        =                  542/analitic                   350
"Furnizori"                             "Avansuri de trezorerie"

Factura de prestari servicii:


%                           =                  401                                  220
628                                        "Furnizori"
"Alte cheltuieli cu serviciile
executate de terti"
4426
"TVA deductibila"

401                           =              542/analitic                      220
"Furnizori"                           "Avansuri de trezorerie"


La finele exercitiului financiar, contul 542 "Avansuri de trezorerie" prezinta un sold creditor rezultat din operatiile inregistrate mai sus, in suma de 720 lei. In anul ulterior, in luna aprilie, cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale se constata existenta un sold creditor al contului 542.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X