Consultant fiscal Mariana Toma
Din punctul de vedere al impozitului pe cladiri, se aplica cote de impozitare mai avantajoase pentru cladirile reevaluate fata de cladirile care nu au fost reevaluate.
In cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladirii este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica, cotele de impozitare sunt stabilite intre 0,25% si 1,50% inclusiv.
In cazul cladirilor care nu au fost reevaluate, cota impozitului pe cladiri se stabileste intre:
- 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
- 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii
Examen Consultant Fiscal 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, reevaluarile contabile sunt incluse in valoarea fiscala a imobilizarilor corporale, prin urmare sunt recunoscute fiscal la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale.
Potrivit prevederilor pct. 33 alin. (7) din Codul fiscal, in cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile, valoarea fiscala se determina astfel:
- in cazul in care in urma reevaluarii rezulta o crestere a valorii imobilizarilor, valoarea reevaluata
devine valoarea fiscala neamortizata;
- in cazul in care in urma reevaluarii rezulta o descrestere a valorii imobilizarilor sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport.
Amortizarea deductibila fiscal se determina pe baza valorii fiscale.
In ceea ce priveste diferentele din reevaluare inregistrate cu ocazia efectuarii reevaluarii, acestea nu sunt deductibile:
- cheltuielile reprezentand valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora, ce se inregistreaza in contul 6813;
- rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe.
La calculul venitului impozabil, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe devenite elemente impozabile ca urmare a modificarii destinatiei rezervei sau la momentul scaderii din gestiune ori concomitent cu amortizarea constituie elemente similare veniturilor.