Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025 este un examen obligatoriu pentru obtinerea calitatii de expert contabil si a carui promovare creeaza in fiecare an mari probleme candidatilor. Marea problema este, insa, ca nu puteti avea acces la acest statut, pana nu promovati examenul! Dar nu va faceti griji: va oferim un instrument de pregatire extraordinar de eficient, care pur si simplu va garanteaza reusita – lucrarea pe stick Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025 cu 100 de intrebari reprezentative, de mare actualitate si rezolvate impecabil.
In randurile de mai jos, iata 5 subiecte rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
1. In ce cont se reflecta decontarile intrabancare? Exemplificati.
Raspuns:
Decontarile intrabancare se evidentiaza in contabilitatea institutiilor de credit in contul 341 - Decontari intrabancare.
Exemplu
Banca X Sucursala Arad deconteaza un ordin de plata in valoare de 5.000 lei in favoarea unui beneficiar ce are cont la sucursala Timisoara:
Banca X Arad:
2511 Conturi curente = 341 Decontari intrabancare 5.000 lei
Banca X Timisoara:
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Cartea Verde a Contabilitatii
SAF-T Ghid de raportare corecta
341 Decontari intrabancare = 2511 Conturi curente 5.000 lei
2. Explicati in ce consta inspectia ca procedura de audit.
Baza legala: Manualul de reglementari internationale de control al calitatii, audit, revizuire, alte servicii de asigurare si servicii conexe, Editia 2018, volumul I
Raspuns:
Inspectia implica examinarea inregistrarilor sau a documentelor interne sau externe in forma tiparita, electronica sau sub alta forma ori o examinare fizica a unui activ.
Inspectia inregistrarilor si a documentelor furnizeaza probe de audit cu diferite grade de credibilitate, in functie de natura si sursa acestora si, in cazul inregistrarilor si documentelor interne, de eficacitatea controalelor exercitate asupra intocmirii acestora.
Exemple:
- inspectia unui contract executat poate furniza probe de audit relevante pentru aplicarea de catre entitate a politicilor contabile, precum recunoasterea veniturilor.
- inspectia imobilizarilor corporale poate furniza probe de audit credibile cu privire la existenta lor, dar nu neaparat cu privire la drepturile si obligatiile entitatii sau la evaluarea activelor.
3. Definiti valoarea substantiala bruta si valoarea substantiala neta.
Raspuns:
Valoarea substantiala bruta (VSB) reprezinta activul bilantier reevaluat in ipoteza continuarii activitatii, plus valoarea bunurilor folosite de intreprindere fara a fi proprietara acestora (inchiriate, in custodie s.a), minus valoarea bunurilor care desi sunt inregistrate in patrimoniul intreprinderii nu sunt folosite din diverse cauze (inchiriate etc.).
Valoarea substantiala neta (VSN) se obtine prin deducerea datoriilor din valoarea substantiala bruta.
4. Cum se determina activul net contabil avand in vedere urmatoarea situatie din bilantul contabil?
Active imobilizate: 60.000 lei
Stocuri: 20.000 lei
Disponibilitati in banca: 25.000 lei
Datorii furnizori: 18.000 lei
Capital social: 50.000 lei
Rezerve: 37.000 lei
Baza legala: Literatura de specialitate
Raspuns:.
Activ net contabil ANC = total active - total datorii = Capitaluri proprii
ANC = 60.000 lei + 20.000 lei + 25.000 lei - 18.000 lei = 87.000 lei
Capitaluri proprii= 50.000 lei + 37.000 lei = 87.000 lei
5. Cum se determina activul net corijat?
Baza legala: Literatura de specialitate.
Raspuns:
Activul net corijat se determina prin doua metode:
- Metoda substractiva consta in scaderea din totalul activelor reevaluate corijate a tuturor datoriilor intreprinderii.
- Metoda aditiva consta in adaugarea la capitalurile proprii ale intreprinderii a tuturor influentelor rezultate din inlocuirea valorilor contabile cu valorile economice ale elementelor din bilantul intreprinderii.
Lucrarea pe stick "Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025" contine raspunsuri clare, temeiuri legale, comentarii care elimina orice ambiguitati. Gasiti nu numai raspunsurile corecte, ci si comentarii ale unor specialisti de top care va vor ajuta sa intelegeti exact de ce se aplica o anumita solutie, si nu alta. Asimiliarea raspunsurilor corecte este astfel mult mai facila!