Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Baza legala:
Literatura de specialitate.
Raspuns:
Capacitatea beneficiara a unei intreprinderi reprezinta aptitudinea unei intreprinderi de a degaja un beneficiu in viitorul apropiat, in conditii de gestiune considerate normale, identice cu cele din ultimii ani, daca nu au loc schimbari semnificative in viata intreprinderii.
Capacitatea beneficiara se exprima prin urmatorii indicatori:
- profit brut;
- profit net;
- dividend;
- flux de trezorerie (cash-flow).
3. O persoana fizica inchiriaza in luna martie 2024 un imobil catre o persoana juridica. Chiria lunara: 2.000 lei. Chiria se achita in luna martie 2024. Determinati impozitul datorat de persoana fizica si modul de declarare si plata.
Baza legala:
Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
ART. 841 - Reguli privind stabilirea impozitului pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila
(1) In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, platite de persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
(2) In situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.
(3) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor, altul decat venitul din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, se stabileste la fiecare plata, de catre platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra acestuia.
(4) Platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite.
(5) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net si se retine la sursa, de catre platitorii de venituri prevazuti la alin. (4), la momentul platii veniturilor.
(6) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
(7) Contribuabilii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
Raspuns:
Venit brut: 2,000 lei.
Cheltuieli deductibile: 2,000 lei x 20% = 400 lei
Venit net: 2,000 lei – 400 lei = 1,600 lei
Impozit: Venit net x 10% = 160 lei
Impozitul se declara de catre platitorul de venit in formularul 100 pana la data de 25 aprilie 2024 si in formularul 205 pana la data de 28 februarie 2025.
4. O societate inregistreaza la 31.12.2023 urmatoarele:
5. O persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale pentru venituri non-salariale realizate in anul 2022, in suma de 3.060 lei. Aceasta achita suma de plata in data de 19 iulie 2023.
Calculati cuantumul dobanzilor si penalitatilor datorate de persoana fizica.
Baza legala:
Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 173: Dispozitii generale privind dobanzi si penalitati de intarziere
(1)Pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.
(2)Nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligatii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silita, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum si sumele reprezentand echivalentul in lei al bunurilor si sumelor confiscate care nu sunt gasite la locul faptei.
(3)Nu se datoreaza obligatii fiscale accesorii pentru suma platita in contul obligatiei fiscale principale daca, anterior stabilirii obligatiilor fiscale, debitorul a efectuat o plata, iar suma platita nu a stins alte obligatii, stabilite prin:
a)declaratii de impunere depuse ulterior efectuarii platii;
b)declaratii de impunere rectificative sau decizii de impunere, inclusiv cele emise ca urmare a refacerii inspectiei fiscale in conditiile art. 129. In aceste cazuri, se datoreaza obligatii fiscale accesorii de la data scadentei obligatiei fiscale principale pana la data platii, inclusiv.
(31)Prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator si in cazul stingerii obligatiilor fiscale prin celelalte modalitati prevazute la art. 22 decat cea prin plata.
(4)Dobanzile si penalitatile de intarziere se fac venit la bugetul caruia ii apartine creanta principala.
(5)Dobanzile si penalitatile de intarziere se stabilesc prin decizii, cu exceptia situatiei prevazute la art. 227 alin. (8).
(51)Comunicarea deciziilor referitoare la obligatiile fiscale accesorii in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central se realizeaza in functie de vechimea, cuantumul obligatiilor fiscale accesorii si starea juridica a contribuabilului.
(52)Procedura de aplicare a prevederilor alin. (51) se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
(6)Dobanzile si penalitatile de intarziere pot fi actualizate anual, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Art. 174: Dobanzi
(1)Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
(2)Pentru diferentele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declaratiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobanzile se datoreaza incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferenta si pana la data stingerii acesteia, inclusiv.
(3)In situatia in care diferentele rezultate din corectarea declaratiilor de impunere sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative in raport cu sumele stabilite initial, se datoreaza dobanzi pentru suma datorata dupa corectare ori modificare, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii acesteia, inclusiv.
(4)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), se datoreaza dobanzi dupa cum urmeaza:
a)pentru creantele fiscale stinse prin executare silita, pana la data intocmirii procesului-verbal de distribuire, inclusiv. In cazul platii pretului in rate, dobanzile se calculeaza pana la data intocmirii procesului-verbal de distribuire a avansului. Pentru suma ramasa de plata, dobanzile sunt datorate de catre cumparator;
b)pentru obligatiile fiscale datorate de catre debitorul declarat insolvabil care nu are venituri si bunuri urmaribile, pana la data comunicarii procesului-verbal de insolvabilitate potrivit prevederilor art. 265 alin. (4), urmand ca de la data trecerii obligatiilor fiscale in evidenta curenta sa se datoreze dobanzi.
(5)Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
Art. 176: Penalitati de intarziere
(1)Penalitatile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv. Dispozitiile art. 174 alin. (2)-(4) si art. 175 sunt aplicabile in mod corespunzator.
(2)Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.
(3)Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
(4)Penalitatea de intarziere nu se aplica pentru obligatiile fiscale principale pentru care se datoreaza penalitate de nedeclarare potrivit art. 181.
Raspuns:
Suma datorata: 3.060 lei
Termen de plata: 25 mai 2023
Data platii: 19 iulie 2023
Zile intarziere: 55 zile
Procent dobanda: 0,02%/zi
Dobanda datorata: 3.050 lei x 0,02% x 55 = 34 lei
Procent penalitati: 0,01%/zi
Penalitati datorate: 3.050 lei x 0,01%x 55 = 17 lei
Foto: pexels.com