Normele metodologice ale Codului Fiscal urmeaza sa fie modificate pentru a fi aliniate noilor cote de TVA, conform unui proiect de hotarare de guvern. Ajustarea reglementarilor este necesara in contextul trecerii, de la 1 august, la un sistem cu doua cote de TVA – 11% si 21%.
Prin Legea nr. 141/2025 au fost operate modificari ale Codului fiscal, inclusiv in ceea ce priveste nivelul si sfera de aplicare a cotelor de TVA, modificari ce intra in vigoare la 1 august 2025. Astfel, incepand cu 1 august nivelul cotei standard de TVA va fi de 21% si se va aplica o singura cota redusa de TVA de 11%. Ca urmare a acestor modificari, este necesara corelarea dispozitiilor normelor metodologice cu cele ale Codului fiscal.
Ca urmare a majorarii cotei standard de TVA de la 19% la 21% si a stabilirii unei singure cote reduse de TVA de 11% care se va aplica operatiunilor care au facut obiectul cotei reduse de 5%, precum si unor operatiuni care au fost supuse cotei reduse de 9%, se propune modificarea pct. 36 - 38 din norme, pentru corelare.
De asemenea, avand in vedere ca a fost restransa sfera alimentelor pentru care se aplica cota redusa de TVA, pentru corecta aplicare a noilor prevederi se propune introducerea unui punct nou, punctul 36^1, care sa defineasca notiunile de „alimente destinate consumului uman” si „alimente destinate consumului animal”, respectiv hrana pentru animale, prin trimiterea la legislatia comunitara incidenta, respectiv Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare.
Extras din proiectul de lege
„(4) Cota redusa de taxa de 11% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, pentru livrarea bunurilor care se incadreaza la urmatoarele coduri NC, indiferent de destinatia acestora, cu exceptia alimentelor cu zahar adaugat al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica:
a) animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101 - 0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 si 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate pentru reproductie;
b) carne si organe comestibile care se incadreaza la codurile NC 0201 - 0210;
c) pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 0301 - 0308, cu exceptia pestilor ornamentali vii care se incadreaza la codurile NC 0301 11 00 si 0301 19 00;
d) lapte si produse lactate care se incadreaza la codurile NC 0401 - 0406;
e) oua de pasari care se incadreaza la codurile NC 0407 - 0408, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
f) miere naturala care se incadreaza la codul NC 0409 00 00;
g) alte produse comestibile de origine animala care se incadreaza la codurile NC 0410, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00, 0511 91, 0511 99;
h) legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC 0701 - 0714, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;
i) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC 0801 - 0814 00 00;
j) cafea, ceai, maté si mirodenii, care se incadreaza la codurile NC 0901 - 0910;
k) cereale care se incadreaza la codurile NC 1001 - 1008, cu exceptia celor destinate insamantarii care se incadreaza la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 si 1008 21 00;
l) produse ale industriei moraritului, malt, gluten de grau, care se incadreaza la codurile NC 1101 - 1107 si 1109, cu exceptia celor care se incadreaza la codul NC 1106 20 10;
m) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, furaje, care se incadreaza la codurile NC 1201 - 1206, 1208 si 1214, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10;
n) grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala, produse ale disocierii acestora, grasimi alimentare prelucrate, care se incadreaza la codurile NC 1501 - 1517, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 1503, 1505 si 1515 30;
o) preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 1601 - 1605;
p) zaharuri si produse zaharoase, care se incadreaza la codurile NC 1701 - 1704;
q) cacao si preparate din cacao, care se incadreaza la codurile NC 1801 - 1806;
r) preparate pe baza de cereale, de faina, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se incadreaza la codurile NC 1901 - 1905;
s) preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, care se incadreaza la codurile NC 2001 - 2009;
s) preparate alimentare diverse care se incadreaza la codurile NC 2101 - 2106, cu exceptia preparatelor ce contin alcool de la codul 2106 90 20;
t) bauturi, otet comestibil si inlocuitori de otet comestibil obtinuti din acid acetic, care se incadreaza la codurile NC 2201 si 2209 00;
t) reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se incadreaza la codurile NC 2301, 2302, 2304 - 2306, 2308 si 2309;
Exemplul nr. 1: Un producator agricol vinde caise care se incadreaza la codul NC 0809 10 00 catre un comerciant. Pentru livrarea efectuata producatorul agricol aplica cota de TVA de 11%. La randul sau, comerciantul vinde caisele cu cota de 11% indiferent ce destinatie ulterioara vor avea fructele livrate: alimente, materie prima pentru dulceata, compoturi sau productia de alcool.
Exemplul nr. 2: Un producator de miere livreaza mierea, care se incadreaza la codul NC 0409 00 00, atat catre magazine de vanzare cu amanuntul, cat si catre fabrici de produse cosmetice sau catre producatori de hidromel. In toate situatiile va aplica cota redusa de 11% la livrarea mierii.
Exemplul nr. 3: O persoana impozabila importa ulei de soia, care se incadreaza la codul NC 1507, pentru producerea de biodiesel. Cota de TVA aplicabila pentru importul de ulei de soia este cota
redusa de 11%.
(4^1) Conform art. 291 alin. (2) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, cota redusa de TVA de 11% se aplica pentru laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, respectiv formulele de lapte praf de inceput, de continuare si de crestere, care se incadreaza la codurile NC 0402 si NC 1901 10.
(4^2) Pentru alimentele prevazute la art. 291 alin. (2) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, pe baza listei ingredientelor se determina daca au zahar adaugat, indiferent in ce cantitate, iar continutul total de zahar este cel prevazut in informatiile nutritionale.
(4^3) In cazul in care, pentru produsele prevazute la art. 291 alin. (2) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, continutul total de zahar este exprimat in grame/unitate de masura pentru volum, persoanele impozabile trebuie sa realizeze transformarea din unitatea de masura pentru volum in unitatea de masura pentru masa.
(5) Pentru livrarea urmatoarelor bunuri, cu exceptia alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, datorita naturii lor, cota redusa de TVA de 11% se aplica de orice furnizor numai daca acesta poate face dovada ca sunt utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal:
a) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, paie si pleava de cereale brute, care se incadreaza la codurile NC 1207, 1212 si 1213, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 1207 21 00, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20;
b) reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, care se incadreaza la codurile NC 2303 si 2307;
c) sare destinata consumului uman sau animal si care se incadreaza la codul NC 2501 00;
d) amidon si fecule, inulina, care se incadreaza la codul NC 1108.”
Proiectul poate fi consultat integral AICI >>