email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reglementari privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA

modificarea din oficiuvectorul fiscalTVAcodul fiscalOANAF 18/2015OANAF 19/2015

 

Prin OANAF 19/2015, publicat in Monitorul Oficial nr. 19 din 12.01.2015 au fost aduse modificari si completari ordinului 3.331/2013 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Noile reguli se aplica incepand cu data de 01 februarie 2015. Incepand cu aceasta data inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA a unei persoane impozabile se considera valabila incepand cu data comunicarii deciziei privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA.

Aceasta procedura se va aplica si pentru anularea inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata in situatiile in care persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica, potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In situatia in care persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica, potrivit criteriilor in temeiul art. 153 alin. (7 indice 1) din Codul fiscal anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabililor se efectueaza de la data comunicarii deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA de catre organul fiscal.

Astfel, organele fiscale anuleaza, din oficiu, in temeiul art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal, inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor stabilite in temeiul art. 153 alin. (7 indice 1) din Codul fiscal. Procedura se aplica persoanelor impozabile in urmatoarele situatii:
    a) persoane impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, dupa inregistrarea acestora de catre organul fiscal competent;
    b) persoane impozabile au inscris in registrul comertului mentiuni privind modificarea sediului social;
    c) persoane impozabile care au inscris in registrul comertului mentiuni privind schimbarea asociatilor si/sau administratorilor. Aceasta conditie se refera la:
    a) administratori, in cazul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    b) asociatii societatii, indiferent de ponderea pe care o detin in capitalul social al acesteia, si la administratori, in cazul altor societati decat cele mentionate la lit. a), infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Procedura aprobata prin ordinul 3.331/2013 nu se va mai aplica pentru inregistrarea in scopuri de TVA, din oficiu, a persoanelor impozabile care au fost declarate inactive sau au fost in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului si au incetat aceste situatii care au condus la anularea inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata. In cazul acestor persoane se aplica Procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (9 indice 1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, aprobata prin OANAF 18/2015 (publicat in Monitorul Oficial nr. 32 din 15.01.2015).


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificarea din oficiuvectorul fiscalTVAcodul fiscalOANAF 18/2015OANAF 19/2015


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2015

Votati articolul "Noi reglementari privind modificarea din oficiu a vectorului fiscal cu privire la TVA":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X