Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025

Data aparitiei: 11 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025
impozit pe constructii specialeformularul 100declarare impozit constructii

Impozitul pe constructiile speciale se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade doar valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozitul local pe cladiri.
 
Valoarea evidentiata contabil in soldul conturilor corespunzatoare constructiilor (212) este baza de impozitare.
 In situatia constructiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.

Conform art. 497, constructiile ce intra sub incidenta acestui impozit sunt cele din Grupa 1 a Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Conform art. 498:
Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.
 
Se scade valoarea constructiilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit Titlului IX din Codul fiscal.
Cota de impozitare este 1% din baza impozabila.
 
Art. 498. - Cota de impozitare si baza impozabila


 
(1) Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri. In situatia constructiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.A se vedea si Ordonanta de urgenta 156/2024.01/01/2025 - alineatul a fost modificat prin Ordonanta de urgenta 156/2024
 
SECTIUNEA a 2-a - Cota de impozitare si baza impozabila
 
2. (1) In aplicarea prevederilor art. 498 alin. (1) din Codul fiscal, prin valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior se intelege valoarea evidentiata contabil in soldul conturilor corespunzatoare constructiilor, fara a lua in considerare constructiile inregistrate in conturi in afara bilantului, conform reglementarilor contabile aplicabile.
 
(2) Pentru determinarea bazei impozabile stabilite prin prevederile art. 498 alin. (1) din Codul fiscal, corelat cu reglementarile in vigoare pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, in cazul in care valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor este diferita de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, valoarea care se scade este valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.

Declarare impozit

Conform art. 499:
Impozitul se declara pana la 25 mai a anului pentru care este datorat.
 
Plata se efectueaza in doua rate egale:
o Prima rata: pana la 30 iunie;
o A doua rata: pana la 31 octombrie.
 
Conform Art. 498 alin. (3), cheltuiala cu impozitul pe constructii este deductibila la calculul rezultatului fiscal pentru determinarea impozitului pe profit. In cazul in care valoarea constructiilor se modifica (ex. extinderi, reevaluari), aceste modificari nu afecteaza impozitul datorat pentru anul in curs. Ele vor fi luate in considerare pentru impozitul aferent anului urmator.
 
Conform unui proiect de ordin pus recent in dezbatere de ANAF, se va completa vectorul fiscal cu o noua obligatie fiscala de declarare - taxa pe stalp. Concret, contribuabilii obligati la plata acestuia isi vor modifica vectorul fiscal prin depunerea declaratiilor 700.

Important! De asemenea, tot ca proiect, impozitul pe constructiile speciale se va declara prin formularul 100.
 
Trebuie sa asteptam pana la 31.03.2025, termenul pana la care trebuie sa apara normele metodologice de aplicare ale impozitului pe constructii speciale.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X