email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profit nerepartizat

Intrebare:

La sfirsitul anului 2005 am avut profit ramas nerepartizat (in contul 117). Pot repartiza acum (in luna septembrie 2006) suma din 117, in baza unei hotariri AGA?

 Raspuns (dat in noiembrie 2006):

Potrivit reglementarilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, art. 19, rezultatul definitiv al unui exercitiu financiar se stabileste la inchiderea exercitiului. Repartizarea profitului contabil se inregistreaza in contabilitate pe destinatiile expres prevazute, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Situatiile financiare anuale, insotite de rapoartele administratorilor, cenzorilor sau ale auditorilor financiari sunt aprobate in adunarea generala. Tot adunarea generala stabileste si dividendul.

Din punct de vedere contabil, profitul realizat in exercitiul curent se repartizeaza la rezerve(legale, statutare), poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile, la distribuirea de dividende sau la surse proprii de finantare sau se poate lasa nerepartizat.

Rezultatul reportat se inregistreaza in contul 117 ”Rezultatul reportat”.

Rezultatul reportat reprezinta un rezultat calculat in exercitiul curent si transferat din diferite motive spre solutionare exercitiilor viitoare. In aceasta categorie se inscriu toate rezultatele – profit sau pierdere, preluate de un exercitiu financiar de la celelalte exercitii financiare precedente.

Contul 117 „Rezultatul reportat „ este un cont bifunctional. In creditul acestui cont se inregistreaza: 

  • profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat si nerepartizat,
  • pierderile contabile ale exercitiilor precedente, acoperite din rezerve,
  • pierderile realizate in exercitiile precedente, acoperite prin reducerea capitalului social,
  • rezultatul favorabil provenit din corectarea erorilor contabile, aferente anilor precedenti,
  • sume anulate reprezentand datorii fata de creditori diversi, aferente exercitiilor financiare anterioare.

In debitul contului 117 se inregistreaza: 

  • pierderile contabile realizate in exercitiul financiar incheiat, transferate asupra rezultatului reportat,
  • profitul contabil realizat in exercitiile precedente, utilizat ca sursa de majorare a capitalului, 
  • profitul net realizat in exercitiile precedente, repartizat pe destinatiile aprobate, potrivit legii,
  • rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile, aferente anilor precedenti.

Presupunem ca ati hotarat, cu ocazia aprobarii situatiilor financiare anuale, ca profitul anului 2005 de 900.000lei sa fie repartizat pentru constituirea rezervei legale de 5% si diferenta sa ramana ca suma nerepartizata.

Rezerva legala se constituie intr-un procent de 5% aplicat asupra profitului contabil, stabilit inainte de calculul impozitului pe profit, dar nu mai mult de 20% din capitalul social. Sumele care depasesc aceste valori sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal.

Aplicand procentul rezulta ca in situatiile financiare anuale ale exercitiului incheiat sumele se vor evidentia astfel:

129                                          =     %                               900.000lei

 "Repartizarea profitului"              1061 "Rezerve legale"          45.000

                                                     117 "Rezultat reportat"      855.000

In exercitiul urmator, respectiv in anul 2005, se efectueaza inchiderea contului de profit si pierdere si a celui de repartizare

121                                          =   129                                      900.000lei

"Profit si pierdere"                          "Repartizarea profitului"

In luna septembrie 2006 adunarea generala stabileste repartizarea profitului pentru majorarea capitalului social sau la dividende.

Cand adunarea generala stabileste repartizarea profitului reportat pentru majorarea capitalului, se fac urmatoarele inregistrari:

117 "Rezultat reportat"             =  1068  "Alte rezerve"                    855.000lei

1068"Alte rezerve"                  = 1011 "Capital subscris nevarsat"   855.000lei

1011"Capital subscris nevarsat" = 1012 "Capital subscris varsat"      855.000lei

Hotararea adunarii generale pentru majorarea capitalului social se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Dreptul de preferinta este de cel putin o luna, cu incepere din ziua publicarii.

In cazul in care majorarea capitalului social se face din profitul net si nu reprezinta o distribuire in bani si/sau in natura ca urmare a detinerii unor titluri de participare, cu exceptiile expres prevazute, nu se plateste impozit pe dividende.

Majorarea capitalului social din profitul nerepartizat din anul 2005, existent in ct. 117, se poate inregistra si astfel:

117“Rezultatul reportat”         = 1012 "Capital subscris varsat"   855.000lei

Daca in luna septembrie a anului 2006 ati hotarat repartizarea profitului nerepartizat din anul 2005 la dividende, inregistrarea contabila se face:

117 „Rezultatul reportat”        = 457  „Dividende de plata”          855.000lei

457 „Dividende de plata”       =446 „Alte impoz., taxe si varsam. asimil.”136.800lei

 457„Dividende de plata”       = 5311 „Casa”                              718.200lei

Veniturile sub forma de dividende se impun incepand cu anul 2006, cu 16%. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende va revine d-voastra. Termenul pana la care se vireaza impozitul este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor.

In cazul in care doar distribuiti profitul la dividende, dar nu le si platiti in anul 2006, termenul de plata al impozitului pe dividende este pana la data de 31 decembrie 2006.

Dividendele se platesc asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede la art. 67 ca dividendele se platesc in termenul stabilit de catre adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 8 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intarziere, la nivelul dobanzii legale. Prevederea nu se aplica automat ca o penalitate obligatorie, ci numai in cazul in care actionarii/asociatii societatii d-voastra va solicita in mod imperios acest lucru.

Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

Fata de cele prezentate rezulta ca, puteti distribui profitul exercitiilor anterioare repartizat in ct. 117, ori de cate ori adunarea generala va hotari acest lucru. Nu exista o limita de timp pentru distribuirea profitului nerepartizat.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 29 Noiembrie 2006

Votati articolul "Profit nerepartizat":
Rating:

Nota: 3.95 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X