email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care e regimul accizelor pentru autoturisme achizitionate intracomunitar?

autoturismeintracomunitaraccizeobligatiicod fiscalexigibilitatealegea 69/2014

In analiza de mai jos, subiectul il reprezinta un agent economic, persoana juridica romana, platitoare de TVA si impozit pe profit, care achizitioneaza intracomunitar, in luna august 2014, un autoturism cu o capacitate cilindrica mai mare de 3000 cm3, avand norma de poluare euro 6. Se va stabili daca in acest caz, agentul economic declara si plateste acciza.

Incepand cu data de 1 septembrie 2013, urmare OG 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (publicata in MOf 490/02.08.2013), precum si a OG 28/2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (publicata in MOf 553/30.08.2013), autoturismele si autoturismele de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, 8703 24 si 8703 33, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cmc, cu exceptia celor incadrate in categoria vehiculelor istorice, au intrat sub incidenta accizelor (a se vedea art.207 lit.i) din Codul fiscal).

Modificari substantiale la regimul accizelor pentru alte produse accizabile (capitolul II, titlul VII din Codul fiscal) au fost aduse si prin Legea 69/2014 pentru aprobarea OG nr.28/2013 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (publicata in MOf 355/14.05.2014).

Potrivit primei teze de la art.208 alin.(2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, „pentru produsele prevazute la art.207 lit.a)-c) si f)-l), accizele se datoreaza o singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe pe unitatea de masura asupra cantitatilor produse, comercializate, importate sau achizitionate intracomunitar, dupa caz."

Platitorii de accize pentru produsele prevazute la art.207 lit.a)-c) si f)-i) si l) din Codul fiscal
sunt operatorii economici care produc si comercializeaza, achizitioneaza din teritoriul comunitar ori importa astfel de produse [a se vedea art.209 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal].

Momentul exigibilitatii (obligatia de plata) a accizelor pentru produsele prevazute la art.207 lit.i) din Codul fiscal provenite din achizitii intracomunitare intervine la momentul receptionarii respectivelor produse de catre operatorii economici care achizitioneaza intracomunitar [a se vedea art.211 lit.a) din Codul fiscal].

Termenul de plata a accizelor pentru produsele prevazute la art.207 lit.i) din Codul fiscal
provenite din achizitii intracomunitare este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care intervine exigibilitatea accizelor [a se vedea art.213 alin.(1) din Codul fiscal].
In legatura cu declaratiile de accize, operatorii economici care achizitioneaza intracomunitar sau din import produsele prevazute la art.207 lit.a)-c), f)-i) si l) pentru uzul propriu, (...) depun o declaratie de accize la autoritatea competenta pana la data prevazuta pentru plata acestor accize, numai atunci cand datoreaza accize [a se vedea art.214 alin.(3) din Codul fiscal].

De asemenea, operatorii economici platitori de accize au obligatia inregistrarii in aceasta calitate la autoritatea fiscala competenta, precum si de a depune anual decontul privind accizele pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare [a se vedea art.219 alin.(1) si (3) din Codul fiscal].

Prin urmare, pentru autoturismul cu motor de peste 3.000 cmc achizitionat intracomunitar si receptionat de societatea dumneavoastra in luna august 2014 aveti obligatia de a plati accize si de a depune declaratia privind accizele (formularul 100, potrivit OPANAF 1950/2012, cu modificarile si completarile ulterioare) pana la data de 25 septembrie 2014. Intrucat autoturismul achizitionat intracomunitar este achizitionat/receptionat in luna august 2014 si pare a fi destinat pentru desfasurarea activitatii dumneavoastra (uz propriu), veti depune declaratia privind accizele numai pentru luna in care datorati accize, respectiv pentru luna august 2014. De asemenea, aveti obligatia de a va inregistra in calitate de platitor de accize prin depunerea formularului 010 la autoritatea fiscala in raza careia aveti sediul social.

Decontul privind accizele va trebui depus pana la data de 30 aprilie 2015 (potrivit legislatiei actuale).


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro








de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
autoturismeintracomunitaraccizeobligatiicod fiscalexigibilitatealegea 69/2014


Data aparitiei: 16 Septembrie 2014

Votati articolul "Care e regimul accizelor pentru autoturisme achizitionate intracomunitar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X