Analiza urmatoare face referire la situatia in care o societate cu sediul expirat este declarata inactiva de finante. Nu face nimic pentru prelungire sediu social. Vom vedea la cat timp o radiaza Registrul Comertului, precum si ce trebuie sa faca firma in legatura cu administratia financiara dupa ce Registrul o radiaza.
In cazul in care sediul social al societatii a expirat, iar societatea nu intreprinde demersurile pentru prelungirea valabilitatii acestuia, atunci sunt aplicabile urmatioarele prevederi juridice de procedura, stipulate la art. 237 din legea nr. 31/1990 a societati lor - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare:
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
"Art. 237
(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
c) nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social ori transferului dreptului de folosinta sau proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social;
(3)Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se comunica societatii, oficiului registrului comertului pentru inregistrarea mentiunii de dizolvare in registrul comertului, Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala - administratia judeteana a finantelor publice/administratia finantelor publice a sectorului, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe pagina de internet a Oficiului National a Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia. in cazul mai multor hotarari judecatoresti de dizolvare, pentru situatiile prevazute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua in forma unui tabel cuprinzand: numarul de ordine in registrul comertului, codul unic de inregistrare, denumirea, forma juridica si sediul societatii dizolvate, instanta care a dispus dizolvarea, numarul dosarului, numarul si data hotararii de dizolvare, caz in care tarifele de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(4)Publicarea hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, se face pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, care se poate indrepta impotriva societatii pentru recuperarea costurilor.
(5)Orice persoana interesata poate face numai apel impotriva hotararii de dizolvare, in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Apelantul va depune o copie a apelului la oficiul registrului comertului, pentru mentionare in registrul comertului.
(6)Dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi. Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, procedeaza la numirea unui lichidator inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa. Remunerarea lichidatorului se face din averea societatii dizolvate sau, in lipsa, din fondul de lichidare, constituit potrivit legii. Remuneratia lichidatorului este in cuantum fix de 1.000 lei, decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator in legatura cu lichidarea societatii urmand a se face, pentru situatia in care nu exista bunuri in averea societatii dizolvate, de catre Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, la solicitarea lichidatorului.
(7)Rezolutiile pronuntate in conditiile alin. (6) se comunica electronic lichidatorului numit, se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si pe portalul de servicii on-line al acestuia si se inregistreaza in registrul comertului. in exercitarea atributiilor sale de lichidare, atunci cand lichidatorul este numit de catre Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, acesta este scutit de orice taxa, tarif, comision, taxa judiciara de timbru si altele asemenea.
(8)Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii definitiva a hotararii de dizolvare nu s-a formulat nicio cerere de numire a lichidatorului potrivit prevederilor alin. (6), Oficiul National al Registrului Comertului sau orice persoana interesata poate solicita tribunalului radierea societatii din registrul comertului.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
(9)Lista societatilor pentru care Oficiul National al Registrului Comertului urmeaza sa formuleze actiuni de radiere, potrivit prevederilor alin.
(8), se afiseaza pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia cu cel putin 15 zile calendaristice inainte si se transmite Ministerului Finantelor Publice-Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
(10)Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat radierea se comunica societatii, oficiului registrului comertului pentru radierea societatii din registrul comertului, Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala - administratia judeteana a finantelor publice/administratia finantelor publice a sectorului si se publica, cu titlu gratuit, pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia. in cazul mai multor hotarari judecatoresti de radiere, publicitatea se va putea efectua in forma unui tabel cuprinzand: numarul de ordine in registrul comertului, codul unic de inregistrare, denumirea, forma juridica si sediul societatii dizolvate, instanta care a dispus dizolvarea, numarul dosarului, numarul si data hotararii de dizolvare.
(11)Orice persoana interesata poate face numai apel impotriva hotararii de radiere, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii conform prevederilor alin. (9). Apelantul va depune o copie a apelului la oficiul registrului comertului, pentru mentionare in registrul comertului.
(12)Vizualizarea hotararilor de dizolvare si radiere si a rezolutiilor de numire a lichidatorului, publicate pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia, se face cu titlu gratuit.
(13)Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8)-(10), le revin actionarilor/asociatilor.
Art. 2371
(2)Atunci cand, pe durata functionarii societatii, un asociat raspunde pentru obligatiile acesteia in limitele aportului la capitalul social, raspunderea sa va fi limitata la acest aport si in situatia dizolvarii si, daca este cazul, a lichidarii societatii.
(3)Asociatul care, in frauda creditorilor, abuzeaza de caracterul limitat al raspunderii sale si de personalitatea juridica distincta a societatii raspunde nelimitat pentru obligatiile neachitate ale societatii dizolvate, respectiv lichidate.
(4)Raspunderea asociatului devine nelimitata in conditiile alin. (3), in special atunci cand acesta dispune de bunurile societatii ca si cum ar fi bunurile sale proprii sau daca diminueaza activul societatii in beneficiul personal ori al unor terti, cunoscand sau trebuind sa cunoasca faptul ca in acest mod societatea nu va mai fi in masura sa isi execute obligatiile."
Acestor prevederi li se adauga cele referitoare la efectuarea efectiva a lichidarii societatii - dupa numirea lichidatorului - prevazute la art. 252 si urmatoarele din legea societatilor.
Din aceste texte legale, putem sintetiza urmatoarele aspecte de procedura juridica:
- dupa expirarea sediului social, ONRC se sesizeaza din oficiu si trimite o cerere de dizolvare a societatii catre tribunal
- tribunalul emite hotararea de incepe a dizolvarii societatii, decizie care, in mod normal, trebuie remisa si societatii si publicata in Monitorul Oficial partea a IV-a, pentru a fi adusa la cunostinta tertilor (eventualilor creditori ai societatii)
- perioada de apel pentru depunerea opozitiei la dizolvare de catre eventualii creditori - intre care se poate numara si ANAF - este de 30 de zile calendaristice de la data publicarii hotararii tribunalului in MO
- dupa expirarea celor 30 de zile si in cazul in care nu s-a depus nici o opozitie, hotararea judecatoreasca de dizolvare ramane definitiva, iar societatea intra in perioada de lichidare, ocazie cu care se numeste, din oficiu, un lichidator
- in cadrul alineatelor (6) - (13) ale art. 237 nu apare nici un termen in care lichidatorul trebuie sa finalizeze operatiunea de lichidare a societatii si sa depuna cererea de radiere a ei din ONRC; exista o mentiune referitoare la termenul in care lichidatorul, odata numit la societate, trebuie sa finalizeze lichidarea (de un an de la data inregistrarii la ONRC a mentiunii de dizolvare), la art. 260 alin. (1) din LSC, articol care se refera, insa, la lichidarea voluntara si la lichidarea "ordonata" de catre ONRC, prevazuta la art. 237
- la art. 237 alin. (8) se face mentiunea unui termen de radiere a societatii din ONRC de 3 luni de la data ramanerii definitiva a hotararii de dizolvare, doar daca nu s-a formulat nici o numire de lichidator in aceasta perioada.
Din aceste prevederi legale, am putea spune ca in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de dizolvare societatea se radiaza de la ONRC, daca nu s-a numit lichidator. Dar din practica va spun ca nu se intampla acest lucru, societatea ramanand in procedura dizolvarii chiar si cativa ani pana la radierea de la registru.
Daca, totusi, aveti noroc ca ONRC sa radiere firma din oficiu, trebuie sa depuneti la ANAF declaratia de mentiuni 010, in care, la fnalul ei, se completeaza data radierii - desi ONRC transmite informatia electronic si catre ANAf. Odata cu depunerea declaratiei 010 privind radierea, trebuie sa depuneti in original si certificatul de inregistrare fiscala in scop de TVA.
Insa, trebuie sa retineti faptul ca pana la radierea din registru, societatea isi pastreaza personalitatea juridica, avand obligatii declarative si, eventual de plata, fata de ANAF: declaratii 100 pe zero, bilanturi la fiecare final de an, declaratia 311 si plata TVA, daca efectueaza livrari de bunuri / prestari de servicii (dar, probabil, nu este cazul).
De asemenea, in eventualitatea in care la data de 31 decembrie societatea se afla deja in procedura de dizolvare (care este urmata de lichidare) si are statut fiscal de microintreprindere (nefiind, asadar, radiata), pana la data de 15 ianuarie a anului urmator trebuie sa depuna la ANAF declaratia de mentiunin 010 pentru trecerea la sistemul de impunere cu impozit pe profit.
Acest fapt este mentionat la art. 47 lit. e) privind definitia unei microintreprinderi (la data de 31 decembrie nu se afla in dizolvare urmata de lichidare) si la art. 55 alin. (1) privind comunicarea catre organele fiscale a iesirii din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal