Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Contract forward

Data actualizarii: 25 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Societatea are un imprumut extern in valoare de 200.000 $ cu urmatoarele date de scadenta la rambursare: martie 2006 pentru 100.000$ si nov. 2006. Imprumutul este inregistrat in contabilitate la cursul de 29.164 lei/$. Pentru a se proteja de riscul valutar societatea a incheiat cu banca un contract “forward” si a majorat cumpararea a 100.000$ la cursul prestabilit de 29.560 lei/$ pentru martie 2006 si cursul de 29.690 lei/$ pt. nov. 2006.

Care este tratamentul fiscal si contabil aferent la data actuala, la inchiderea anului si la data scadentei?

Raspuns: (dat in ……

Nu exista publicata pana in prezent o monografie privitoare specific la vanzarea de valuta forward. Totusi incercam pentru dvs. sa conturam cateva sugestii si anume:

Contractul de vanzare de valuta forward este de fapt achizitionarea unui drept de vanzare la un anumit termen a unei cantitati de valuta la un anumit pret. Cumparatorul acestui drept poate alege sa execute sau nu ordinul de vanzare. Consideram ca pentru reflectarea corecta a operatiunii dreptul respectiv de vanzare (contractele forward) trebuie considerat un activ financiar, pana la scadenta cand se transforma intr-un cost financiar legat de cumpararea valutei respective.

Exemplu: La data de 1 iulie 2005 se cumpara un contract cumparare a 100.000 $ forward, la cursul fixat de 2,956 RON/$, la data de 15 martie 2006. Costul contractelor este de 0,0050 RON pe $ sau 500 RON/contractul de 100000 $.

La incheierea contractelor se inregistreaza:

5081 “Alte titluri de plasament” analitic contracte forward $ 15.03.06 = 5121 “Disponibil la banca in lei” 500 RON

La data expirarii contractelor forward, odata cu cumpararea valutei, ne vom situa fie in profit fie in pierdere, in functie de cursul valutei la momentul imprumutului:

Incasarea valutei s-a facut la un curs inferior pragului de 2,961 RON/$ (2,956 plus 0,0050 costul contractului forward), 2,9164 RON/$ in cazul dvs.

5124 “Disponibil la banca in valuta” = 5121 “Disponibil la bn. In lei” 295.600 RON

Stingerea creditului:

% = 5124 “Disponibil la banca in valuta” 295.600

5191 “Credite bancare pe termen scurt” 291.640

665 “Cheltuieli din diferente de curs valutar” 3.960

Concomitent, se inregistreaza expirarea contractelor forward:

668 “Alte cheltuieli financiare” = 5081 “Alte titluri de plasament” 500

Similar se pune problema si la urmatoarea scadenta de plata. Ce se intampla insa daca la datele respective, cursul $ pe piata libera va fi inferior celui contractat de dvs. prin forward?

In acest caz, veti avea o pierdere din forward dar care nu va fi aparenta in contabilitate, deoarece nu va avea expresia in operatiuni financiare. Ea devine aparenta numai daca la acele date, cumparati valuta pe piata libera, cu care stingeti creditul (diferenta de curs valutar la stingerea 5191 devine mai mica) iar valuta cumparata in forward o vindeti la cursul curent al pietii in acel moment (realizand o noua pierdere din diferente de curs valutar odata cu vanzarea). Din aceste motive, pentru a va proteja, v-am sfatui sa contractatI concomitent si un forward de vanzare a aceleiasi sume in valuta, la un curs cat mai apropiat de cursul de cumparare forward la care v-ati angajat. Astfel, in acel moment, vetI fi siguri ca pierderea totala din diferente de curs valutar este limitata.

Fiscal, tratamentul diferentelor de curs valutar este uniform, indiferent ca provin din tranzactii forward sau spot – vezi art. 23 din Codul Fiscal, inclusiv discutia privitoare la gradul de indatorare, etc.

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X