email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Castigul unui angajat debutant. Romania vs. Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Cehia

slariangajati

Studiul Doing Business 2011 arata ca in Slovenia noii angajati sau ucenicii sunt printre cei mai bine platiti din Europa, primind un salariu minim de 1.036 dolari, de 4,8 ori mai mult fata de un incepator dintr-o firma din Romania (214 dolari).

In Romania un angajat incepator castiga de 1,8 ori mai putin decat unul din Ungaria ori Polonia, de 2 ori mai putin fata de unul din Cehia, dar si de 2,2 ori mai mult decat un debutant din Republica Moldova.

Dintre tarile din regiune, de departe, in Slovenia proaspetii angajati sau ucenicii sunt cel mai bine platiti.

Studiul mai arata ca, spre exemplu, in Germania un ucenic este platit cu 1.139 euro pe luna, iar in Japonia cu 1.361 euro. Specialistii din domeniul resurselor umane afirma ca in prezent pe piata muncii salariile minime de angajare pentru tinerii cu studii superioare au ajuns la nivelul anului 2008, dupa o scadere in anul 2009. "Daca in prima parte a acestui an pe piata muncii erau desigur unele probleme, in sensul ca erau mult mai putine locuri de munca pentru tineri comparativ cu cererea existenta, in prezent situatia se normalizeaza. Astfel ca avem informatii ca foarte multe companii apeleaza la tineri absolventi pentru a crea echipe de atingere a obiectivelor de business", a declarat Oana Datki, country manager la compania de recrutare Consulteam.

Cat muncim, comparativ cu altii?

Pe de alta parte, studiul mai face referire si la numarul maxim de zile lucratoare pe saptamana din fiecare din cele 183 de state analizate. In Romania aceasta perioada este de cinci zile, fiind una dintre cele mai reduse. Tot 5 zile mai muncesc, printre altii, si locuitorii din Ungaria, Grecia, Republica Central Africana, Republica Democrata Congo, Ecuador. In majoritatea statelor cuprinse in studiu, numarul de zile lucratoare pe saptamana este de sase.

Aceasta durata este oficiala si in Bulgaria, Cehia si Polonia. Referitor la piata muncii, studiul da exemplu situatia Sloveniei. Inainte de criza economica mondiala, Slovenia a fost printre economiile cu cea mai rapida dezvoltare din Europa, avand in 2008 o rata a somajului de 4%. Insa tara, cu o economie concentrata pe exporturi, a fost lovita puternic de criza, astfel ca pana la inceputul anului 2010 rata somajului ajunsese la 6,3%.

Guvernul a raspuns cu doua masuri. Una dintre ele a urmarit rambursarea catre angajatori a sumelor investite in instruirea tinerilor angajati si incurajarea angajarilor pe o perioada determinata. Cealalta masura permite angajatorilor sa reduca saptamana de lucru a angajatilor de la 40 de ore la 32 ore. Angajatorul plateste doar pentru cele 32 de ore lucrate, iar diferenta este platita de Guvern. In acest fel, angajatii primesc salariile integrale, iar costurile angajatorilor scad.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
slariangajati


Data aparitiei: 09 Noiembrie 2010

Votati articolul "Castigul unui angajat debutant. Romania vs. Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Cehia":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X