Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit

email
Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
 Cartea Verde a Contabilitatii 2018

Particularitati privind organizarea contabilitatii la o firma de catering

firma de cateringorganizarea contabilitatii

Multumim Revistei Romane de Monografii Contabile


conf. dr. Cristina Nicolaescu

Particularitati privind organizarea contabilitatii la o firma de catering

Ca afacere, cateringul poate fi definit ca fiind activitatea de furnizare a mancarurilor (meniurilor de tip catering) si a altor servicii auxiliare comandate de catre client si menite sa satisfaca o gama variata de preferinte ale consumatorilor.

Afacerile de tip catering se pot dezvolta:

  • fie prin extinderea activitatilor de alimentatie publica deja existente cu functiuni de distributie a unor meniuri la domiciliul clientului,
  • fie doar prin dezvoltarea unitatii de preparare (a bucatariei) si a sistemului de distributie la domiciliul clientului cu sau fara implicarea in organizarea unor evenimente.

Din aceasta definitie rezulta ca, din punct de vedere contabil, in cadrul activitatii de catering vom intalni:

  • atat activitati de vanzare de bunuri (marfuri sau produse finite),
  • cat si activitati de servicii.

Ca urmare, in contabilizarea operatiilor la o astfel de firma putem regasi fluxuri contabile aferente tuturor celor 3 tipuri de activitati: productie, comert si prestari de servicii. Pentru a inregistra corect aceste fluxuri, primul pas este sa identificam in care din aceste categorii se incadreaza operatiile derulate, pentru a putea folosi structurile contabile corespunzatoare.

ATENTIE

Pentru a putea departaja fluxurile economice ce apartin activitatii de comert, de cele care apartin activitatii de productie, trebuie sa avem in vedere faptul ca in activitatea de comert nu se formeaza o valoare noua de intrebuintare, pe cand in activitatea de productie se creeaza un produs nou, diferit de cel initial.

Cu alte cuvinte, in cazul in care firma vinde produse pe care le-a cumparat de la furnizori in aceeasi stare (cum ar fi, sucuri, dulciuri, paine), acestea vor fi recunoscute ca si marfuri in contul 371 „Marfuri”. Cheltuielile generate vor fi inregistrate in 607 „Cheltuieli privind marfurile”. Veniturile obtinute din vanzarea acestor produse se vor inregistra in contul 707 „Venituri din vanzarea marfurilor”. De obicei evidenta bunurilor din aceasta categorie se tine la pret de vanzare cu amanuntul, inclusiv TVA. Ca urmare, se vor utiliza si structurile contabile 378 „Diferente de pret la marfuri” pentru adaosul comercial si 4428 „TVA neexigibila”.


 Executarea silita. Ghid de aparare impotriva abuzurilor
Executarea silita. Ghid de aparare impotriva abuzurilor

Vezi detalii

Imprumuturi, dobanzi si decontari cu asociatii
Imprumuturi, dobanzi si decontari cu asociatii

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari
Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii


Prepararea mancarurilor se asimileaza activitatii de productie. In consecinta, materialele achizitionate pentru producerea mancarurilor se inregistreaza in 301 „Materii prime” sau 3021 „Materiale auxiliare”, dupa caz.

Pe baza de retetar se stabileste consumul si apoi costul de productie pentru fiecare tip de mancare, care se inregistreaza in contul 345 „Produse finite”.

Datorita specificului activitatii, contul 345 „Produse finite” nu va prezenta sold la sfarsitul perioadei.

La livrarea produselor catre clienti se descarca gestiunea de produse finite la cost de productie calculate.

Dintre metodele de evaluare a stocurilor la iesire, se poate utiliza orice metoda, deoarece decalajul in timp intre momentul obtinerii produselor si momentul vanzarii este foarte mic. Se recomanda totusi folosirea metodei preturilor standard. Aplicarea acestei metode presupune stabilirea unor costuri de productie standard pentru fiecare tip de mancare.

In perioadele in care fluctuatia preturilor este mare, aceste costuri se pot stabili lunar, pornind de la costurile efective ale lunii anterioare. In conditii de stabilitate monetara, costurile standard se pot stabili la intervale mai mari de timp. Folosirea acestei metode presupune utilizarea contului 348 „Diferente de pret la produse finite” in care se inregistreaza diferentele in plus sau minus intre costul standard si costul efectiv.

Eliberarea materiilor prime din depozit, in bucatarie se efectueaza prin bonurile de consum care sunt completate in baza cererilor de comanda eliberate de bucatarul sef, avand la baza meniul. Atat in cererea de comanda, cat si in bonul de consum, se indica denumirea completa a produselor, sortimentul si cantitatea in unitati de masura corespunzatoare.

Ceva mai complicata este evidenta lipsurilor. Pentru o examinare mai profunda, vom imparti minusurile in urmatoarele categorii:

  • lipsuri si pierderi ce se incadreaza in limita normelor de perisabilitate naturala;
  • lipsuri peste limita normelor de perisabilitate naturala;
  • lipsuri pentru care exista posibilitatea compensarii cu eventualele surplusuri constatate.

Atat lipsurile din prima categorie, cat si cele din categoria a doua se inregistreaza cu ajutorul formulei contabile:

                    601                   =                        301
   „Cheltuieli privind materiile prime”                 „Materii prime”

Lipsurile peste limitele normale de perisabilitate se imputa gestionarului la pret de imputare, plus TVA, utilizandu-se contul 4282 „Alte creante in legatura cu personalul”. Lipsurile constatate se trec pe cheltuieli, indiferent daca se cunoaste sau nu vinovatul.

In cazul lipsurilor din ultima categorie, se face compensarea intre o categorie de stoc si cealalta, prin debitarea stocului care lipseste si creditarea celui la care s-au constatat plusuri.

O alta problema, destul de importanta, consta in constituirea si inregistrarea ajustarilor pentru deprecieri necesare pentru a acoperi pierderile in limitele perisabilitatilor naturale.

Luand in consideratie faptul ca:

  • perisabilitatile naturale, in limitele normelor, sunt constatate doar in timpul efectuarii inventarierii, iar
  • perioada intre inventarieri poate fi de un an,
    este necesar ca, in unitatile de catering, in perioada dintre inventarieri, sa se calculeze ajustari pentru deprecieri privind pierderile de materii prime, materiale consumabile, marfuri si produse finite in limitele perisabilitatilor naturale.

In acest scop, se utilizeaza conturile din grupa 39 „Ajustari pentru deprecierea stocurilor”, 6814 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante” si 7814 „Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante”.
Prestarile de servicii pot sa apara in situatia in care firma este solicitata sa organizeze diverse evenimente (de exemplu, nunti, botezuri, zile de nastere, evenimente festive la nivelul firmelor, petreceri, cocktail-uri, receptii, inaugurari de sedii si sucursale, prezentari de moda).

ATENTIE

Exista firme care se ocupa doar de organizarea de evenimente si care colaboreaza cu firmele de catering pentru asigurarea produselor culinare.

In cazul in care firma de catering organizeaza si evenimente, se factureaza separat serviciul efectiv de organizare, cuantificandu-se manopera in functie de amploarea evenimentului. In acest caz, veniturile realizate se inregistreaza in creditul contului 704 „Venituri din prestari servicii”.

Pentru exemplificare, vom prezenta in continuare inregistrarea in contabilitate a catorva operatii specifice unei firme de catering.

EXEMPLU

Consideram o firma de catering, cod CAEN 562 „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente si alte servicii de alimentatie”, din cadrul grupei 56 „Restaurant si alte activitati de servicii publice”, care comercializeaza preparate culinare sub forma de meniu (felul I si felul II), ambalat in caserole de unica folosinta si transportat la domiciliul clientului sau la locul de munca al acestuia. De asemenea, la comenzi anticipate se pregatesc si preparate pentru diferite mese festive si receptii. Transportul este inclus in pret.

Operatiile a caror inregistrare o vom analiza sunt:

achizitie de materii prime, materiale auxiliare, marfuri, materiale de ambalat de la furnizori persoane fizice sau juridice;

  • consumul materiilor prime si al materialelor consumabile;
  • obtinere de produse finite;
  • livrarea de produse finite si marfuri;
  • inregistrarea diferentelor de pret la produse finite si marfuri.

Reflectarea in contabilitate

1. Achizitionarea de sucuri de la furnizori persoane juridice, in valoare de 500 lei, TVA 19%. Adaosul comercial practicat de firma la sucuri este 20%. Deoarece evidenta bunurilor de natura marfurilor se tine la pret de vanzare cu amanuntul fara TVA, incarcarea gestiunii de marfa se inregistreaza cu formula:

                     371            =                 %                    600
                   „Marfuri”                        401                    500
 
                                                  „Furnizori”
                                                      378                     100 
                                    „Diferente de pret la marfuri”  

Se inregistreaza TVA deductibila, conform facturii de la furnizor:

                      4426             =            401                       95
                „TVA deductibila”             „Furnizori”  2. Se achizitioneaza pungi de plastic si caserole pentru mancare in valoare de 700 lei, tacamuri unifolosibile si servetele de 300 lei, TVA 19%.

                        %               =             401                    1.190
                       3023                      „Furnizori”                   700 
       „Materiale pentru ambalat”
                       3028                                                      300
        „Alte materiale nestocabile”
                       4426                                                      190 
                 „TVA deductibila”




3. Se achizitioneaza din piata, de la persoane fizice zarzavaturi in valoare de 50 lei, care se achita in numerar.

                       301             =            5311                  50
                  „Materii prime”            „Casa in lei” 



NOTA

La achizitionarea de bunuri de la persoane fizice autorizate prin certificatul de producator agricol, se intocmeste borderoul de achizitii. Plata se face prin dispozitie de plata. Dupa achizitionare se face receptia prin nota de receptie si constatare de diferente.

Aceste achizitii pot fi achitate si din avansuri de trezorerie. In aceasta situatie, in locul contului 5311 „Casa in lei” se va utiliza contul 542 „Avansuri de trezorerie”. Indiferent de modalitatea folosita, deoarece achitarea se face pe loc si operatia nu este purtatoare de TVA, neexistand o factura, nu se inregistreaza datoria in 401 „Furnizori”.

4. Se achizitioneaza carne de pui in valoare de 800 lei, TVA 19%.

                               %         =              401                     95,2
                              301                   „Furnizori”                    80 
                     „Materii prime”
                             4426
                  „TVA deductibila”                                             15,2



5. Se achizitioneaza condimente diverse si otet in valoare de 5 lei, TVA 19%.

                          %           =               401                  5,95
                        3021                      „Furnizori”                  5
           „Materiale auxiliare”
                        4426                                                  0,95 
                 „TVA deductibila”                                       
 


6. Se dau in consum materiile prime si materialele. Se considera darea in consum in aceeasi zi sau la interval scurt de timp (situatia cel mai des intalnita). Ca urmare, cunoscandu-se valoarea de intrare, se poate aplica metoda identificarii specifice la stabilirea valorii de iesire. Aceasta inseamna: 20 lei pentru un sfert din cantitatea de materie prima cumparata si 2 lei pentru materialele auxiliare.

                        601            =             301                         20
       „Cheltuieli cu materiile prime”       „Materii prime” 

                       6021            =            3021                         2
„Cheltuieli cu materialele auxiliare”     „Materiale auxiliare”




7. Se obtine tocanita de pui. Pentru acest fel de mancare costul prestabilit (pornind de la cheltuielile lunii anterioare) este de 4 lei/portie. Deoarece se obtin 10 portii, incarcarea de gestiune este de forma:

                           345           =                711                 40
                „Produse finite”             „Variatia stocurilor”


8. Se livreaza clientilor 4 din cele 10 portii de tocanita. Descarcarea de gestiune se face la costul prestabilit de 4 lei/portie.

                    711                  =                345                  16
       „Variatia stocurilor”                    „Produse finite” 


NOTA

Deoarece, in general, aceste firme lucreaza pe baza de comenzi, iar la finele zilei nu au stoc de produse finite, se poate inregistra descarcarea de gestiune zilnic, cu toata productia zilei.

Consideram un pret de vanzare: o portie de 6 lei, TVA 19%. La acest pret se adauga valoarea materialelor consumabile (cum ar fi, tacamuri unifolosibile, caserole, servetele). Valoarea acestora se stabileste prin metodele de evaluare la iesire FIFO, LIFO, CMP. In exemplul nostru, sa consideram o valoare de 1 leu pentru aceste materiale. Ca urmare pretul de vanzare creste cu aceasta valoare.

Sa consideram comanda insotita si de o livrare de suc. Sticla de suc a fost achizitionata cu 2,5 lei si se vinde la 3,5 lei.

La livrarea produselor finite, in general, alimentele sunt insotite direct de bonul fiscal pe care este trecuta valoarea de platit de catre client. De aceea vanzarea se inregistreaza direct cu incasarea in numerar.

        5311             =               %                            33,9
     „Casa in lei”                       701                          24 
                               „Venituri din vanzarea       (pretul de vanzare 
                                     produselor finite”          al mancarii gatite 
                                                                    4 portii X 6 lei)
                                             707                                                 
                                      „Venituri din 
                                 vanzarea marfurilor”                    3,5
                                                                    (pretul de vanzare
                                                                          al sucului)
                                             708
                                       „Venituri din 
                                     activitati diverse”                    1
                                                                      (pretul de vanzare
                                                                        al materialelor
                                                                 consumabile insotitoare)
                                            4427                              5,4
                                      „TVA colectata” 


 
 NOTA
In cazul in care transportul se factureaza separat, se inregistreaza tariful pentru serviciul de transport in creditul contului 704 „Venituri din prestari servicii“.
Se descarca gestiunea de materiale consumabile la costul de achizitie calculat de 0,5 lei si de marfa cu 2,5 lei, diferente de pret de 1 leu.
                  
                  6023        =           3023                0,2 (pentru caserole)
           „Cheltuieli cu           „Materiale de ambalat”
       materialele de ambalat”

 
             6028             =          3028              0,3 (pentru tacamuri          „Cheltuieli cu alte    „Alte materiale consumabile”        si servetele)
materiale consumabile”

        
Pentru marfa:
                     %           =                  371                    3,5 
                      607                         „Marfuri”               2,5 
    „Cheltuieli privind marfurile”
                    378                                                     1,0 
   „Diferente de pret la marfuri”  

ATENTIE
Iata sugestia noastra: in cazul materialelor consumabile, pentru a evita descarcarea din gestiune dupa fiecare iesire sau evidentierea lor pentru descarcarea lunara de gestiune, se poate organiza contabilitatea sintetica si prin metoda inventarului intermitent.
Acest lucru presupune urmatoarele etape:
  • La inceputul lunii, se anuleaza stocul lunii trecute prin trecerea pe cheltuiala.
                   6023          =                                3023
„Cheltuieli cu materialele de ambalat”            „Materiale de ambalat”
                    6028          =                                  3028
„Cheltuieli cu alte materiale consumabile”    „Alte materiale consumabile” 
  • Achizitiile din cursul lunii se trec direct pe cheltuiala.
                   6023           =                           401
„Cheltuieli cu materialele de ambalat”          „Furnizori” 
                   6028
 „Cheltuieli cu alte materiale consumabile” 
                   4426
          „TVA deductibila”

 
  • La sfarsitul lunii prin inventariere se stabileste stocul final si se corecteaza cheltuiala perioadei.
                           3023               =                 6023
               „Materiale de ambalat”     „Cheltuieli cu materialele de ambalat” 

                       3028                 =                  6028 

   „Alte materiale consumabile”     „Cheltuieli cu alte materiale  consumabile”

Operatia se poate inregistra ca mai sus sau invers, dar cu sumele in rosu (pentru a nu denatura rulajele conturilor de cheltuieli).
In situatia in care se livreaza produse finite catre o firma pentru masa angajatilor, acestea se vor factura, creanta inregistrandu-se in debitul contului 4111 „Clienti“ si veniturile – in conturile corespunzatoare de venituri, cu TVA colectata aferenta. In acest caz, incasarea creantei se poate face fie in numerar, fie prin virament bancar, in functie de conditiile stipulate in contractul dintre firma de catering si firma beneficiara.
La sfarsitul lunii se calculeaza pretul efectiv al produselor finite si se inregistreaza diferentele de pret.
Sa presupunem pentru produsul nostru: tocanita de pui la un pret efectiv de 4,5 lei/portie. Deoarece in cursul lunii s-au vandut 30 de portii, rezulta o diferenta de pret de 15 lei, adica 30 X (4,5 pret efectiv – 4 pret standard).
Fiind o diferenta in plus, nefavorabila, se inregistreaza astfel:
                       348             =                         711             15
   „Diferente de pret la produse finite”     „Variatia stocurilor”

 
Diferentele in minus, favorabile se inregistreaza invers.
La sfarsitul perioadei se repartizeaza diferentele de pret asupra produselor finite iesite din gestiune. Deoarece in activitatea de catering nu se lucreaza cu stoc final, repartizarea diferentelor va fi totala, deci cu aceeasi valoare.
                       711             =                       348               15
       „Variatia stocurilor”         „Diferente de pret la produse finite” 


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Data aparitiei: 01 Iunie 2009


Votati articolul "Particularitati privind organizarea contabilitatii la o firma de catering":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Valoare m f intrat anterior datei la care o i.i. devine platitoare de tva

Intrebare: Buna!
O intreprindere individuala neplatitoare de tva a incheiat un contract de leasing pentru un autoturism, inregistrarea ca atare a activului fix efectuandu-se la valoarea integrala, cu tot cu tva. Intre timp, dupa 7 luni de la intrarea activului fix, intreprinderea devine platitoare de tva. Intrebarea mea este daca se reconsidera valoarea activului fix, deoarece amortizarea lunara, ca si cheltuiala deductibila, s-a calculat la valoarea cu tot cu tva. Contabilitatea se tine in partida simpla, iar autoturismul este in curs de amortizare. V-as ruga sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac in acest caz, Mai este corecta valoarea activului fix din evidenta? Multumesc!

Raspuns: Se aplica o reincadrare a mijlocului fix si o recalculare a planului de amortizare.... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 01 Iunie 2009 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user

Intrebare antispam: 1 + 1 =
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Adauga acest articol in site-ul tau

Subiectele saptamanii

  • Noile case de marcat 2018: informatii IMPORTANTE de la ANAF

    • Pe site-ul ANAF a fost publicat un Proiect de ordin al presedintelui ANAF privind descrierea profilurilor prevazute la art. 22 pct. J lit. a) din normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, structura XML a mesajelor de activare a acestora. ...» citeste mai departe aici

  • Precizari ANAF: ce TREBUIE sa stiti despre formularul 101 si formularul 120

    • OpANAF nr. 4160/2017 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele" - Monitorul Oficial nr. 0014 din 8 ianuarie 2018. Avand in vedere prevederile referitoare la obligatiile declarative prevazute de Legea nr. 227/2015 priv...» citeste mai departe aici

  • Aflati cat castiga un contabil-sef intr-o companie de servicii din Romania!

    • Daca ati avut pana acum curiozitatea sa aflati ce salariu primeste un contabil-sef care lucreaza intr-o companie de servicii din Romania, veti descoperi in randurile urmatoare informatii care va vor surprinde. Conform zf.ro, pachetul salarial oferit unui candidat care aplica pentru o pozitie de contabil-sef intr-o companie din sectorul ...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 a fost modificata. Noutati 2018

    • Prin OANAF 4160/2017 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele", publicat in M.OF. nr. ...» citeste mai departe aici

  • ANAF: Formularul 311 va fi depus online

    • ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) adapteaza instructiunile de completare pentru "Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.316, alin.(11), lit.a)-e), lit.g) sau lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal" (formular 311), intrucat modul de depunere a fost modificat. Formularul 311 online: ...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere nou infiintata. Care este cota de impozitare?

    • In analiza de astazi, subiectul il reprezinta o microintreprindere infiintata in data de 04.07.2017, ce a angajat in data de 03.11.2017 un salariat (depasind astfel perioada de 60 de zile mentionata la art. 51 alin (2). Societatea este constituita pe o durata mai mare de 48 luni, iar asociatul nu a detinut titluri de participare la alte persoane juridice. Vom afla in continuare ce cota de impozitare se aplica in acest caz si pentru cat timp se mentine aceasta cota. De asemenea, este important...» citeste mai departe aici

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Newsletter zilnic GRATUIT

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate
Aboneaza-te la newsletterul Contabilul.ro si primesti gratuit Raportul special "Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate".
Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Codul Fiscal 2018 - modificarile legii
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"


email
Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu informatii si oferte contabile
X