Avem in vedere prevederile din Ordinul nr. 1783 /2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, respectiv termenele prevazute in Anexa nr. 4 si respectiv Anexa nr.5 din Ordinul 1783/2021.
Conform prevederilor din Anexa nr.5
1.1. Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel: (...)
d) pentru contribuabilii care nu sunt incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici, si care isi pastreaza aceasta incadrare si dupa data de 1 ianuarie 2022, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici;
Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)
In ceea ce priveste termenele de depunere sunt relevante precizarile din Anexa nr. 4.
1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:
- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile Stocuri si Active;
la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii Active;
la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii Stocuri.
2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.
5. (1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.
(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 337 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).
(...)
Incepand din ianuarie 2025, firmele mici trebuie sa depuna
fisierul SAF-T. Iata cele mai importante dificultati cu care se vor confrunta contabilii si care sunt solutiile! Parcurgeti chiar acum lucrarea
SAF-T pentru contribuabilii mici!
Calculul termenelor de depunere pentru Declaratia 406 - studiu de caz
Intrebare: "De la 1 ianuarie 2025, firmele mici vor trebui sa depuna Declaratia informativa D406 (SAF-T), care cuprinde informatii din evidenta contabila si fiscala. Acestea vor beneficia de o perioada de gratie, astfel:
- 6 luni pentru prima raportare, respectiv 5 luni pentru a doua raportare, 4 luni pentru a treia raportare, 3 luni pentru a patra raportare, si 2 luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
Care este termenul de depunere a Declaratiei informative D406 pentru luna ianuarie 2025, avand in vedere ca firma noastra este
platitoare de TVA lunar:
1. Fara a lua in calcul perioada de gratie?
2. Luand in calcul perioada de gratie de 6 luni pentru luna ianuarie 2025?"
Pentru a raspunde intrebarii legate de termenul de depunere a Declaratiei D406 (SAF-T) pentru ianuarie 2025:
1. Fara perioada de gratie (pentru ianuarie 2025):
Conform Anexei nr. 4 din Ordinul 1783/2021, termenul standard de depunere a Declaratiei D406 este ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare.
Pentru contribuabilii care au obligatia de raportare lunara (cum este cazul firmelor platitoare de TVA lunar):
Declaratia pentru ianuarie 2025 trebuie depusa pana la 28 februarie 2025 (ultima zi din luna urmatoare). (-ultima zi calendaristica din luna depunerii, reprezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa-)
2. Cu perioada de gratie (pentru ianuarie 2025):
Perioada de gratie pentru prima raportare este de 6 luni. Acest termen suplimentar se calculeaza de la ultima zi a perioadei de raportare (ianuarie 2025).
Astfel:
- Perioada de raportare: ianuarie 2025.
- Termenul standard: 28 februarie 2025.
- Termen cu gratie: 6 luni aditionale: 31 iulie 2025. (se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda)
Calendar de aplicare/depunere
Perioada de gratie se calculeaza distinct pentru fiecare luna, pornind de la ultima zi a perioadei de raportare.
Toate lunile ianuarie-mai 2025 vor avea termen final de depunere in 31 iulie 2025, dar acest lucru rezulta din regula de calcul a perioadei de gratie, nu dintr-o depunere simultana "implicita".
Foto: pixabay.com