Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Procedura de inregistrare fiscala a nerezidentilor. Cum se declara corect?

Data actualizarii: 29 Decembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Procedura de inregistrare fiscala a nerezidentilor. Cum se declara corect?
nerezidentideclaratia 207prestari servicii

In cazul urmator, avem un furnizor persoana juridica nerezidenta care presteaza servicii juridice (nu pe teritoriul Romaniei) si pe care societatea trebuie sa il declare in D207 pentru beneficiari de venitul nerezidenti. Din acest motiv, in calitate de platitor de venituri, firma trebuie sa obtina pentru acest furnizor un cod de inregistrare fiscala din Romania. 

Vom vedea daca se va depune Declaratia 015, cu mentiunea insa ca aceasta declaratie nu are la capitolul VIII la categorii de obligatii fiscale, impozitul pe veniturile nerezidentilor pe care il retinem firma la sursa in aceasta situatie. Vom vedea daca se poate depune aceasta declaratie 015 fara ca firma sa bifeze nimic la capitolul VIII daca nu se incadreaza in niciuna din acele obligatii fiscale.

Iata raspunsul specialistului:


Cu privire la obligatia de declarare a veniturilor platite persoanei juridice nerezidente pentru servicii juridice in declaratia 207 subliniem ca in ipoteza in care acestea nu au natura unor servicii de consultanta iar locul prestarii nu se afla pe teritoriul Romaniei venitul nu este impozabil in Romania neexistand asadar nici obligatia de declarare prevazuta de art. 231 din Codul fiscal concretizata prin declaratia 207.
 
In cazul in care totusi venitul este impozabil in Romania indiferent daca imbraca forma unor servicii de consultanta prin prezentarea de catre nerezident a certificatului de rezidenta fiscala vor fi facute aplicabile prevederile conventiei pentru evitare a dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta care la art. 7 statueaza dreptul exclusiv de impunere al statului de rezidenta asupra veniturilor platite din Romania daca nerezidentul nu are pe teritoriul tarii noastre un sediu permanent. Asadar nici in aceasta ipoteza nu se retine la sursa impozit si nu exista obligatia de raportare a operatiunii prin declaratia 207.
 
In situatia in care niciuna dintre situatiile de mai sus nu sunt aplicabile desigur ca obligatia de raportare exista alaturi de cea de inregistrare fiscala a persoanei juridice nerezidente in temeiul art. 82 din Codul de procedura fiscala. In acest sens nerezidentul sau platitorul de venituri urmeaza sa parcurga procedura de inregistrare prin depunerea declaratiei 015 fara completarea capitolului VIII. Este de precizat aceasta solutie este cuprinsa si in instructiunile de completare a formularului care precizeaza ca informatiile cuprinse la Capitolul VIII se completeaza de catre contribuabilii care au obligatii declarative inscrise in vectorul fiscal ceea ce nu este cazul in situatia analizata deoarece pentru veniturile nerezidentului supuse retinerii la sursa nu exista obligatii declarative in sarcina acestuia ci ii revine platitorului de venit.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X