Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cum se inregistreaza in contabilitate achizitia unui sistem de gestiune

Data aparitiei: 20 Iunie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se inregistreaza in contabilitate achizitia unui sistem de gestiune
imobilizari corporaleobiecte de inventarmijloace fixe

Inregistrarea contabila a imobilizarilor corporale este o actiune complexa, astfel ca, prin politicile contabile ale societatii, trebuie stabilite conditiile specifice de recunoastere contabila, prin utilizarea rationamentului profesional (criterii de recunoastere pentru circumstantele specifice entitatii).

Sunt numeroase cazuri in care o societate achizitioneaza, de exemplu, pe langa unitatea centrala si monitor, si alte echipamente de care depinde functionarea sistemului informatic, aparand probleme in legatura cu/intrebari privind modul in care trebuie tratate din punct de vedere contabil astfel de accesorii (obiecte de inventar si mijloace fixe).

Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Studiu de caz

Intrebare:
Cum se inregistreaza in contabilitate achizitia unui sistem de gestiune compus din: unitate centrala, monitor touch, imprimanta, cantar si scanner? Am inregistrat in contul 2131 calculatorul (unitatea centrala si monitorul), iar restul echipamentelor ca obiecte de inventar. Am procedat corect? Care este codul de clasa din Catalogul mijloacelor fixe pentru aceste echipamente si care este durata de amortizare conform reglementarilor ANAF?

Raspuns:
Pentru un sistem de gestiune informatic, care include:
– unitate centrala + monitor touch,
– imprimanta fiscala sau termica,
– cantar electronic,
– scanner coduri de bare,
este important de stabilit daca:

Sistemul este functional doar impreuna, caz in care trebuie considerat un singur mijloc fix (grup de active), sau

Componentele pot fi utilizate independent, caz in care se inregistreaza separat ca mijloace fixe sau obiecte de inventar, in functie de valoare.

Analiza fiscal-contabila

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Analiza fiscal-contabila

Din punct de vedere contabil, la pct. 190 alin. (1) din reglementarile contabile, se precizeaza ca imobilizarile corporale reprezinta active care:
a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Din punct de vedere contabil, societatea poate sa stabileasca analitice distincte in functie de necesitatile proprii, astfel ca, atat timp cat se respecta prevederile cu privire la recunoasterea imobilizarilor corporale, apreciez ca puteti stabili analitice distincte pentru unitatea centrala si monitor.

Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 28 alin. (12) lit. m) din Codul fiscal, pentru imobilizarile corporale care sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, lot sau set, la determinarea amortizarii se are in vedere valoarea intregului corp, lot sau set.

La alin. 21, se precizeaza ca, in cazul unei imobilizari corporale care, la data intrarii in patrimoniu, are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, contribuabilul poate recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare. La pct. 31 din Normele metodologice se precizeaza ca, in aplicarea art. 28 alin. (21) din Codul fiscal, optiunea se efectueaza la data intrarii imobilizarii corporale in patrimoniul contribuabilului si determina efecte din punctul de vedere al calculului rezultatului fiscal, in functie de abordarea pentru care s-a optat: fie la data punerii in functiune, prin deducerea intregii valori fiscale de la data intrarii in patrimoniu, fie incepand cu luna urmatoare celei in care imobilizarea corporala este pusa in functiune, prin efectuarea de deduceri de amortizare fiscala, potrivit dispozitiilor art. 28 din Codul fiscal.

Studiul de caz a fost preluat din Revista Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>

Prin urmare, chiar daca din punct de vedere contabil inregistrati impreuna unitatea centrala si monitorul sau le inregistrati separat, din punct de vedere fiscal respectati prevederile privind amortizarea intregului corp (unitate centrala si monitor).

Totusi, unitatea centrala si monitorul pot functiona separat, de exemplu, puteti utiliza monitorul la o alta unitate centrala achizitionata de societate. In catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe, calculatoarele electronice sunt inscrise in subgrupa 2.2.9., pentru care este prevazuta o durata de utilizare cuprinsa intre 2 si 4 ani.

Daca unitatea centrala va fi utilizata in prestarea de servicii, parte a obiectului de activitate al entitatii, generatoare direct de venituri economice viitoare, atunci serverul va fi incadrat in contul 2131 „Echipamente tehnologice“, cod clasificare 2.2.9. Daca serverul va fi utilizat in scopuri administrative, atunci consideram ca acesta se va incadra in contul 214 „Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale“, cod clasificare 3.2.4.

Inregistrarea monitorului ca imobilizare corporala se poate face cu indeplinirea conditiilor de valoare (2.500 lei minimum), in categoria „Aparaturii birotice“, la codul de clasificare 3.2.4. „Alta aparatura birotica neregasita in cadrul subgrupei 3.2“, cu durata de functionare intre 3–5 ani.

Restul obiectelor pot fi incadrate pe contul 303.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X