email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor a fost publicata in Monitorul Oficial

Procedura privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor a fost publicata in Monitorul Oficial
Registrul contribuabililordeclaratia de mentiuni
Update 8 august 2024: Potrivit prevederilor art.88 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a aduce la cunostinta organului fiscal central modificarile intervenite in datele declarate initial, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.
 
In practica,  organele fiscale au constatat situatii in care datele cuprinse in Registrul contribuabililor/platitorilor, necesare administrarii creantelor fiscale, completate pe baza informatiilor comunicate de contribuabili, nu corespund starii de fapt reale.
 
Conform art.91 alin.(3) din Codul de procedura fiscala, datele din registrul contribuabililor/platitorilor pot fi modificate din oficiu ori de cate ori se constata ca acestea nu corespund starii de fapt reale, ulterior, modificarile fiind comunicate contribuabilului/platitorului.
 
In scopul detinerii unei evidente fiscale care sa corespunda realitatii si pentru stabilirea unei practici unitare privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor, prin OPANAF nr. 3.792/2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 774 din 7 august 2024, s-a stabilit:
 
a) procedura privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor potrivit art.91 alin.(3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) formularele utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor, potrivit prevederilor legale in vigoare:
 
- “Notificare privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor”                             
- “Invitatie privind exercitarea dreptului de a fi ascultat, in cazul neprezentarii la primul termen stabilit de organul fiscal in vederea audierii“
- “Referat privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor”
- ”Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor potrivit prevederilor art.91 alin.(3) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (701)”

Procedura privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor 

Modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

A. Notificarea contribuabililor/platitorilor
In cazul in care se constata ca este necesara modificarea din oficiu a datelor inscrise in Registrul contribuabililor/platitorilor, organul fiscal notifica contribuabilul/platitorul in cauza cu privire la aceasta situatie.

 Prin exceptie, organul fiscal nu notifica contribuabilii/platitorii in situatia in care constatarea a fost efectuata de organele fiscale cu atributii de control prin acte administrativ-fiscale ramase definitive prin neexercitarea cailor de atac prevazute de lege sau prin hotarare judecatoreasca definitiva, in situatia in care acestea au fost atacate in justitie.
Notificarea cuprinde si termenul in care contribuabilul/platitorul se poate prezenta in vederea exercitarii dreptului de a fi ascultat, potrivit prevederilor art. 9 din Codul de procedura fiscala. 

Notificarea se comunica contribuabilului/platitorului, in conformitate cu prevederile art. 47 din Codul de procedura fiscala. Pentru contribuabilii/platitorii care sunt inrolati in Spatiul Privat Virtual, comunicarea notificarii se face prin intermediul acestui serviciu.

In cazul contribuabililor/platitorilor care, ca urmare a notificarii, au refuzat explicit sa se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal, audierea se considera indeplinita potrivit art. 9 alin. (3) lit. a) din Codul de procedura fiscala si sunt aplicabile prevederile lit. C. Prin refuz explicit in sensul prezentei proceduri se intelege renuntarea in scris la dreptul de a fi ascultat in procedura audierii.

Compartimentul de specialitate, in termen de 10 zile de la data comunicarii notificarii, transmite o invitatie, prin care stabileste cel de-al doilea termen privind exercitarea dreptului de a fi ascultat in cazul contribuabililor/platitorilor care:
a) nu au depus declaratia de mentiuni;
b) nu si-au exercitat dreptul de a fi ascultati in procedura audierii;
c) nu au refuzat explicit sa se prezinte la termenul stabilit de organul fiscal pentru desfasurarea audierii.

Pentru contribuabilul/platitorul care, in urma notificarii/invitatiei, a depus declaratia de mentiuni, precum si in cazul in care contribuabilul/platitorul a prezentat organului fiscal, in procedura audierii, documente din care rezulta ca nu au intervenit modificari in datele din declaratia de inregistrare fiscala, compartimentul de specialitate aplica prevederile lit. B.

B. Incetarea procedurii de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

Compartimentul de specialitate intocmeste formularul „Referat privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor” prin care se propune incetarea procedurii de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor.

Referatul se semneaza de catre persoana care l-a intocmit, se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si se aproba de conducatorul organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.

C. Modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

Organul fiscal aplica procedura de modificare din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor in urmatoarele situatii:

a) pentru contribuabilii/platitorii care, ca urmare a notificarii/invitatiei, nu au depus declaratia de mentiuni si nici documente justificative care sa ateste faptul ca nu au intervenit modificari in datele din declaratia de inregistrare fiscala;
b) in cazul contribuabililor/platitorilor pentru care organele fiscale cu atributii de control au constatat neindeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei de mentiuni, prin acte administrativ-fiscale ramase definitive prin neexercitarea cailor de atac prevazute de lege sau prin hotarare judecatoreasca definitiva, in situatia in care acestea au fost atacate in justitie.

 Compartimentul de specialitate intocmeste formularul referat in care se consemneaza datele din Registrul contribuabililor/platitorilor care se modifica
din oficiu, precum si data de la care modificarile produc efecte.

Referatul se semneaza de catre persoana care l-a intocmit, se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si se aproba de conducatorul organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul. In cazul Directiei generale de administrare a marilor contribuabili, referatul se aproba de directorul general adjunct care coordoneaza compartimentul de specialitate.

D. Emiterea si comunicarea deciziei privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

Inainte de intocmirea deciziei privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor, compartimentul de specialitate verifica daca respectivul contribuabil/platitor a depus declaratia de mentiuni pentru situatia pentru care a fost notificat, iar in cazul in care se constata ca respectivul contribuabil/platitor a depus declaratia de mentiuni cu privire la situatia pentru care a fost notificat, compartimentul de specialitate inceteaza procedura.

Pentru contribuabilul/platitorul care nu a depus declaratia de mentiuni pentru situatia pentru care a fost notificat, pe baza referatului privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor, compartimentul de specialitate intocmeste formularul „Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor (701)”.

Decizia privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor se intocmeste in doua exemplare, din care:
— un exemplar, semnat doar de conducatorul unitatii fiscale, se comunica contribuabilului/platitorului;
— un exemplar, avizat de seful compartimentului de specialitate si semnat de conducatorul unitatii fiscale, se pastreaza la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului.

Formularul „Decizie privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor (701)” se comunica contribuabilului/platitorului in conformitate cu dispozitiile art. 47 din Codul de procedura fiscala. Pentru contribuabilii/platitorii care sunt inrolati in Spatiul Privat Virtual, comunicarea deciziei se face prin intermediul acestui serviciu.

Pe baza deciziei, compartimentul de specialitate opereaza modificarea datelor din Registrul contribuabililor/ platitorilor.

Documentele primite de la contribuabil/platitor si cele emise de organul fiscal in desfasurarea prezentei proceduri se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului.

 
Foto: pexels.com

de Alina Ilie


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Registrul contribuabililordeclaratia de mentiuni


Data aparitiei: 20 Iunie 2024
Ultima actualizare: 08 August 2024

Votati articolul "Procedura privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor a fost publicata in Monitorul Oficial":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul TVA aplicabil in cazul unitatilor de invatamant

    • Potrivit prevederilor art. 292 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice. La punctul 4...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa faci daca ai emis un bon fiscal eronat

    • In activitatea zilnica pot aparea situatii in care un bon fiscal este emis eronat, fie din cauza unei greseli umane, fie a unei defectiuni tehnice a casei de marcat. In astfel de cazuri, este esential ca procedurile de corectare sa fie respectate cu strictete, pentru a evita problemele ulterioare in contabilitate sau in relatia cu autoritatile fiscale. Ce spune legislatia despre bonurile fiscale emise gresit Potrivit prevederilor de la lit c) punct ...» citeste mai departe aici

  • Factura neachitata de un client radiat: Se pot face ajustari in contabilitate?

    • Facturile neachitate constituie o problema frecvent intalnita, iar gestionarea corecta a acestora este importanta pentru mentinerea stabilitatii financiare a companiei. In continuare, ne vom concentra pe aspectele fiscale si contabile referitoare la facturile neachitate emise catre clienti care au fost radiati. Daca un client este radiat din evidentele ONRC si creanta nu mai poate fi incasata, trebuie sa scoateti aceasta creanta din contabilitate, informeaza special...» citeste mai departe aici

  • Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice

    • Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informati...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X