email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consiliul Concurentei: Amenzi de pana la 600.000 de lei pentru cine incalca noile practici comerciale

Consiliul Concurentei: Amenzi de pana la 600.000 de lei pentru cine incalca noile practici comerciale
practici neloialemagazineamenziLegea 81/2022

Guvernul a aprobat recent noi practici comerciale care au rolul de a proteja mai bine fermierii si producatorii, se arata intr-un comunicat recent al Consiliului Concurentei. 

Magazinele care nu vor respecta noile reguli introduse in regulamentul care vizeaza practicile comerciale neloiale agro-alimentare pot primi amenzi usturatoare. Amenzile aplicabile pentru incalcarea legii vor varia intre 250.000 si 600.000 de lei, iar pentru repetarea unei practici comerciale neloiale intr-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri. In cazul in care compania recunoaste fapta, amenda se poate reduce cu un procent intre 1% si 25%. 

Prin regulament se interzic o serie de clauze contractuale si se stabilesc procedurile de investigare si solutionare a sesizarilor privind practicile neloiale ale marilor comercianti, dar si amenzile pentru incalcarea legii.

 „Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lantul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop sa ofere protectie producatorilor si sa asigure o relatie corecta cu marii comercianti. Contractele dintre comercianti si furnizori incheiate inainte de data intrarii in vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel ca incurajam fermierii, antreprenorii si retailerii sa ne sesizeze atunci cand constata nereguli”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. 

Regulamentul clarifica termenii si expresiile utilizate pentru a identifica practicile comerciale neloiale si reglementeaza procedura de solutionare a sesizarilor, etapele pentru efectuarea investigatiilor, identificarea abaterilor, precum si modalitatile constatarii si, dupa caz, sanctionarii acestor practici. De asemenea, sunt detaliate modalitatile de colaborare cu Ministerul Agriculturii, impreuna cu care Consiliul Concurentei a elaborat regulamentul. 

Printre clarificarile aduse de regulament se numara interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate), in timp ce remizele (reduceri pentru vanzarile superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential) si risturnele (reduceri de pret calculate asupra tranzactiilor realizate cu acelasi tert, pe o perioada determinata) sunt permise doar daca valoarea acestora nu depaseste 20% din cea a produselor agroalimentare facturate intre cumparator si furnizor. 

Mai mult, se introduce un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumparator, care nu poate depasi 5% din valoarea incasata de furnizor. Asadar, asa-numitele „taxe de raft” nu vor putea fi mai mari decat valoarea mentionata. In plus, magazinele nu mai pot anula comenzile de produse agricole sau alimentare daca au trecut mai putin de 30 de zile si sunt obligate sa afiseze la raft, pe langa produsul marca proprie, cel putin o marca a unui producator concurent, iar conditiile de comercializare trebuie sa fie similare. De asemenea, sunt permise platile pentru publicitatea si marketingul produselor, dar si cele pentru suportarea oricaror reduceri cu titlu promotional, daca sunt negociate anterior.  

Alte clarificari pe care le aduce regulamentul vizeaza cifra de afaceri anuala a companiilor implicate, dar si faptul ca un cumparator va putea solicita, la momentul inceperii negocierilor, o declaratie pe proprie raspundere de la furnizor, ce va constitui anexa la contract, pentru a verifica incadrarea in pragul cifrei de afaceri. Amenzile aplicabile pentru incalcarea legii vor varia intre 250.000 si 600.000 de lei, iar pentru repetarea unei practici comerciale neloiale intr-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri. In cazul in care compania recunoaste fapta, amenda se poate reduce cu un procent intre 1% si 25%. 

”Vom monitoriza cu atentie impactul aplicarii legii si regulamentului si, daca este cazul, vom propune Guvernului si Parlamentului ajustari ale legislatiei, dupa ce ne vom consulta cu partenerii sociali si Comisia Europeana” a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei. 

In prezent, Consiliul Concurentei lucreaza la elaborarea instructiunilor de individualizare a sanctiunilor stabilite de legea privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar (

81/2022), instructiuni care vor fi supuse adoptarii in cel mai scurt timp. Autoritatea de concurenta a discutat constant cu partile implicate in lantul de aprovizionare agricol si alimentar, fiind organizate intalniri atat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cat si cu reprezentati ai asociatiilor in domeniu. 

Institutia reaminteste in comunicat ca regulamentul de aplicare a 81/2022, ce a fost aprobat recent prin Hotarare de Guvern, vizeaza protejarea pozitiei fermierilor in cadrul lantului de aprovizionare cu produse agricole si alimentare, combaterea practicilor comerciale neloiale si inlaturarea inegalitatilor privind puterea de negociere a furnizorilor si cea a cumparatorilor.  

 

Foto: Unsplash.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
practici neloialemagazineamenziLegea 81/2022


Data aparitiei: 20 Martie 2023

Votati articolul "Consiliul Concurentei: Amenzi de pana la 600.000 de lei pentru cine incalca noile practici comerciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X