Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cine poate semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la ONRC?

Data aparitiei: 06 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cine poate semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare la ONRC?
registrul comertuluicereri de inmatricularecereri de intregistrare ONRC

ONRC a emis o informare privind categoriile de persoane care pot sa semneze si sa depuna cereri de inmatriculare sau inregistrare in Registrul Comertului.

Categoriile de persoane care pot semna si depune cereri de inmatriculare sau inregistrare in Registrul Comertului

Inregistrarea si depunerea documentelor la registrul comertului poate fi realizata exclusiv de categoriile de persoane expres prevazute de Legea nr. 265/2022*, respectiv de reprezentantul legal al profesionistului, de imputernicitul acestuia in baza unei procuri speciale sau generale autentice, de avocatul imputernicit prin imputernicire avocatiala ori de oricare dintre asociatii, actionarii sau membrii profesionistilor.

Prin imputernicit se intelege consilierul juridic salariat al persoanei juridice, persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale sau intreprinderii familiale, avocatul imputernicit cu imputernicire avocatiala, persoana imputernicita cu procura speciala sau generala, in forma autentica, sa semneze si/sau sa depuna cereri in numele persoanei fizice sau juridice, alte persoane fizice salariate ale persoanei juridice, persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale sau intreprinderii familiale, imputernicite pentru depunerea de cereri sau pentru ridicarea de documente la/de la registrul comertului (conform art. 3 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 265/2022).

Astfel, Legea nr. 265/2022 este actul normativ care reglementeaza competentele si procedurile privind inregistrarea in registrul comertului si care nu prevede posibilitatea ca expertii contabili sa asiste/reprezinte un beneficiar ori client in relatia cu oficiile registrului comertului in vederea efectuarii serviciilor profesionale.

*Legea nr. 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, inregistrarea si depunerea documentelor la registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare.

De la 1 ianuarie 2025 a intrat in vigoare CAEN Rev.3

De asemenea, va reamintim ca incepand cu 1 ianuarie 2025, a intrat in vigoare CAEN Rev.3, o versiune actualizata a Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala, aprobata prin Ordinul Presedintelui Institutului National de Statistica nr. 377/17.04.2024. 

Aceasta schimbare presupune ca societatile, persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF) sa-si actualizeze obiectul de activitate in conformitate cu noua clasificare. Astfel ca, la nivelul Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) a fost stabilita procedura necesara pentru implementarea acestei actualizari, asigurandu-se conformitatea cu noile reglementari. Aceasta noua versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activitati utilizat in cadrul Comunitatii Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european incepand cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activitatilor economice NACE a doua revizuire.

Avand in vedere Ordinul Presedintelui Institutului National de Statistica nr. 377/17.04.2024 si calendarul de implementare inclus in regulamentul mentionat mai sus, precizam ca nu este prevazut un termen limita pentru inregistrarea mentiunii privind actualizarea obiectului de activitate si nici sanctiuni in acest sens.


Citeste si:
Lista actualizata a codurilor CAEN Rev. 3 ce pot fi autorizate de societatile membre CECCAR >>






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X