email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

4.2 225 Declaratia informativa privind inceperea/incetarea activitatii persoanelor fizice

225 „DECLARATIE INFORMATIVA PRIVIND INCEPEREA/INCETAREA
ACTIVITATII PERSOANELOR FIZICE CARE DESFASOARA
ACTIVITATE IN ROMANIA SI CARE OBTIN VENITURI
SUB FORMA DE SALARII DIN STRAINATATE“
Cod 14.13.01.13/5i

Declaratia se completeaza de catre persoanele juridice, fizice sau orice alta entitate la care isi desfasoara activitatea persoanele fizice care obtin venituri sub forma de salarii din strainatate.

ATENTIE!

In categoria persoanelor care au obligatia sa depuna declaratia informativa sunt cuprinse reprezentantele din Romania ale unor firme, asociatii, fundatii sau organizatii cu sediul in strainatate, organizatii si organisme internationale care functioneaza in Romania etc., dar si persoane juridice romane la care isi desfasoara activitatea persoane fizice angajate ale unor persoane juridice straine cu care au incheiat contracte.

Acesta poate fi cazul unui angajat al unei persoane juridice straine, detasat in

Romania, care poate sa desfasoare activitate pe teritoriul Romaniei de maximum un an de zile la un interval de minimum 5 ani, in urmatoarele situatii:

-isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei pe o perioada de pana la un an de zile, la o persoana juridica din Romania, in baza unui contract comercial de prestari de servicii incheiat intre persoana juridica din Romania si angajatorul strain al lucratorului detasat;

-isi desfasoara activitatea, ca urmare a deciziei de schimbare temporara a locului de munca emise de catre o companie straina cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, la o reprezentanta, sucursala ori filiala a sa, aflata pe teritoriul Romaniei;

-isi desfasoara activitatea la o societate comerciala, persoana juridica romana, al carei asociat/actionar este compania straina, cu acelasi obiect de activitate, daca nu este in raporturi de munca cu o alta persoana juridica romana.

In aceste cazuri, va atragem atentia ca este necesara obtinerea unui permis de munca de tip B pentru lucratori detasati, in temeiul Legii nr. 203/1999, care da dreptul titularului sa presteze munca in baza deciziei de detasare a unui angajator persoana juridica straina la un angajator persoana juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, pentru o perioada de cel mult 12 luni.

La data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii straini angajati ai persoanelor juridice stabilite intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau intr-unul dintre statele semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European vor putea fi detasati in Romania fara a fi necesara obtinerea permisului de munca.

Declaratia se depune ori de cate ori apar modificari de natura inceperii/incetarii activitatii in documentele care reglementeaza raporturile de munca, in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Pentru fiecare persoana fizica ce obtine venituri sub forma de salarii din strainatate pentru activitatea desfasurata in Romania, se completeaza si se depune cate o declaratie.

Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata.

Declaratia se pune gratuit la dispozitie persoanelor fizice sau juridice mentionate, la solicitarea acestora.

Declaratia se intocmeste in doua exemplare de persoana fizica sau juridica la care isi desfasoara activitatea persoana fizica:

-originalul se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla locul desfasurarii activitatii contribuabilului;

-copia se pastreaza de catre persoana fizica sau juridica la care isi desfasoara activitatea contribuabilul.

A. DATE REFERITOARE LA PERSOANA FIZICA SAU JURIDICA LA CARE ITI DESFASOARA ACTIVITATEA CONTRIBUABILUL

-Cod de identificare fiscala – se completeaza, dupa caz, daca persoana fizica sau juridica la care isi desfasoara activitatea contribuabilul este inregistrata fiscal si are atribuit cod de identificare fiscala, conform legislatiei romane.

-Adresa – se completeaza adresa domiciliului fiscal al persoanei fizice sau juridice la care contribuabilul isi desfasoara activitatea.

B. DATE DE IDENTIFICARE ALE CONTRIBUABILULUI

-Adresa – se completeaza adresa domiciliului fiscal.

-Cod numeric personal/Numar de identificare fiscala – se inscrie codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv din buletinul de identitate al fiecarui contribuabil sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Ministerul Finantelor Publice, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.

C. DATE PRIVIND SITUATIA CONTRIBUABILULUI

-randul 1 . Documentul care reglementeaza raportul de munca – se inscrie numarul si data documentului in baza caruia contribuabilul isi desfasoara activi-tatea.

-randul 2 . Data inceperii activitatii – se completeaza in cazul unui raport de munca nou, inscriindu-se data inceperii activitatii prevazuta in documentul care reglementeaza raportul de munca.

-randul 3. Data incetarii activitatii – se completeaza in cazul incetarii raportului de munca, inscriindu-se data incetarii activitatii prevazuta in documentul care reglementeaza raportul de munca.

de Contabilul.ro

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 22 Septembrie 2006


Votati articolul "4.2 225 Declaratia informativa privind inceperea/incetarea activitatii persoanelor fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Trecerea de la 24%la 9%

Intrebare: In cazul unui magazin alimentar cum se va face trecerea de la 24% la 9%?Se va face inventar la produsele care trec la 9 % si acela va fi stocul de inceput sau va fi nevoie de vreo nota contabila pt ajustarea tva-ului?Multumesc

Raspuns: Cota de tva se aplica in momentul vanzarii. Achizitia cu cota de 24% inainte de modificarea cotei nu...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 22 Septembrie 2006 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X