email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5.1. Tipuri de sanctiuni

Cuvinte cheie:

  • sanctiuni principale
  • sanctiuni complementare
  • avertismentul
  • dimensionarea sanctiunii
  • contraventii multiple
  • nulitatea procesului-verbal

Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 stabileste distinct doua categorii de sanctiuni contraventionale: sanctiunile principale si sanctiunile complementare.

Sanctiunile contraventionale principale sunt:

  • avertismentul acesta poate fi aplicat cand fapta savarsita are o gravitate mai mica, indiferent daca in actul normativ care instituie contraventia nu prevede expres acest lucru;
  • amenda contraventionala;
  • obligarea contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii; este de precizat ca aceasta sanctiune poate fi aplicata si persoanelor juridice.

Sanctiunile contraventionale complementare sunt:

  • confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
  • suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
  • inchiderea unitatii;
  • blocarea contului bancar;
  • suspendarea activitatii agentului economic;
  • retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
  • desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala.

IMPORTANT:

Indiferent daca actul normativ care instituie contraventia prevede expres sau nu, contraventiile se sanctioneaza fie cu amenda, fie cu avertisment. Avertismentul se aplica in cazul in care fapta este de gravitate redusa.

Avertismentul consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului asupra pericolului social al faptei savarsite, insotita de recomandarea de a respecta dispozitiile legale. In cazul in care contraventia se sanctioneaza cu avertisment, nu se intocmeste procesul-verbal de constatare a contraventiei. In cazul in care nu sunteti de fata, dar agentul constatator aplica avertismentul, procesul-verbal care se intocmeste va contine insa sanctiunea avertismentului.

CONSTATAREA CONTRAVENTIEI

Amenda si celelalte sanctiuni complementare se aplica in limitele prevazute de actul normativ. Sanctiunea trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite si sa tina seama de urmatoarele aspecte:

  • imprejurarile in care a fost savarsita fapta;
  • modul si mijloacele de savarsire a faptei;
  • scopul urmarit si urmarea produsa;
  • circumstantele personale ale contravenientului.

ATENTIE:

Toate elementele de mai sus trebuie sa fie inscrise, explicit sau nu, in procesul-verbal astfel incat atunci cand sanctiunea aplicata este disproportionata fata de fapta savarsita sa se poate contesta in instanta. Cereti consemnarea acestora in procesul-verbal, iar in caz contrar refuzati semnarea acestuia.

Odata intocmit procesul-verbal, se comunica in copie contravenientului. Daca se refuza primirea acestuia pe loc sau se intocmeste in lipsa, procesul-verbal se comunica prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor.

Cand o persoana savarseste mai multe contraventii, pentru fiecare dintre acestea se incheie cate un proces-verbal si se aplica o singura sanctiune principala. Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 instituie o procedura speciala aplicabila in cazul in care aceeasi

persoana savarseste mai multe contraventii, dar acestea sunt constatate in acelasi timp. In acest caz, agentul constatator incheie un singur proces-verbal. Ceea ce este deosebit de important este ca, in aceasta situatie, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava. In consecinta, este mai avantajos ca toate contraventiile sa fie constatate in acelasi timp, deoarece acestea se limiteaza.

Iata si un exemplu care sa ilustreze modul de aplicare a acestei dispozitii.

Exemplu:

Societatea Prodconstruct S.A., in calitate de platitor de impozit pe profit, savarseste mai multe fapte ce constituie contraventie. Constatarea acestor contraventii se realizeaza cu ocazia efectuarii inspectiei fiscale. Inspectorul constata ca societatea a savarsit urmatoarele fapte ce constituie contraventii si care se sanctioneaza cu amenda. Astfel:

  • Pentru neprezentarea inscrisurilor solicitate de inspector urmeaza sa se aplice amenda cuprinsa intre 50.000.000 lei si 100.000.000 lei.
  • Pentru nedepunerea in termen a declaratiei de inregistrare la organul fiscal se aplica amenda de la 5.000.000 lei la 100.000.000 lei.
  • Pentru nerespectarea obligatiei de inscriere pe toate documentele societatii a codului de identificare fiscala urmeaza sa se aplice amenda de la de la 5.000.000 lei la 100.000.000 lei.
  • In sfarsit, pentru nerespectarea obligatiei de a da declaratia scrisa privind punerea la dispozitie a tuturor documentelor si informatiilor solicitate pentru inspectia fiscala, careia societatea nu i s-a conformat, urmeaza a se aplica amenda cuprinsa intre 5.000.000 lei si 25.000.000 lei.

Constatand intentia de voita neconformare la prevederile legale in vigoare inspectorul intentiona sa aplice toate amenzile la nivelul maxim, ceea ce ar fi insemnat in total 325.000.000 lei. Cu toate acestea, deoarece toate contraventiile au fost constatate in acelasi timp, sunt aplicabile prevederile art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, care limiteaza nivelul amenzii la dublul maximului amenzii celei mai grave. Cum aceasta este de 100.000.000 lei, organul de control va aplica societatii Prodconstruct S.A. numai maximul posibil de 200.000.000 lei, cu 125.000.000 lei mai putin decat in lipsa unei astfel de limitari.

Procesul-verbal de constatare a contraventiei este un document cu regim special.

Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 stabileste modul de intocmire a acestuia si anumite elemente obligatorii fara de care procesul-verbal este nul. Lipsa din procesul-verbal a mentiunilor privind numele si prenumele contravenientului (denumirea si sediul in cazul persoanelor juridice), fapta savarsita si data comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea unui astfel de proces-verbal se constata si din oficiu. Acest lucru inseamna ca procesul-verbal care contine oricare din aceste lipsuri si care este transmis spre executare administratiei finantelor publice nu va produce nici un efect. O alta cauza de nulitate este si neconsemnarea in procesul-verbal a obiectiunilor pe care le aveti cu privire la continutul acestuia.

IMPORTANT:

In cazul in care nu ati reusit sa evitati amenda, incercati sa o diminuati. Amenzile, in majoritatea cazurilor, au prevazuta o limita minima si una maxima. Ceea ce trebuie sa ii reamintiti agentului constatator este ca la stabilirea nivelului amenzii ori a sanctiunii trebuie sa tina cont de:

  • proportionalitatea sanctiunii cu gradul de pericol social al faptei savarsite;
  • Imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia;
  • scopul urmarit si urmarea produsa;
  • circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 10 August 2006

Votati articolul "5.1. Tipuri de sanctiuni":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X