email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe reprezentare - Impozitul pe veniturile nerezidentilor - Norme Metodologice Codul fiscal

impozitul pe reprezentareimpozitul pe veniturile nerezidentilornorme metodologice codul fiscal
   
Codul fiscal:

    CAPITOLUL II
    Impozitul pe reprezentante

    Contribuabili

    Art. 122. - Orice persoana juridica straina, care are o reprezentanta autorizata sa functioneze in Romania, potrivit legii, are obligatia de a plati un impozit anual, conform prezentului capitol.

    Norme metodologice:
    18. (1) Persoanele juridice straine, prin reprezentante infiintate in Romania, nu sunt abilitate sa faca fapte de comert, aceste reprezentante neavand calitatea de persoana juridica.
    (2) Persoanele juridice straine care doresc sa-si infiinteze o reprezentanta in Romania trebuie sa obtina autorizatia prevazuta de lege.
    (3) Autorizatia obtinuta poate fi anulata in conditiile care sunt stabilite prin acelasi act normativ.

    Codul fiscal:
    Stabilirea impozitului

    Art. 123. -  (1) Impozitul pe reprezentanta pentru un an fiscal este egal cu echivalentul in lei al sumei de 4.000 euro, stabilita pentru un an fiscal, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat.
    (2) In cazul unei persoane juridice straine, care in cursul unui an fiscal infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in Romania, impozitul datorat pentru acest an se calculeaza proportional cu numarul de luni de existenta a reprezentantei in anul fiscal respectiv.
-----------
    Alin. (1) al art. 123 a fost modificat de pct. 73 al art. I din ORDONANTA nr. 83 din 19 august 2004, publicata in  MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 27 august 2004.
    Alin. (1) al art. 123 a fost modificat de pct. 11 din LEGEA nr. 494 din 12 noiembrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.092 din 24 noiembrie 2004.

    Norme metodologice:
    19. In cazul persoanelor juridice straine care infiinteaza o reprezentanta in Romania in cursul unei luni din anul de impunere, impozitul pentru anul de impunere se calculeaza incepand cu data de 1 a lunii in care reprezentanta a fost infiintata pana la sfarsitul anului respectiv. Pentru reprezentantele care se desfiinteaza in cursul anului de impunere impozitul anual se recalculeaza pentru perioada de activitate de la inceputul anului pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care a avut loc desfiintarea reprezentantei.

    Codul fiscal:
    Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale

    Art. 124. - (1) Orice persoana juridica straina are obligatia de a plati impozitul pe reprezentanta la bugetul de stat, in doua transe egale, pana la datele de 25 iunie si 25 decembrie inclusiv.
-------------
    Alin. (1) al art. 124 a fost modificat de pct. 87 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.

    Norme metodologice:
    20. Abrogat.
-------------
    Pct. 20 din Normele metodologice de aplicare a art. 124 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost abrogat de pct. 12 al lit. D a art. I din HOTARAREA nr. 1.620 din 29 decembrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 927 din 31 decembrie 2009.

    20^1. Impozitul datorat la data de 25 iunie de reprezentantele care sunt infiintate in primul semestru al anului este proportional cu numarul de luni de activitate desfasurata de reprezentanta in cursul semestrului I. Pentru semestrul II, impozitul reprezentand echivalentul in lei al sumei de 2.000 de euro se va plati pana la data de 25 decembrie inclusiv.
-------------
    Pct. 20^1 din Normele metodologice de aplicare a art. 124 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost introdus de pct. 4, subpct. 11 al art. I din HOTARAREA nr. 1.840 din 28 octombrie 2004, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.074 din 18 noiembrie 2004.
    Pct. 20^1 din Normele metodologice de aplicare a art. 124 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificat de pct. 13 al lit. D a art. I din HOTARAREA nr. 1.620 din 29 decembrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 927 din 31 decembrie 2009.

    Codul fiscal:
    (2) Orice persoana juridica straina care datoreaza impozitul pe reprezentanta are obligatia de a depune o declaratie anuala la autoritatea fiscala competenta, pana la data de 28, respectiv 29 februarie a anului de impunere.

    Norme metodologice:
    21. (1) Forma declaratiei fiscale care va fi depusa anual la autoritatea fiscala competenta si instructiunile de completare se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice.
    (2) Declaratia anuala de impunere, precum si declaratia fiscala in cazul infiintarii sau desfiintarii reprezentantei in cursul anului pot fi depuse in numele persoanei juridice straine si de reprezentantul reprezentantei la organul fiscal teritorial in raza caruia reprezentanta isi desfasoara activitatea.

    Codul fiscal:
    (3) Orice persoana juridica straina, care infiinteaza sau desfiinteaza o reprezentanta in cursul anului fiscal, are obligatia de a depune o declaratie fiscala la autoritatea fiscala competenta, in termen de 30 de zile de la data la care reprezentanta a fost infiintata sau desfiintata.

    Norme metodologice:
    22. (1) Forma declaratiei fiscale care va fi depusa la autoritatea fiscala competenta in caz de infiintare sau de desfiintare a reprezentantei si instructiunile de completare vor fi aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.
    (2) In termen de 30 de zile de la data depunerii declaratiei fiscale de infiintare sau de desfiintare a reprezentantei, organul fiscal teritorial stabileste sau recalculeaza impozitul stabilit pentru perioada in care reprezentanta va desfasura sau isi va inceta activitatea, dupa caz.

    Codul fiscal:
    (4) Reprezentantele sunt obligate sa conduca evidenta contabila prevazuta de legislatia in vigoare din Romania.

    Norme metodologice:
    23. (1) Reprezentantele vor conduce contabilitatea in partida simpla, conform prevederilor legislatiei din Romania.
    (2) Cheltuielile efectuate pentru exercitarea activitatii reprezentantelor vor fi justificate cu documente financiar-contabile intocmite in conditiile legii.
    (3) Impozitul pe venitul reprezentantelor pentru anul 2003 va fi definitivat potrivit actelor normative care au reglementat sistemul de impunere a acestor entitati pana la 31 decembrie 2003.

    Codul fiscal
    Definitia intreprinderii, intreprinderii asociate si a sediului permanent

    Art. 124^20 - In sensul prezentului capitol:
    a) termenul intreprindere a unui stat membru inseamna orice intreprindere:
    [...]
    (iii) care este supusa unuia dintre urmatoarele impozite, fara a fi scutita de impozit, sau unui impozit care este identic ori, in esenta, similar si care este stabilit dupa data de intrare in vigoare a prezentului articol, in plus sau in locul acelor impozite existente:
    - impozitul societatilor/vennootschapsbelasting, in Belgia;
    - selskabsskat, in Danemarca;
    - Korperschaftsteuer, in Germania;
    - phdros eisodematos uomikou prosopon, in Grecia;
    - impuesto sobre sociedades, in Spania;
    - impot sur les societes, in Franta;
    - corporation tax, in Irlanda;
    - imposta sul reddito delle persone giuridiche, in Italia;
    - impot sur le revenu des collectivites, in Luxemburg;
    - vennootschapsbelasting, in Olanda;
    - Korperschaftsteuer, in Austria;
    - imposto sobre o rendimento da pessoas colectivas, in Portugalia;
    - vhteisoien tulovero/in komstskatten, in Finlanda;
    - statlin g in komstskatt, in Suedia;
    - Corporation tax, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord;
    - dan z prijmu pravnickych osob, in Republica Ceha;
    - tulumaks, in Estonia;
    - phdros eisodematos, in Cipru;
    - uznemumu ienakuma nodoklis, in Letonia;
    - pelno mokestis, in Lituania;
    - tarsasagi ado, in Ungaria;
    - taxxa fuq I-income, in Malta;
    - todatek dochodowy od osob prawnych, in Polonia;
    - davek od dobicka praznih oseb, in Slovenia;
    - dan z prijmov pravnickych osob, in Slovacia;
    - impozitul pe profit, in Romania;
    - (text in limba bulgara) in Bulgaria;"
    - porez na dobit, in Croatia;
---------------
    Ultima liniuta a pct. (iii) al lit. a) a art. 124^20 a fost introdusa de pct. 91 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 109 din 7 octombrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 689 din 13 octombrie 2009.
    Ultima liniuta a pct. (iii) al lit. a) a art. 124^20 a fost introdusa de pct. 6 al art. I din ORDONANTA nr. 16 din 30 iulie 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 490 din 2 august 2013.

    Norme metodologice:
    24. Abrogat.
---------------
    Pct. 24 din Normele metodologice de aplicare a art. 124^20, lit. a), pct. (iii) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost introdus de pct. 18 al lit. E a art. I din HOTARAREA nr. 1.861 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.044 din 29 decembrie 2006.
    Pct. 24 din Normele metodologice de aplicare a art. 124^20, lit. a), pct. (iii) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost abrogat de pct. 14 al lit. D a art. I din HOTARAREA nr. 1.620 din 29 decembrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 927 din 31 decembrie 2009.

    "Codul fiscal
    Lista societatilor acoperite de prevederile art. 124^20 lit. a) pct. (iii)
    Art. 124^26 Societatile acoperite de prevederile art. 124^20 lit. a) pct. (iii) sunt urmatoarele:
    [...]"

    Norme metodologice:
    25. Abrogat.
---------------
    Pct. 25 din Normele metodologice de aplicare a art. 124^26 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost introdus de pct. 19 al lit. E a art. I din HOTARAREA nr. 1.861 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.044 din 29 decembrie 2006.
    Pct. 25 din Normele metodologice de aplicare a art. 124^26 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost abrogat de pct. 14 al lit. D a art. I din HOTARAREA nr. 1.620 din 29 decembrie 2009, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 927 din 31 decembrie 2009.

    Codul fiscal:
    Prevederi generale

    Art. 124^28
    Abrogat.
----------------
    Art. 124^28 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost abrogat de pct. 14 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 6 iunie 2012 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 384 din 7 iunie 2012.

    Norme metodologice:
    26. Abrogat.
---------------
    Pct. 26 din Normele metodologice de aplicare a art. 124^28, alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost introdus de pct. 20 al lit. E a art. I din HOTARAREA nr. 1.861 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.044 din 29 decembrie 2006.
    Pct. 26 din Normele metodologice de aplicare a art. 124^28, alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost abrogat de pct. 1 al lit. C a art. I din HOTARAREA nr. 613 din 14 august 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 22 august 2013.

    Codul fiscal:
    Prevederi generale

    Art. 124^28
    Abrogat.
----------------
    Art. 124^28 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost abrogat de pct. 14 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 24 din 6 iunie 2012 publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 384 din 7 iunie 2012.

    Norme metodologice:
    27. Abrogat.
---------------
    Pct. 27 din Normele metodologice de aplicare a art. 124^28, alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost introdus de pct. 21 al lit. E a art. I din HOTARAREA nr. 1.861 din 21 decembrie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1.044 din 29 decembrie 2006.
    Pct. 27 din Normele metodologice de aplicare a art. 124^28, alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost abrogat de pct. 2 al lit. C a art. I din HOTARAREA nr. 613 din 14 august 2013, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 22 august 2013.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe reprezentareimpozitul pe veniturile nerezidentilornorme metodologice codul fiscal


Data aparitiei: 31 Martie 2014

Votati articolul "Impozitul pe reprezentare - Impozitul pe veniturile nerezidentilor - Norme Metodologice Codul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X